Näin käytät lehtiä ja oksia hyödyksi kotipihalla ‒ kierrätyksellä säästää selvää rahaa

Kompostoija voi säästää rahaa, kun multapussien osto jää vähemmälle.

Viime vuonna haravointijätettä vastaanotettiin pelkästään Seinäjoen seudun jäteasemilla reilut kaksi miljoonaa kiloa, risuja vielä miljoona kiloa tätä enemmän. Kuva: Joel Rosenberg

Syksyn pihatyöt haravointeineen ovat käynnissä, mikä näkyy vilkkaana asiointina jäteasemilla.

Pihojen ja puutarhojen talvikuntoon raaputtaminen ja trimmaaminen tuottavat risuja ja haravointijätteitä, joita kotitaloudet voivat viedä jäteasemille. Joillakin paikkakunnilla tämä onnistuu maksutta ja ilman eräkokorajoituksia.

Haravointijätteet voi vaihtoehtoisesti kompostoida kotikiinteistöllä. Oksat ja risut voi hakettaa muun puutarhajätteen sekaan tai puiden ja pensaiden juurille katteeksi. Mullaksi muuttunut puutarhajäte on oivallista maanparannusainetta.

Vaikka pihassa ei ole pakko haravoida ollenkaan, paksu kerros lehtiä voi liiskaantua nurmikolle ja aiheuttaa sille talvivaurioita. Kasat kannattaa siirtää esimerkiksi kasvimaalle, jota lehdet suojaavat ravinteiden valumiselta. Kymmenen senttiä on hyvä katekerros. Lehdistä voi rakentaa myös penkin perunalle.

Vaahteran, haavan ja tammen lehdet maatuvat melko hitaasti. Hitaasti maatuva orgaaninen aines lisää kasvualustan hiilidioksidipitoisuutta, mikä lisää kasvien yhteyttämistä.

Myös kukkapenkin katteeksi kannattaa levittää lehtiä. Ne suojaavat monivuotisten kukkien juuristoaluetta pakkaselta ja kuivumiselta.

Aivan kasvien tyvellä ei kannata olla hirveän paksua kerrosta, että se ei keväällä hidasta kasvuun lähtöä tai mädätä kasvin tyveä. Ainavihantien kasvien lehtiä ei kannata peittää lehtikatteella.

Nurmikolle kasaantuneiden lehtien silppuamiseen kannattaa ottaa avuksi ruohonleikkuri, joka pilkkoo lehdet nopeammin maatuviksi. Silppu lannoittaa nurmikkoa.

Mullaksi muuttunut puutarhajäte on oivallista maanparannusainetta.

Lakeuden Etappi ottaa jäteasemillaan kahdeksan kunnan alueella ja Seinäjoen RE-pisteellä maksutta vastaan erikseen lajitellut risut ja haravointijätteet.

”Haravointijätteet kannattaa laittaa peräkärryn pohjalle, risut niiden päälle ja sitoa sitten kuorma hyvin, jotta se pysyy kasassa ja on myös helppo purkaa jäteasemalla”, neuvoo Etappi sivustollaan.

Jäteasemilta haravointijätteet päätyvät Kekkilä Oy:n käsittelyyn ja kierrätystuotteisiin, kuten puutarhamultaan. Risut haketetaan ja hyödynnetään energiana yhteistyökumppanin kautta.

Risuiksi määritellään puiden oksat, leikatut pensaat ja noin ranteen paksuiset tai sitä ohuemmat puiden rungot. Haravointijätteitä ovat erilaiset kasvin osat, kukat, ruohot ja lehdet.

Pirkanmaan Jätehuolto Oy:n Tampereen Tarastenjärven ja Nokian Koukkujärven jätekeskukset ottavat peräkärrykuormallisen puutarhajätettä maksutta vastaan. Kuormassa ei saa olla mitään maatumatonta kuten jätesäkkejä.

Oulussa Ruskon asema perii puutarhajätteestä 11 euroa, jos paino ei ylitä 175 kiloa.

Jyväskylässä risuja ja oksia vastaanotetaan kodeista maksutta toukokuussa. Muulloin puutarhajätettä voi tuoda 12,50 euron päivämaksulla niin monta kuormaa kuin päivän aukioloaikojen puitteissa ehtii.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden taksa puutarhajätteestä ja risusta on viisi euroa kuutiolta Sortti-asemilla.Lähde:MT