Lue tästä niksit kalareissuun: Ahven ja hauki ovat lokakuussa otillaan – Vavan varressa virkistyy ja kaiken kruunaa lähiruoka-ateria järvikalasta

Onnistunut syksyinen kalastusreissu ei vaadi matkustamista ulkomaille, vaan kotimaasta löytää runsaasti kiinnostavia kohteita syyslomapäivien ratoksi.Kalastus on kivaa. Kuvassa koululaisia laituripilkillä valtakunnallisena kalastuspäivänä 2023. Kuva: Mira Metsälä / Sanoman Arkisto.Suomen Vapaa-ajankalastajat (SVK) kannustaa syyslomalaisia ulkoilemaan ja nauttimaan kalastuksesta paitsi vavan varressa myös valmistamaan itse pyydetystä saaliista maukasta lähiruokaa.”Niin ahven kuin haukikin ovat otillaan lokakuussa, kun ne tankkaavat ravintoa alkavaa talvea varten. Myös syyssilakka parveutuu. Oikein käsiteltynä ja yhdessä valmistettuna kala maistuu kaikenikäisille”, opastavat vapaa-ajankalastajat tiedotteessaan.Kokeneempi luonnossa liikkuja pakkaa reppuun teleskooppivavan ja virkistyy luonnon helmassa patikoiden. Retkellä kalastettu ja ruskan helmassa valmistettu kala lämmittää muistoissa vielä talven pakkasillakin.
Antti antoi ahvenia. Lokakuussa ahvenet tankkaavat talvea varten ja ovat syönnillään.
Antti antoi ahvenia. Lokakuussa ahvenet tankkaavat talvea varten ja ovat syönnillään. Kuva: Päivi Pyyvaara / Arkisto

Tästä niksit ahvenen pyyntiin

Vielä alkusyksyllä matalassa viihtyvät ahvenet alkavat lokakuussa painua syvemmälle. Merellä syysloma-ahvenia kerääntyy erityisesti salmiin ja virtaisiin rinnepaikkoihin. Vettä olisi hyvä löytyä kalastuskohdasta tai sen välittömästä läheisyydestä ainakin viitisen metriä, usein enemmän. Isommilla järvillä ahvenia kannattaa etsiä rinteistä tai selkävesien matalikoilta, usein 5 metrin syvemmältä puolen.Kannattaa muistaa, että ahven on niin sanottu umpirakkoinen kala, joka helposti vahingoittuu liian syvältä pintaan nostettaessa. Siksi yli 8 metristä nostetut ahvenet tulisi aina hyödyntää ruokapöydässäPohjassa pompoteltava jigi on varsin toimiva ja suositeltava ottipeli ahvenien narraamiseen. Kirkkaassa vedessä luonnolliset värit toimivat hyvin ja sameassa vedessä tarjottava makupala voi olla hyvinkin räikeän värinen.

Nappaa hauki matalikolta

Komea hauki siiman päässä kruunaa helposti syysloman. Lämmintä pintavettä kesän karussa olleet hauet hakeutuvat vesien viiletessä hiljalleen kohti matalia alueita. Sinne kannattaa siis syyslomakalastajankin suunnata, jos haukia mielii. 0,5–3 metrin syvyiset kivikot ja kasvillisuutta sisältävät alueet ovat kokeilemisen arvoisia.Mitä kylmempi vesi, sitä hitaampaa viehettä kannattaa hauille tarjota. Viimeistään veden jäähtyessä noin 7–8 asteeseen, on vilkkaiden kesävieheiden paras teho takana päin ja hitaat vieheet antavat paremmin saalista. Kylmän veden hauki on usein mieltynyt melko suurikokoiseen ravintoon, joten vieheen koossa ei tarvitse kitsastella, vaikka pienilläkin toki kalaa saa.Suuret hauet kannattaa vapauttaa, sillä ne pitävät vesistöä ja sen kalastoa hyvässä kunnossa ja tasapainossa. Pienempiä voi hyödyntää ruokapöydässä.
Syyslomalla voi olla aikaa myös kalankäsittelyn opetteluun. Suomen Vapaa-ajankalastajien tarjoamasta Kalastus maistuu! -videosarjasta löytyy fileointi- ja ruotojenpoistovinkkejä muun muassa ahvenelle ja hauelle.
Syyslomalla voi olla aikaa myös kalankäsittelyn opetteluun. Suomen Vapaa-ajankalastajien tarjoamasta Kalastus maistuu! -videosarjasta löytyy fileointi- ja ruotojenpoistovinkkejä muun muassa ahvenelle ja hauelle. Kuva: Johanna Antila / Suomen Vapaa-Ajankalastajat”Koska saaliista luonnollisesti halutaan maittavaa ruokaa lautaselle, on lomalla sopiva aika opetella myös kalankäsittelyä. Suomen Vapaa-ajankalastajien tarjoamasta Kalastus maistuu! -videosarjasta löytyy opettavaiset fileointi- ja ruotojenpoistovinkit muun muassa ahvenelle ja hauelle”, vinkkaa kalatalousasiantuntija Janne Antila.
Kalaretken kruunaa herkullinen ruoka itse saadusta saaliista. Lautasella höyryää haukikeitto.
Kalaretken kruunaa herkullinen ruoka itse saadusta saaliista. Lautasella höyryää haukikeitto. Kuva: Johanna Antila / Suomen Vapaa-Ajankalastajat

Muista ostaa kalastuslupa

Lupa-asioista on hyvä muistaa, että jokaisen 18 – 64-vuotiaan heittokalastusta harrastavan tulee suorittaa kalastonhoitomaksu. Maksu on henkilökohtainen ja se on maksettava ennen kalastuksen aloittamista. Kalastonhoitomaksu on 47 euroa kalenterivuodelta tai 16 euroa 7 vuorokaudelta tai 6 euroa vuorokaudelta. Kalastonhoitomaksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä heittovavalla muun muassa merellä ja järvillä. Onkimiseen, pilkkimiseen ja silakanlitkaukseen kalastonhoitomaksua ei tarvita.Lähde; Aamulehti.