Peltorallia ja maastossa möyrimistä – Yrittäjä teki maatilasta elämyskeskuksen, kun viljelyyn ei kannattanut investoida

Maastossa ei ajeta kuin tiellä, ja silmät on hyvä pitää auki.

No nyt on ajokalusto kunnossa: rivi Land Rovereita – niitä ikonisia Discovery kakkosia – Ford Sierroja, mönkijöitä, enduropyöriä ja sähkömaastopyöriä.

Olemme Lohjan Nummenkylässä, Pois Tieltä! -safarit Oy:n tiluksilla, tunnin ajomatkan päässä Helsingistä. Noin 50 hehtaarin tilalla ajoaluetta on 20 hehtaaria ja maastoajouria kaikkiaan parikymmentä kilometriä nelivetojen tai pyörien mennä ja möyriä.

Pihapiirissä on kilometrin mittainen, mutkia säästelemätön peltorallirata. Siinä kelpaa ottaa kaikki irti takaveto-Fordeista. Autot eivät ole niitä laulun ”naapurin Sierroja”, vaan ralliin rakennettuja: on kuppipenkit, nelipistevyöt, turvakaaret, vahvistettu jousitus ja peltoralliin sopivaksi viritetty moottori.

Yrittäjä. Paavo Hyrkkö perusti Lohjalla sijaitsevalle maatilalleen maastosafareita ja rallielämyksiä tarjoavan yrityksen. Kuva: Kimmo Haapala

”Aloitimme vuonna 1999. Olin juuri muutama vuosi sitten ostanut tämän tilan itselleni”, kertoo yrittäjä Paavo Hyrkkö.

”Maanviljelyyn olisi pitänyt investoida luokkaa miljoona euroa, hommata lisää peltoa, kalustoa ja kaikkea muuta.”

”Sitten oli vaihtoehtona, että pitäisikö tehdä jotakin aivan muuta. Tämä on nyt sitä jotakin aivan muuta”, Hyrkkö kertoo ja ohjailee tottuneesti Land Roveria pihapiiriin rakennetulla temppuradalla.

Maastoajoa ja rallia

Pois Tieltä on yritys, joka tarjoaa paitsi maastosafareita ja rallielämyksiä, myös kokouspalveluja. Se pyörittää noin puolen miljoonan euron liikevaihtoa. Asiakkaina on lähinnä yrityksiä ja niiden henkilökuntaa. Radoilla käy myös automaahantuojia esittelemässä nelivetokalustoaan sekä mediaa auto-ohjelmien teossa.

Maatilan vanhan talouskeskuksen päärakennuksessa on kokoustilat, tilausravintola ja saunat.

Paavo Hyrkkö oli jo ennen nykyistä yritystään kokenut tapahtumajärjestäjä.

”Tapahtumista oli kokemusta muun työn eli alppihiihdon puolelta. Olikohan se vuonna -98, kun olin viimeisen talven töissä Lapissa. Siinä kohti rupesin miettimään, että tuhannen kilometrin työmatka on kuitenkin aika pitkä.”

Pidon tunnustelua. Kaasun ja jarrun käyttö sekä oikean ajolinjan valinta ovat maastossa ajamisen perusteet. Kuva: Kimmo Haapala

Ennen maastoon menoa offroad-ajamista opetellaan temppuradalla.

”Perusjutut ovat kaasun ja jarrun käyttö sekä ajolinjat. Alamäessä haetaan tuntumaa siihen, miten auton liikettä hallitaan jarrun avulla. Ylämäessä taas kokeillaan kuinka paljon tai vähän kaasua pitää painaa, että auto tulee mäen ylös.”

”Nämä kun ovat rakennettuja esteitä, niin reitit pysyvät aika vakiona. Ja kun tässä pellolla mennään, niin on vähemmän puita mihin osua. Ei tarvitse sitä jännittää. Ajolinjat ovat valmiita, joten esimerkiksi ojan yli opitaan menemään oikeassa kulmassa.”

Omalla pajalla rakennettuja

Nykymaastureissa on paljon ajamista helpottavaa tekniikkaa, kuten esimerkiksi alamäkihidastin. Lohjalaisyrityksen käyttämät Land Roverit ovat parisenkymmentä vuotta vanhoja, ja niistäkin on sen aikainen elektroniikka riisuttu pois.

Jousitusta on korotettu kaksi tuumaa, alla on alkuperäisiä isommat pyörät maastorenkailla, joten maavaraa on vakioautoa enemmän. Alustassa on suojia, helmoissa kylkiputket ja etupuskuri on vaihdettu jymympään. Edessä on vinssi vetämässä, jos pito loppuu renkaista. Autot on varusteltu yrityksen omalla pajalla.