Ranskalaisyhtiö rakentaa Suomen itärajan tuntumaan toisen ja edeltäjäänsä suuremman akkuvaraston

Akkuvarastoa käytetään sähkön varastointiin.

Akut sijaitsevat konttien sisällä. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle
Riitta Väisänen 

Uusiutuvaan energiaan erikoistunut Neoen-yhtiö rakentaa Lappeenrantaan toisen akkuvaraston. Se on samalla yhtiön toinen akkuvarasto Suomessa.

Neoen kuvailee akkuvarastoa Pohjoismaiden suurimmaksi. Sen teho on noin 56 megawattia ja energiakapasiteetti noin 113 megawattituntia.

Yllikkälä Power reserve two -niminen yksikkö rakennetaan Lappeenrannan Yllikkälään Neoenin ensimmäisen akkuvaraston läheisyyteen. Ensimmäinen akkuvarasto valmistui vuonna 2020.

Yllikkälän akkuvarasto Lappeenrannassa.
Neoenin ensimmäinen Suomessa sijaitseva akkuvarasto valmistui Lappeenrantaan vuonna 2020. Arkistokuva. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kriteerit täyttyivät Lappeenrannassa

Neoenin Suomen maajohtajan Jerri Loikkasen mukaan toisen akkuvaraston rakentamista Lappeenrantaan edisti hyvä neuvotteluyhteys kaupungin kanssa.

Lisäksi fyysisesti toisiaan lähellä olevat akustot tuovat synergiaa operointiin ja huoltoon. Etua on myös Fingridin sähköasemasta.

– Siellä on hyvin akun tarvitsemaa verkkokapasiteettia saatavilla.

Investoinnin arvo on noin 40 miljoonaa euroa.

Uuden litiumioniakkuvaraston toiminta alkaa täydellä teholla vuoden 2025 aikana. Se liitetään kantaverkkoyhtiö Fingridin Yllikkälän sähköasemaan maakaapelilla.

Rakennusprojektista vastaa Nidec-yritys. Se toimittaa akkukontit, akustot ja invertterit.

Joustavuutta sähköverkkoon

Akkuvarastot tasapainottavat tuotantoa ja kulutusta sähköverkossa.

– Se joko ottaa pois energiaa sähköverkosta tai injektoi energiaa sinne. Riippuu, mikä sähköverkon tila on, Loikkanen sanoo.

Lappeenrannassa suurin ero nykyisen ja uuden akkuvaraston välillä on siinä, kuinka kauan niissä riittää energiaa jaettavaksi tilanteissa, joissa täysi akku purettaisiin tyhjäksi.

Nyt rakennetaan niin kutsuttu kahden tunnin akku. Yksinkertaistaen se tarkoittaa sitä, että täydestä akusta riittää energiaa kahdeksi tunniksi. Edeltäjässä energiaa on tunniksi.

– Pidempi aika mahdollistaa erilaisia palveluja, joita voimme verkkoon tarjota.

Suunnitelmia muuallakin

Neoen suunnittelee akkuvarastoja myös Mikkeliin ja Raumalle. Lappeenrannassa saatetaan laajentaa toimintaa vielä sen jälkeen, kun toinen akkuvarasto saadaan valmiiksi.

Suurin syy akkuvarastojen rakentamiseen löytyy uusiutuvasta energiasta. Tuulivoimassa sähköntuotanto on epätasaista

– Kun tuulee niin tuotanto on suurta ja kun ei tuule niin tuotanto on pienempää. Silloin sähköverkkoon tarvitaan joustoja, Loikkanen sanoo.

Kasvuun tähtäävällä Neoenilla on toimintaa eri puolilla maailmaa. Yhtiöllä on akkuvarastojen lisäksi aurinkovoimaloita sekä tuulivoimaloita. Lähde:Yle