Sähkön hinnassa jopa 60-kertainen ero kiinteähintaiseen sopimukseen: Näin salolaisyrittäjä säästää pörssisähköllä hirsihuvilassaan

Yrityksen sähkösopimusten hintaero oli marraskuussa 64-kertainen. Silti halvemman sopimuksen valitseminen toiseenkin toimipisteeseen olisi voinut olla virhe.

Villa Muurla -hirsihuvila taas lämpesi 0,31 sentin kilowattituntihinnalla. Kuva: Sami Yonemoto

Salolainen ravintola- ja matkailuyritys maksoi marraskuussa kahdessa eri sähkölaskussa käyttämästään sähköstä hyvin erilaista hintaa.

BKK by thai food company -ravintolaa pitävä ja Villa Muurla nimistä huvilaa vuokraava salolaisyritys kertoi suljetussa Salon Seudun Puskaradio -ryhmässä facebookissa kahdesta eri sähkösopimuksestaan, joista toisessa marraskuun keskihinta sähkölle oli 0,31 senttiä kilowattitunnilta, ja toisessa 20,02 senttiä kilowattitunnilta.

Kalliimman kilovawattitunnin hinta oli siis yli 64-kertainen kuin halvempi. Kyse on marraskuun keskihinnasta.

Yrittäjä Sami Yonemoto selittää puhelimitse MT:lle, mistä oikein on kysymys.

”Meillä on yrityksellä kaksi sopimusta. On tällainen iso kelohuvila jota vuokrataan asiakkaille eri juhliin ja sitten meillä on ravintola”, Yonemoto selittää.

”Ravintolassa on ihan Fortumin Yritysaktiivi toistaiseksi voimassa oleva sopimus, toisessa paikassa taas pörssisähkö, johon siirryttiin tämän vuoden alussa.”

Erityisen edulliseksi keskihinnaltaan on osoittautunut suuren hirsihuvilan pörssisähkösopimus. Yonemoto myöntää, että keskihinnan alas painamiseksi sähkön käyttöä on säädelty halvimmille tunneille.

”Tulen semmoisesta perheestä, että meillä jostain syystä vanhemmatkin ovat aina optimoineet sähkön käyttöä ihan loppuun saakka, ja me lapset ei olla aina sitä ehkä ymmärretty. Nyt olemme tulleet siihen ikään, että meillä on aina vanhempien kanssa kilpailu siitä, kuka säästää eniten sähköä”, hän sanoo.

Marraskuussa kisailun voittajasta ei jäänyt epäselvyyttä.

Yonemoton mukaan juhlatilaksi vuokrattavassa lähes tuhatkuutioisessa kelohuvilassa sähkön kulutuksen ajankohtaan voi vaikuttaa hyvin, mutta se on tehtävä manuaalisesti.

”Vedet lämmitetään yöllä, auto ladataan yöllä, lämmitys on öisin päällä, mutta yleensä se on päivisin sitten kokonaan pois päältä”, hän kertoo.

Yonemoto asuu itse huvilalla silloin, kun sitä ei ole vuokrattu. Läsnäolo mahdollistaa näinä päivinä kulutuksen säätämisen tuntien mukaan ilman älykkäitä etäohjausvälineitä.

Lämpöä 80-luvulla rakennettuun huvilaan tuovat sähköpatterien lisäksi kaksi ilmalämpöpumppua. Kalleimpina tunteina lämmitystä hoidetaan kahdella takalla.

”Itse tehdyissä puissa on toki iso kustannus, mutta se on työkustannus eikä rahakustannus, joka lähtee kassasta pois”, hän sanoo.

Lämmittämisen lisäksi suurimpia hankalasti säädettäviä sähkösyöppöjä huvilalla on saunominen. Yonemoto uskoo ainavalmiin kiukaan säästävän verrattuna tavalliseen, jos saunomista ei voi säätää tuntihinnan mukaan.

Marraskuun huippuedulliseen laskuun vaikutti toki paljon myös marraskuun 24. päivänä norjalaisoperaattorin virheen vuoksi rajusti negatiiviseksi romahtanut sähkön hinta, joka näkyi loppulaskussa hyvityksenä.

”Silloin patterit ja sauna olivat päällä, ja kaksi sähköautoa latauksessa”, Yonemoto kertoo.

”Ei varmaan koskaan ole niin paljoa sähköä siinä ajassa käytetty.”

Salon keskustassa sijaitsevan BKK by thai food company -ravintolan kuluttama kilowatittunti maksoi marraskuussa runsaat 20 senttiä.

Salon keskustassa sijaitsevan BKK by thai food company -ravintolan kuluttama kilowatittunti maksoi marraskuussa runsaat 20 senttiä. Kuva: Sami Yonemoto

Marraskuun huippuedullinen sähkön hinta oli siis poikkeuksellinen tapaus. Ilman poikkeuspäivääkin pörssisähkön keskihinta olisi kuitenkin jäänyt kiinteän sopimuksen runsaan 20 sentin kilowattituntituntihintaa halvemmaksi.

Ravintolan kiinteähintainenkaan sähkösopimus ei kuitenkaan välttämättä ole huono. Fortumin yrityssähkösopimus perustuu energian yhteishankintoihin markkinoilta, jolloin hinta on ennustettavissa hyvin eteenpäin.

”Sähkösopimuksen hinta on ollut melko korkea, mutta se on koko ajan ollut laskemaan päin”, Yonemoto selittää.

Ravintolassa sähkön kulutuksen kikkailu halvoille tunneille ei myöskään ole samalla tavalla mahdollista, vaan sähköä on kulutettava silloin, kun ravintola on auki.Lähde:MT