Useita Sallan kansallispuiston reittejä on paranneltu ja täysin uusi reitti on valmistunut

Uusi reitti yhdistää Sallatunturin itärinteen Tunturilammen laavuille. Kaikki rakenteet on kustannettu kansallispuiston perustamisrahoituksella.

Sallatunturin itärinteeltä pääsee nyt sorastettua reittiä pitkin Tunturilammen laavuille Kuva: Metsähallitus, Suvi Kauhanen
Timo Metsäjoki  

Viime vuonna avatussa Sallan kansallispuistossa on kesän ja syksyn aikana valmistunut useita portaita ja muita retkeilyrakennelmia.

Kaunisharjun laavulle on rakennettu yli 60-metriset metalliportaat ja Kolmiloukkosen laavulle portaat sekä näköalatasanne. Lisäksi muun muassa Pahaojankurulle on valmistunut uusi autiotupa ja Pitkälammelle uusi laavu.

Kaikki rakenteet on kustannettu kansallispuiston perustamisrahoituksella.

Uusi ja sorastettu noin kahden kilometrin pituinen retkeilyreitti johdattaa Itärinteen laavulta Tunturilammen laavulle.

– Uusi reitti on ollut käytössä loppusyksystä. Reitti on melko helppokulkuinen, ja siltä avautuvat maisemat ovat ilo silmille, sanoo virkistyskäytön asiantuntija Suvi Kauhanen Metsähallituksen Luontopalveluista tiedotteella.

Uusi yhteys mahdollistaa myös uuden ympyräreitin. Patikoinnin voi aloittaa Pohjoisrinteiltä, suunnata Pahanojankurun kierrokselle ja kävellä Tunturilammin laavulta uutta reittiä pitkin takaisin Pohjoisrinteille. Tällöin patikoitavaa tulee yhteensä noin 15 kilometriä.

Pahaojankurun autiotupa ulkoapäin.
Pahanojankurun uuden autiotuvan rakentamisessa on käytetty kierrätyspuuta, joka on käsitelty säänkestäväksi hiiltämällä. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle
Pahaojankurun autiotupa sisältä. Makuulaverit, pöytä penkkeineen sekä kolme ikkunaa.
Tuvassa mahtuu yöpymään tilavasti yhdeksän henkilöä. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Kunnostustyöt jatkuvat keväällä

Sallan kansallispuiston suosituimman reitin Taivaan tavoittelijan taipaleen kunnostuksia jatketaan kesällä. Reitti vie Ison Pyhätunturin päälle. Tänä vuonna sulan maan aikana itäpuolen reitin sorastus on päässyt rakkakivikon alkuun asti, ja työt jatkuvat kesällä. Reitin itäistä puolta aletaan rakentaa kestävämmäksi kesän aikana.

Pahanojankurun kierrokselle tulee vielä lisää pitkoksia, joiden asentamista jatketaan keväällä lumien sulamisen jälkeen, sanoo virkistyskäytön asiantuntija Suvi Kauhanen.Lähde:Yle