Lapissa mitattiin 2000-luvun ennätyspakkanen – Saattaa kiristyä entisestään

Lapissa on mitattu 2000-luvun kovin pakkaslukema, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta STT:lle. Kymmenen jälkeen torstai-iltana ja perjantaina alkuyöstä ennen kello yhtä Enontekiön lentoasemalla mitattiin –44 astetta, kertoo päivystävä meteorologi Tuukka Keränen.

Torstai-iltana mitatut hyytävät lukemat rikkovat Keräsen mukaan kuluvan vuosituhannen edellisen pakkasennätyksen tammikuulta 2006, jolloin Kittilän Pokassa lämpötila laski 43,6 pakkasasteeseen.

Suomen 2000-luvun pakkasennätys meni ainakin MTV:n uutisten mukaan rikki jo aiemmin torstai-iltana, kun samaisella Enontekiön lentokentällä mitattiin 43,7 pakkasastetta.

Keräsen  mukaan on mahdollista, että pakkanen kiristyy tuoreimmasta ennätyslukemasta vielä jonkin verran.

Ilmatieteen laitos varoittaa pakkasesta koko maassa. Lapin alueella varoitetaan mahdollisesti vaarallisesta pakkasesta, kun taas Pohjois-Pohjanmaalta aina Etelä-Suomeen saakka pakkanen on luokiteltu varoituskartassa vaaralliseksi.

Paukkupakkaset helpottavat Keräsen mukaan sunnuntaina päivällä, kun lämpötila kääntyy nousuun.

– Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä on vielä todella kylmää. Maan etelä- ja keskiosissa ainakin se voi olla kylmin hetki tällä viikolla, Keränen sanoo.

VR on perunut osan loppuviikon junavuoroista kovan pakkasen vuoksi. Perjantailta, lauantailta ja sunnuntailta perutaan kultakin noin 20 junavuoroa, VR kertoi tiedotteessa torstaina.

Peruttuihin vuoroihin lipun varanneet asiakkaat ohjataan VR:n mukaan seuraaviin junavuoroihin tai korvaaviin bussiyhteyksiin. Niille asiakkaille, joille ei löydy korvaavaa vuoroa, VR lupaa hyvityksen lipusta.

Kireä pakkanen ja jää ovat aiheuttaneet ongelmia VR:n junakalustolle. Normaalisti VR liikennöi päivittäin noin 200 kaukoliikenteen junavuoroa.

– Vapautunut kalusto pääsee viikonloppuna sulatukseen ja huoltoon, mikä edistää junaliikenteen sujuvuutta tulevina päivinä. Tällä viikolla kovien pakkasten aikana junakalustomme ei ole päässyt kunnolla sulamaan, ja ylimääräiset sulatukset ja huollot ovat nyt tarpeellisia, sanoi kaukoliikenteen johtaja Piia Tyynilä tiedotteessa.

Jäätyminen vaurioittaa junien paineilmajärjestelmiä, mikä aiheuttaa ongelmia muun muassa ovien toiminnassa ja junien kytkemisessä.

Suuri osa perutuista junavuoroista sijoittuu Helsingin ja Kupittaan, Tampereen ja Porin sekä Seinäjoen ja Vaasan välille. Peruutukset vaikuttavat noin 10 000 matkustajaan kolmen päivän aikana.

Oman junan tilanteen voi tarkistaa sivustolta www.vr.fi. Sivustolla tiedotetaan myös korvaavista kuljetuksista.Lähde Suomenmaa – STT