Sesonki alkoi tavallista aikaisemmin: paljon turisteja oli liikkeellä jo marraskuussa. Matkailun kasvu on lähes kokonaan Euroopasta tulevien turistien ansiota.
Ulkomaalaisten kiinnostus Lappia kohtaan on kasvanut, Lapland Hotels -ketjun toimitusjohtaja Ari Vuorentausta kertoo. Alkaneella kaudella suoria lentoyhteyksiä Lapin kolmelle kentälle on yli 30, enemmän kuin koskaan.
Reittejä on muun muassa Britanniasta, Irlannista, Hollannista, Belgiasta, Saksasta, Espanjasta ja Turkista.
Päälle tulevat 600–700 tilauslentoa ulkomailta. Niiden määrä on Vuorentaustan mukaan samaa luokkaa kuin ennen koronaa.
Rovaniemen seudun talvisesongista on tulossa 15–20 prosenttia viime vuotta vilkkaampi, VisitRovaniemi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen kertoo. ”Mennään yli edellisen ennätysvuoden, joka oli 2019.”
Lisäys tulee puhtaasti ulkomaisista, käytännössä eurooppalaisista turisteista. Viime vuosina matkailijoita on saapunut yhä enemmän Etelä-Euroopasta. ”Espanjalaiset ovat jo sijalla neljä.”
Isoja kasvuprosentteja ennakoi myös VisitLevi Oy:n toimitusjohtaja Satu Pesonen: 5–10 prosenttia koronaa edeltävästä ajasta.
Myös suomalaisten into matkustaa Lappiin on lisääntymään päin. Siitä kertoo mökkejä ja loma-asuntoja välittävän Lomarenkaan hyvä varaustilanne kauden alussa.
Lomarenkaan toimitusjohtaja Eva Kohonen kertoi joulukuun alkupuolella, että ennakkovarauksia oli tehty talvikaudeksi 20 prosenttia viime kautta enemmän. Matkailussa on ohitettu vuoden 2019 luvut.
Tyypillinen vuokraaja on perhe tai pariskunta. Asiakkaista pääosa, 80 prosenttia, tulee Suomesta.
Yrityksellä on pohjoisessa 1 300 talviasuttavaa kohdetta.
Lapin merkitys Suomen saamien matkailutulojen kannalta on kasvanut, Lapland Hotels -ketjun Vuorentausta kertoo. Ketjulla on 14 hotellia Oulun pohjoispuolella.
Ulkomaalaiset aikaistavat talvisesongin alkua, kun heitä tulee jo marraskuusta lähtien. Jouluna ja uutenavuotena on sekä ulkomaalaisia että suomalaisia. Suomalaisten ryntäys alkaa viikolla 8 ja jatkuu kauden loppuun, Vuorentausta kertoo.
Uusivuosi on Venäjällä iso juhla, ja aiemmin paljon väkeä itänaapurista tuli silloin Suomeen. Venäläisten vierailut päättyivät pakotteisiin, jotka asetettiin Venäjän vallattua Krimin, VisitRovaniemen Kärkkäinen kertoo. Aasialaisten käynnit hiipuivat koronaan ja sen seurauksiin.
Tyypillinen ulkomainen turisti viettää pohjoisessa kolmesta viiteen vuorokautta. Joulupukki pajoineen on ikisuosikki. Revontulien näkeminen on tärkeää, ja viime aikoina husky- ja poroajelujen suosio on noussut.
Kärkkäinen on tyytyväinen, että päivän parin piipahdukset ovat vaihtuneet pitempiin vierailuihin. Viiden päivän matkalla ehtii luonnon lisäksi tutustua alueen kulttuurikohteisiin, tehdä ostoksia ja käydä syömässä useammassa ravintolassa.
Pesosta ilahduttaa, että yhä useampi ulkomaalainen palaa Lappiin siellä kerran käytyään. Ensimmäisellä kerralla kiinnostavat revontulet, erilaiset safarit ja joulupukki. Toisella halutaan ehkä kokeilla suomalaisille perinteisempiä lajeja, kuten murtomaahiihtoa ja laskettelua.
Tulevaisuuteen pohjoisessa suhtaudutaan toiveikkaasti. Kunnan ja alueen yritysten yhtiö VisitLevi on kohdistanut markkinointiponnistelut erityisesti Saksaan ja Hollantiin. Niin ikään tavoitteena on tehdä matkailusta ympärivuotisempaa, Pesonen kertoo.
Rovaniemen seudulle turistit tuovat 400 miljoonan euron matkailutulot. ”Se on iso summa 64 000 asukkaan kaupungille.”
Tulevaisuus näyttää hyvältä. Uusia pieniä ohjelmapalveluyrityksiä on perustettu. Työvoiman saantikin on helpottunut viime vuosista, Kärkkäinen kertoo. Lähde:Yle