Saako ilmalämpöpumppua käyttää kovassa pakkasessa? Varo virhettä, joka voi rikkoa pumpun

Vakuutusyhtiö varoittaa virheestä, joka voi vaurioittaa ilmalämpöpumppua kovalla pakkasella.

Monissa suomalaisissa kodeissa haetaan säästöä talven lämmityskuluihin käyttämällä ilmalämpöpumppua. Mutta voiko laitetta käyttää huoletta, kun pakkanen kurittaa ankarasti?

Kehityspäällikkö Timo Ekholm vakuutusyhtiö Lähi-Tapiolasta kertoo, että oman lämpöpumpun ominaisuuksiin on syytä tutustua hyvin.

”Kannattaa ehdottomasti tutustua oman laitteensa käyttöohjeisiin, tarkastaa lämpötilojen raja-arvot ja noudattaa valmistajan ohjeita. Jos valmistajan antamat pakkasrajat ylittyvät, laitteen päällä pitämistä pitäisi välttää, jotta liian kova pakkanen ei vahingoita tai riko pumppua”, Ekholm kertoo.

”Muissa tapauksissa ilmalämpöpumppua ei kannata sammuttaa lämmityskauden aikana.”

Ekholm kertoo, että pumpun sammuttaminen ja uudelleenkäynnistäminen kovalla pakkasella, eli –25 asteessa ja sitä alemmissa lämpötiloissa, aiheuttaa nopean lämpötilanvaihdoksen, joka voi vaurioittaa laitetta.

Ekholmin mukaan parhaat mallit lämmittävät tehokkaasti jopa 25 asteen pakkasessa. Hän kertoo, että laitteen ikä voi vaikuttaa pakkaskestävyyteen.

Talvikaudella pumpun ympäriltä kannattaa poistaa lumet, jotta ilma pääsee kiertämään vapaasti.

”Ilmalämpöpumpun jäätymisestä aiheutuneita vahinkoja sattuu harvoin, kun laite on talvisiin olosuhteisiin suunniteltu. Kotivakuutus ei lähtökohtaisesti korvaa pakkasesta tai jäätymisestä aiheutuneita ilmalämpöpumppujen rikkoutumisvahinkoja”, Ekholm kertoo.Lähde KL/ LähiTapiola