Kymmeniä miljoonia euroja maksanut Zsar-ostoskylä menossa kaupaksi pilkkahintaan: ”Äärimmäinen pettymys”

Korkein tarjous oli 70 000 euroa. Ostajaehdokkaan toiminta liittyy matkailuun.

Zsar-ostoskylä meni konkurssiin vuoden 2022 lopussa ja sitä on siitä lähden yritetty saada kaupaksi kaikin keinoin. Kuva: Antro Valo / Yle
HEIKKI KOSKINEN

Vaalimaan raja-aseman tuntumassa sijaitseva Zsar-ostoskylä saatetaan myydä 70 000 eurolla. Korkein tarjous saatiin pari viikkoa sitten päättyneessä nettihuutokaupassa.

– Nettihuutokaupan lopputulos on äärimmäinen pettymys. Käynnistämme silti myyntineuvottelut ostajaehdokkaan kanssa. Realiteetit on pakko tunnustaa, toteaa ostoskylän konkurssipesän hoitaja, asianajaja Matti Manner.

Korkeimman tarjouksen tehneen tahon toiminta liittyy Mannerin mukaan matkailuun.

Myynti on todennäköistä

Konkurssipesän hoitajan mukaan myyminen on todennäköistä, vaikka saatu tarjous vastaa murto-osaa kymmeniä miljoonia maksaneesta hulppeasta ostoskylästä.

Matti Manner kertoo, että konkurssipesä ja kohteen suurin velkoja sekä pantin haltija Oma Säästöpankki ovat vaikeassa raossa myyntineuvotteluissa.

– Pankilla ei ole enää haluja jatkaa kohteen ylläpitokustannusten maksamista toista vuotta peräkkäin. Kohteen kulut ovat satoja tuhansia euroja vuodessa, sanoo Manner.

Nettihuutokaupan yksi tarkoitus oli houkutella kansainvälisiä ostajia kohteelle. Matti Mannerin mukaan korkeimman tarjouksen tehneellä ostajaehdokkaalla on toimintaa Suomessa ja ulkomailla. Hän ei vielä kerro ostajaehdokkaan nimeä, koska myyntineuvottelut ovat kesken.

Tyhjä parkkipaikka Zsar Outlet Villagen edessä.
Zsar-ostoskylä sijaitsee itärajalla lähellä Vaalimaan raja-asemaa. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Raja-asemien sulkeminen synkensi näkymiä yhä

Zsar-ostoskylä meni konkurssiin vuoden 2022 lopussa, ja sitä on siitä lähtien yritetty saada kaupaksi kaikin keinoin.

Ostoskylä oli alunperin suunniteltu ennen kaikkea palvelemaan venäläisturisteja. Pandemia ja Ukrainan sota veivät pohjan tältä liiketoiminnalta.

Tällä hetkellä Suomi on kaiken lisäksi sulkenut lähes kaikki raja-asemansa itärajalla; mukaan lukien kauppakeskuksen vieressä sijaitsevan Vaalimaan raja-aseman.

– Jo edellinen tilanne oli synkkä kauppakeskuksen näkymien kannalta. Raja-aseman sulkemisen myötä toivo tilanteen parantumisesta siirtyi yhä etäämmälle, toteaa Matti Manner.

Lukko Zsar outlet-kylän portissa.
Ostoskylä suljettiin noin vuosi sitten. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Ratkaisu kohteen myymisestä pyritään tekemään kuukauden sisällä.

– Pohdimme kuitenkin vielä muita mahdollisia ratkaisuja, joilla kohteelle saataisiin hinta, joka vastaisi paremmin rakentamiskuluja.

Ostajaehdokas saattaa Mannerin mukaan ainakin pitkällä tähtäimellä suunnitella alkuperäisen ostoskeskustoiminnan uudelleen käynnistämistä.Lähde:Yle