Talvinopeusrajoituksiin siirrytään tällä viikolla, Liikenneturva muistuttaa talvirenkaiden vaihdosta

Maanteillä nopeusrajoitus laskee pääosin 80 kilometriin tunnissa, mutta osalla tieosuuksista 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.       Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

Maanteillä siirrytään tästä päivästä lähtien talven alennettuihin nopeusrajoituksiin. Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset otetaan käyttöön koko maassa viimeistään perjantaina, kertoo Väylävirasto tiedotteessaan.

Nopeusrajoitusten pääasiallinen vaihtopäivä on tämän viikon torstai, mutta ely-keskukset voivat alkaa tehdä muutoksia tarvittaessa jo tänään, mikäli keliolosuhteet sitä edellyttävät.

Maanteillä nopeusrajoitus laskee pääosin 80 kilometriin tunnissa, mutta osalla tieosuuksista 70 kilometriin tunnissa. Moottoriteillä nopeusrajoitukset laskevat 100 kilometriin tunnissa.

– Esimerkiksi sadan kilometrin nopeusrajoitus voi jäädä voimaan maanteillä, joissa ajosuunnat on erotettu toisistaan kaiteella, kertoo tiedotteessa tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Österman Väylävirastosta.

Fintraffic voi pitää vaihtuvien nopeusrajoitusten korkeammat rajoitukset voimassa marraskuun loppuun asti sääolojen niin salliessa.

Takaisin kesänopeusrajoituksiin siirrytään tavanomaisesti huhtikuun alussa.

”Talvirenkaat tulee vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin”

Autoilijoiden kannattaa seurata sää- ja keliennusteita sekä vaihtaa niin renkaat kuin ajotapa talvioloihin sopiviksi, muistuttavat liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö ja Liikenneturva Renkaat kelin mukaan -kampanjassa.

Arvio talvirenkaiden vaihdosta kannattaa tehdä oman liikkumisen ja tarpeiden mukaisesti, kertoo Liikenneturvan johtava asiantuntija Juha Valtonen.

– Jos vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi joukkoliikennettä ei ole, tulee talvirenkaat vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin, Valtonen sanoo tiedotteessa.

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei puolestaan rajoiteta.

– Kuljettaja on vastuussa siitä, että auton alla on keliolosuhteisiin sopivat renkaat, muistuttaa erityisasiantuntija Juuso Suomento liikenne- ja viestintäministeriöstä tiedotteessa.

Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä

Kampanjan tiedotteen mukaan kitkarenkaiden osuus talviliikenteessä voitaisiin kaksinkertaistaa ilman oleellisia vaikutuksia liikenneturvallisuuteen tai talvikunnossapitoon. Joka viides suomalaisautoilija käyttää nykyään talvella kitkarenkaita, tiedotteessa sanotaan.

Ympäristöministeriön erityisasiantuntija Katja Ohtonen kertoo, että nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä.

– Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin, hän sanoo tiedotteessa.

Maanantaina käynnistyvä Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin.Lähde:SSS