Sähköbensiini on tulossa Suomeen – voi tankata perinteiseen bensa-autoon ilman muutoksia

Sähköbensiiniä voi tankata sellaisenaan bensiinikäyttöiseen autoon. Kuvituskuva. Kuva: Jarkko Sirkiä

Sähköbensiini voi olla ratkaisu EU:n asettamiin jakeluvelvoitteisiin ja vauhdittaa vihreää siirtymää. Sähköbensiini valmistetaan jo ilmassa olevasta hiilidioksidista sekä fossiilittomasti tuotetusta vedystä. Tuote on hiilineutraali ja sitä voidaan tankata bensiinikäyttöisiin autoihin sellaisenaan. Sähköbensiiniä valmistaa saksalainen P1 Fuels.

Autojen leasing-yhtiö Secto Automotivella on ollut suuri rooli sähköbensiinin tuomisessa Suomeen. Yritys on auttanut vihreän polttoaineen esittelyssä jakelijoille eli energiayhtiöille.

Secto Automotiven toimitusjohtaja Matias Henkola kertoo, että heidän tällä hetkellä luovuttamistaan henkilöautoista jo noin puolet on täyssähköautoja. Suunta on Henkolan mukaan hyvä, ja sähköbensiini tulee toimimaan siltana siirtymässä täysin fossiilittomiin autoihin tulevaisuudessa.

”Tämä rakentaa siltaa uuden ja vanhan välille. Meidän pitää ratkaista välisiirtymä, jota varten tarvitaan vihreitä vaihtoehtoja. Sähköbensiini onkin siihen ratkaisu”, Henkola sanoo ja antaa esimerkin:

”Suomessa, joka on harvakseen asuttu maa, ajomatkat voivat olla pitkiä. Hybridit voivatkin olla tällä hetkellä hyvä ratkaisu usealle käyttäjälle. Niillä pystyy pärjäämään myös pelkällä sähköllä, mutta tarvittaessa voi tankata sähköbensiiniä pidempiä matkoja varten.”

Secto Automotiven toimitusjohtaja Matias Henkola näkee sähköbensiinin siltana vihreässä siirtymässä.

Secto Automotiven toimitusjohtaja Matias Henkola näkee sähköbensiinin siltana vihreässä siirtymässä. Kuva: Sami Valikangas

Secto Automotive on testannut sähköbensiinin käyttöä kahden vuoden ajan. Polttoainetta on käytetty esimerkiksi ralliautoissa tuhansia litroja.

Henkolan mukaan on vielä vaikea sanoa, milloin suomalaiset voivat alkaa tankata sähköbensiiniä autoihinsa huoltoasemilla. Jakelijoiden kanssa on kuitenkin käyty jo neuvotteluja.

”Kun yksi jakelija tekee strategisen päätöksen sähköbensiinin käyttöönotossa ja hiilijalanjäljen madaltamisessa, seuraavat muut todennäköisesti perässä. Aikataulu onkin täysin kiinni siitä, kuka jakelijoista tarttuu ensimmäisenä tuumasta toimeen.”

Henkola nostaa esille jakeluvelvoitteet EU:n suunnalta, joihin myös Suomen on vastattava.

”Suomen on etsittävä keinoja, joilla pystytään pitämään fossiilisen polttoaineen kulutus riittävän alhaalla, jotta normaalin pumpulla olevan polttoaineen hinta ei lähde nousuun. Sähköpolttoaine mahdollistaa sen, että kaikki ehtivät muutokseen mukaan. Jos loppukäyttäjiä aletaan pakottaa tai antaa heille tarkkoja siirtymäpäivämääriä, päättyy tilanne harvemmin hyvin”, Henkola toteaa.

Mitä sähköpolttoaine sitten maksaa? Henkolan mukaan polttoaineen kohdalla on otettava huomioon se, että kyseessä on uusi, niin sanottu prototuote, jota ei tulla aluksi myymään suuressa skaalassa.

”Tämän vuoksi sähköbensiini tulee olemaan aluksi yli kaksi kertaa kalliimpaa kuin fossiilinen vaihtoehto. Skaalautuessa hinnan on ennustettu olevan samalla tasolla kuin fossiilisen polttoaineen hinta jo vuonna 2030”, Henkola kertoo.LähdeMT