Moni ei tiedä yksinkertaista kikkaa: Jopa satojen eurojen alennus oman kodin sähkölaskuun

Jotkut pörssisähkön valinneet voivat pienentää tuntuvasti sähkölaskua muuttamalla sähköverkkoyhtiön digipalvelussa omaa sähkökuorman ohjaustaan.

Monet suomalaiset voivat pienentää omia sähkölaskuja ja sähköverkon kulutuspiikkejä hyödyntämällä sähkökuorman ohjausta.

Sähköverkkoyhtiö Carunan asiakkuuspäällikkö Tiia Selonen kertoo, että sähkökuorman ohjaus on mahdollista omakotitaloissa ja rivitaloyhtiöissä, joissa kiinteistöä tai käyttövettä lämmitetään sähkölla

”Sähkökuorman ohjaus tehdään kiinteistössä olevan Carunan sähkömittarin avulla ja sähkömittari käytännössä ohjaa lämmityksen päälle- ja poiskytkeytymistä. Carunan sähköverkon alueella omakotitalon asukas voi itse vaikuttaa ohjauksen ajankohtaan eli milloin lämmittäminen alkaa”, Selonen kertoo Talouselämälle.

Rivitaloyhtiöissä ohjauksen ajankohdasta on taas sovittava yhdessä asukkaiden kesken, sillä kiinteistön sähkömittari ohjaa tyypillisesti kaikkia rivitaloyhtiön sähkömittareita.

Ajan voi muuttaa

Jos sähkökuorman ohjaus on jo käytössä, asukas tunnistaa sen ”napsahduksesta” sähkökaapissa, joka syntyy releestä, kun sähkökuorman ohjaus kytkeytyy päälle.

”Vanhastaan päälle kytkeytyminen on tapahtunut kello 22–00 välillä illalla, mutta Carunan digipalvelussa Caruna Plussassa asukas voi itse valita 15 eri päivä- ja yöajan vaihtoehdosta itselleen sopivimman lämmitysajankohdan.”

Pörssisähkön itselleen valinnut voi saada tuntuvaa säästöä sähkölaskuun siirtämällä lämmityslaitteita, kuten lämminvesivaraajaa, kytkeytymään myöhemmin.

”Lisäsäästöä syntyy ajoittamalla sähkökuorman ohjaus eli lämmittäminen keskiyön jälkeisille tunneille, kun sähkö on yleensä edullisinta”, Selonen kertoo.

”Esimerkiksi Carunan asiakkaana oleva nelihenkinen perhe, joka asuu sähkölämmitteisessä omakotitalossa, on saavuttanut Caruna Plussan sähkökuorman ohjauspalvelua hyödyntämällä 30 prosenttia alle pörssisähkön keskihinnan. Vuositasolla tämä tarkoittaa heille useiden satojen eurojen säästöä.”

Auringosta hyötyä

Jos kiinteistöön on asennettu myös aurinkopaneelit, asukkaat voivat ajastaa sähkökuorman ohjauksen yön sijasta tai lisäksi myös päiväaikaan, jolloin aurinko paistaa ja paneelit tuottavat sähköä.

”Tällöin asukkaat hyötyvät parhaiten tuottamastaan sähköstä ja jakeluverkosta ostetun sähkön määrä vähenee.”

Suomessa voi olla useita kotitalouksia, jotka voisivat hankkia helpotusta sähkölaskuun hyödyntämällä kuormanohjausta.

Caruna on tehnyt yli 100 000 asiakkaalleen mahdolliseksi sähkökuorman ohjauksen sähkömittarin avulla, mutta sillä ei ole tietoa, kuinka moni kuinka moni asiakas hyödyntää sähkökuorman ohjausta aktiivisesti.

”Caruna on tarjonnut lämmitysajankohdan valinnan mahdollisuutta asiakkailleen joulukuusta 2020 alkaen ja asiakkaat ovat tehneet vaihtoja sen jälkeen yli 13 000 kertaa.”

Voi vaatia muutostöitä

Jos asiakkaalla on jo käytössä sähkökuorman ohjaus, ja hän haluaa muuttaa sen ajankohtaa Caruna Plus -digipalvelussa, siitä ei tule hänelle lisäkustannuksia.

”Jos sähkökuorman ohjaus ei ole vielä käytössä ja sähkökuorman ohjauskytkentöjä ei ole asennettu, asukkaan kannattaa ota yhteyttä omaan sähköurakoitsijaansa, joka tekee kytkettävästä laitteesta tarpeelliset asennukset Carunan sähkömittarille.”

Asiakas maksaa siinä tapauksessa itse muutostyöt.

”Jos sähkömittari on vaihdettava samassa yhteydessä erityyppiseen malliin, Caruna vaihtaa mittarin veloituksetta.”

Carunan mukaan mahdollisuus sähkökuorman ohjaukseen ja ohjausajankohdan valintaan riippuu paikallisen sähkönsiirtoyhtiön sähkömittareista.

Lähde; Te.