Täällä robottikokki saattoi tehdä ravintola-ateriasi – tekee 150 annosta tunnissa, asiakkaat eivät huomanneet eroa

Saksalaisen Goodbytzin toimitusjohtaja kehuu robottiaterioiden maistuvan hyvältä.Robotti laittaa ruokaa. Kuvassa se annostelee raaka-aineita pataan.Kuva: GoodbytzHampurissa käydessään on saattanut tietämättään syödä ravintolassa, jonka aterian on tehnyt robotti eikä ihmiskokki.Käynnissä on ollut saksalaisen Goodbytz-nimisen yrityksen tuotekehityskokeilu, jossa yrityksen kehittämä robotti teki ruuat vuoden päivät jossakin tuntemattomaksi jäävässä ravintolassa. Tarkoitus oli kokeilla, miten asiakkaat reagoivat robotin tekemään ruokaan, siis maistuuko se asiakkaille. Robottikokista ei kerrottu etukäteen, jotta se ei vaikuttaisi syöjien arvioihin.Ilmeisesti asiakkaat eivät suuremmin huomanneet mitään, sillä saksalainen startupyritys menee nyt eteenpäin. Se keräsi äskettäin 12 miljoonaa euroa riskisijoittajilta toisella rahoituskierroksellaan.Myös Goodbytzin toimitusjohtaja kehuu robottiaterioiden hyvää makua Saksan Business Insider -uutissivuston jutussa. Yritys on kotoisin Hampurista.

150 ateriaa tunnissa

Robotti kykenee tekemään 150 ateriaa tunnissa. Se tarvitsee tietenkin reseptin ja ohjeet. Niitä yrityksessä kehittää seitsemän työntekijää koko ajan robotin käyttöön. Startup työllistää 35 työntekijää ja aikoo kasvattaa työntekijämääränsä 60:een.Robotti on oikeastaan kokonainen keittiö, 6-15 neliömetrin suuruinen riippuen siitä, mitä kaikkea robottikeittiöön tulee. Kokonaisuuteen kuuluu tietenkin hella, mutta siihen voi saada myös jääkaapin ja tiskikoneen.Yrityksen tavoitteena on valmistaa sata keittiörobottia vuoteen 2025 mennessä. Robottikokkia tai -keittiötä ei voi ostaa vaan vain vuokrata.
Tulevaisuudessa ravintolan tai ruokalan aterian on voinut tehdä robottikokki.
Lautasella kurpitsakeittoa. Tulevaisuudessa ravintolan tai ruokalan aterian on voinut tehdä robottikokki.KUVA: Lev Dolgachov
Robottien on kaavailtu työskentelevän lähinnä suurkeittiöissä, kuten työpaikka- ja kouluruokailoissa, hotelleissa, sairaaloissa ja hoitokodeissa. Ensi alkuun tähtäimessä ovat saksankieliset maat, mutta Goodbytz tähtää pian ulkomaille.Kiikarissa on esimerkiksi Singapore, jossa ei Goodbytzin tietojen mukaan juurikaan enää laiteta ruokaa kotona vaan käydään ulkoruokinnassa lähes kokonaan.Julkisuuteen ei ole kerrottu eikä kerrota, mikä olikaan tai kenties on yhä Hampurissa sijaitseva ravintola, jossa annokset on tehnyt aito robotti.Lähde; tekniikka & talous