Urheilumatkailu toi Imatralle viime vuonna 11 miljoonaa euroa tuloja – yksi kilpailu voi tuottaa kymmeniä tuhansia euroja

Suurimpia kävijämagneetteja olivat esimerkiksi Imatranajo ja Saimaa Cycle Tour. Myös yksittäisiä urheilumatkailijoita vierailee alueella paljon.

Pyöräilytapahtuma Saimaa Cycle Tourille ilmoittautui yli 2600 henkilöä vuonna 2023. Kuva: Minna Kaipainen / Yle
Venla Rakkola 

Urheilumatkailu toi Imatran kaupungille noin 11 miljoonaa euroa tuloja vuonna 2023.

Summa on suuntaa antava. Siihen on sisällytetty alueella vuoden aikana järjestetyt merkittävät urheilutapahtumat, jotka ovat saaneet kaupungilta tapahtumatukea sekä leiriryhmät ja tilaisuudet, joiden järjestelyissä on ollut mukana markkinointiyhtiö Imatra Base Camp.

Tapahtumista suurimmat tulot kaupungille tuottivat moottoripyöräkilpailu Imatranajo, noin 5,6 miljoonaa euroa sekä pyöräilytapahtuma Saimaa Cycle Tour ja lentopalloturnaus Power Cup, jotka molemmat toivat kaupungin kassaan noin 1,3 miljoonaa euroa.

Kokonaislaskelmasta puuttuvat seurojen ja yhdistysten järjestämät pienemmät tapahtumat, kuten erilaiset junioriturnaukset.

– Esimerkiksi yksi junioriturnaus tai kilpailu voi jättää alueelle satoja yöpymisvuorokausia ja tätä kautta kymmenien tuhansien eurojen matkailutulon. Tekemässämme listauksessa ovat mukana vain ne urheilutapahtumat, jotka olivat saaneet Imatran kaupungin tapahtumatukea jossain muodossa, kertoo urheilumatkailupäällikkö Jaakko Jäppinen tiedotteessa.

Jäähalli ja ensilumenlatu houkuttelivat

Imatran kaupungin julkaiseman tiedotteen mukaan kotimaan matkailija jättää Imatralle keskimäärin 211 euroa ja ulkomaalainen matkailija 457 euroa vuorokaudessa. Summa koostuu niistä palveluista ja tuotteista, joita turistit kuluttavat Imatralla.

Arviot summista perustuivat vuonna 2019 toteutettuun tutkimukseen Rauha-Ukonniemi-alueella matkailevien matkailijoiden rahankäytöstä ja rahankäytön jakautumisesta. Lähteenä olivat Tilastokeskuksen Majoitustilasto ja Taloustutkimus.

Kesäaikaan Imatralle houkutteli matkailijoita jäähalli, jossa järjestettiin jääkiekko- ja taitoluisteluleirejä. Myös ensilumenlatu syksyllä houkutteli hiihtäjiä jo ennen varsinaisen hiihtokauden alkua.

Urheilijaryhmien lisäksi Imatralla vierailee yksittäisiä matkailijoita, jotka hyödyntävät alueen urheilumahdollisuuksia. Esimerkiksi Imatran kylpylä on voinut valikoitua matkailuohteeksi, sillä sen lähialueella voi harrastaa vaikka golfia tai maastopyöräilyä, kertoo urheilumatkailupäällikkö Jaakko Jäppinen.

– Nämä matkailijat eivät meidän tilastoissamme näy, mutta muun muassa ensilumenladun lipunmyyntidatan ja majoitusliikkeiden tekemien huomioiden perusteella määrän voidaan arvioida olevan merkittävä.Lähde:Yle