Alajärven uusi tuulivoimala otettiin käyttöön – seuraavaksi otetaan askelia hybridipuistoa kohti

Tuulivoimapuistoa aiotaan täydentää aurinkovoimapuistolla, joka toteutuessaan tuottaisi yli kymmenen kertaa enemmän sähköä kuin Suomen suurin aurinkopuisto tällä hetkellä.

Alajärvellä 36 tuulivoimalaa otettiin kaupalliseen käyttöön joulun alla. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Tuomo Rintamaa 

Joulun alla Alajärvellä otettiin kaupalliseen tuotantoon 36 tuulivoimalan kokonaisuus, jonka teho on 221 megawattia (MW). Möksyn ja Louhukankaan alueella tuotetaan tuulen avulla uusiutuvaa energiaa noin 587 gigawattituntia (GWh) joka vuosi.

Energiayhtiö Ilmattaren suunnitelmat ovat kuitenkin nyt valmistunutta kokonaisuutta suurempia. Suunnitelmissa on tuulivoiman lisäksi aurinkovoiman ja energian varastoinnin hybridipuisto, joka toteutuessaan olisi yksi Suomen suurimpia.

Aurinkopaneelien tuotto olisi suurimmillaan 150 megawattia (MWp).

Suomen tällä hetkellä suurin aurinkopuisto Kalajoella tuottaa 13 megawattia, ja siinä on kaikkiaan 24 000 aurinkopaneelia.

Energian varastointia varten suunnitellaan 25MW/50MWh akkuvarastoa.

– Alajärven tuulivoimapuiston onnistunut valmistuminen oli ensimmäinen askel hankkeessamme, josta tulee yksi Suomen ensimmäisistä hybridipuistoista. Hybridipuistoista on tulossa uusiutuvan energiantuotannon tulevaisuus, kertoo Ilmattaren toimitusjohtaja Juha-Pekka Weckström yhtiön tiedotteessa.

Hybridipuisto käyntiin vuonna 2026

Hybridipuistolla tarkoitetaan useammalla kuin yhdellä tuotantotavalla energiaa tuottavaa laitoskokonaisuutta.

– Energiavarasto ja aurinkovoimatuotanto sijoitetaan tuulivoiman välittömään läheisyyteen uusiutuvan energian tuotannolle osoitetun osayleiskaava-alueen sisälle. Energiaa tuotetaan ja hallinnoidaan täten samalla maantieteellisellä alalla kahdessa vertikaalisessa kerroksessa. Näin maankäyttö tehostuu ja ympäristövaikutukset keskittyvät pienemmälle alueelle suhteessa siihen, että hankkeet toteutettaisiin toisistaan erillään, kertoo tiedotteessa Ilmattaren Business Development Manager Katja Koponen.

Aurinkopuisto- ja akkuvarastokokonaisuudet on tarkoitus rakentaa vuosien 2024–2025 aikana. Hybridipuiston kaupallisen tuotannon on tarkoitus alkaa viimeistään vuonna 2026.

Aurinkovoimapuiston ja akkuvaraston rakentamiseen Ilmatar sai työ- ja elinkeinoministeriön myöntämänä 19,5 miljoonan euron EU/RRF-tuen. Lähde:Yle