Suomalaisen muotoilun ikonit: Suomen muotoilumerkkien perintöä tutkimassa

Suomalaista muotoilua on pitkään juhlittu ajattomasta tyylikkyydestä, toiminnallisesta yksinkertaisuudesta ja innovatiivisesta käsityötaidosta. Ikonisista huonekaluista ajattomiin tekstiileihin, Suomen designbrändit ovat jättäneet lähtemättömän jäljen maailmanlaajuiseen designmaisemaan. Liity seuraamme, kun käymme läpi eräiden Suomen tunnetuimpien designbrändien tarinoita ja tutkimme suomalaisen muotoilun huippuosaamisen kestävää perintöä.

 

Marimekko: rohkeita painatuksia, ajatonta tyyliä

Armi Ratian vuonna 1951 perustama Marimekko on Suomen ikonisin designbrändi, joka tunnetaan maailmanlaajuisesti eloisista kuoseistaan, rohkeista väreistään ja ajattomista silueteistaan. Marimekon mallit herättävät ilon, optimismin ja yksilöllisyyden tunteen, aina ikonisesta Unikko unikkopainatuksesta klassiseen Kaivo-aaltokuvioon. Marimekko sitoutuu kestävään kehitykseen ja eettisiin tuotantokäytäntöihin, ja se inspiroi ja ilahduttaa muodin harrastajia ja designin ystäviä ympäri maailmaa.

Marimekon matka alkoi mekosta. 1950-luvulla, kun muoti oli rajoittavaa, Marimekko alkoi valmistaa vapauttavia mekkoja abstrakteilla kuvioilla ja eloisilla väreillä naisille, jotka ilmaisivat rohkeasti persoonallisuuttaan pukeutumisvalinnoillaan. Marimekon suunnittelijat aistivat hetken pulssin, ja heidän vaatesuunnittelunsa lumosi ja provosoi ihmisiä maailmanlaajuisesti. Vuosien mittaan Marimekon anti-muodista tuli elämäntapa ja lifestyle-brändi, joka yhdistää muodin, käsilaukut, asusteet ja kodin sisustuksen iloisen elämän ilmentymäksi.

Marimekko-mekko on heijastanut ajan henkeä ja estetiikkaa, mutta mekon ydin on pysynyt muuttumattomana. Marimekon perustajalla ja luovalla johtajalla Armi Ratialla oli merkittävä kyky liikkua ajan hengen mukana ja sen yli. Hän edisti Marimekossa luovan vapauden kulttuuria ja puhalsi brändiin ainutlaatuisen hengen, joka syleili arkista ja poikkeuksellista.

Marimekon painotehdas Helsingissä on painosuunnittelun sydän ja sielu, jossa rohkeat painatukset ja värit heräävät henkiin. Suurikokoiset kuviot ja elinvoimaisten värien päällekkäisyys ovat olleet Marimekon suunnittelun tunnusmerkkejä alusta asti. Marimekon rikkaaseen ja monipuoliseen taiteelliseen perintöön kuuluu raita-, ruutu- ja kukkakuvioita. Maija Isolan Unikko vuodelta 1964 on ehkä ikonisin kuvio. Vuosien varrella Marimekon taiteilijat ovat luoneet noin 3 500 kuviota, jotka ovat koristaneet vaatteita, laukkuja, asusteita, keramiikkaa, vuodevaatteita, kankaita ja paljon muuta. Marimekon luovassa yhteisössä yhdessä tekeminen on aina ollut avain innovaatioihin ja omaperäisyyteen. Ikoniset kuviot ovat syntyneet uudestaan ja uudestaan mielikuvituksellisissa väripaleteissa, ja uudet painatukset täydentävät tätä kunnianhimoisen taiteen jatkumoa joka vuosi.

 

Iittala: Iittala: Skandinaavinen yksinkertaisuus, ajaton kauneus

Iittala on ollut skandinaavisen muotoilun huippuosaamisen synonyymi jo yli sadan vuoden ajan. Iittala tunnetaan kestävistä klassikoista, joissa muoto ja toiminta yhdistyvät saumattomasti ja vaivattomalla eleganssilla. Iittalan muotoilu, joka ulottuu legendaarisen arkkitehdin Alvar Aallon ikonisesta Aalto maljakosta Pohjois-Suomen jäisten maisemien inspiroimiin Ultima Thule -lasiesineisiin, heijastaa syvää yhteyttä luontoon, yksinkertaisuutta ja käsityötaitoa. Iittala on aina sitoutunut kestäviin käytäntöihin ja vastuulliseen tuotantoon. Ne jatkavat suomalaisen muotoilun tulevaisuuden muokkaamista tuleville sukupolville.

Iittalan juuret ulottuvat vuoteen 1881, jolloin lasitehdas perustettiin Iittalan kylään Etelä-Suomeen. Alkuvuosina Iittala valmisti puhallettua, puristettua, kiillotettua, maalattua ja syövytettyä lasia mannermaisten mallien mukaan. Se oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka siirtyivät koristeellisista astiastoista toiminnallisiin, esteettisesti miellyttäviin esineisiin, joissa oli edistyksellistä skandinaavista muotoilua.

Läpimurto tapahtui modernismin ja funktionalismin alkuvuosina 1930- ja 40-luvuilla. Alvar Aallon, Aino Aallon ja Kaj Franckin kaltaiset edelläkävijät johtivat Iittala-brändin kehitystä. Heidän vakaumuksensa oli, että esineet tulisi aina suunnitella harkiten ja tehdä kaikkien saataville. Aallon ja Franckin ajattelu loi perustan Iittalan muotoilufilosofialle: ylittää rajoja ja antaa ihmisille kauneutta ja toimivuutta.

Iittalan ydinajatus on tarjota esteettisesti ja toiminnallisesti kestäviä tuotteita, jotka tuovat nautintoa ja iloa jokapäiväiseen elämään. Olipa kyse ruokailusta, tunnelman luomisesta tai pienten tavaroiden säilyttämisestä kotona, Iittalan esineet on suunniteltu saavuttamaan pitkäkestoista arkikäyttöä ja inspiraatiota. Esineet on suunniteltu yhdistettäväksi eri malleihin eri sarjoissa sekä olemassa oleviin kotiympäristöihin.

Iittala uskoo, että ihmisillä on oikeus odottaa ostamansa designin kestävän koko elämänsä. Iittala näkee myös, että maailma on yhä tietoisempi pitkäikäisen muotoilun arvosta. Laatu ei koskaan mene pois muodista, ja laadukkaan muotoilun eteen tehty työ on tuottanut tulosta. Iittalan mallistossa on uusien mallien lisäksi myös esineitä, jotka ovat olleet käytössä jo yli 80 vuotta.

 

Artek: Modernistiset mestariteokset, kestävä perintö

Artek on arvostettu huonekalusuunnitteluyritys, jonka perustivat vuonna 1935 arkkitehti Alvar Aalto, hänen vaimonsa Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl. Tuotemerkki on tunnettu poikkeuksellisista modernistisista huonekalumalleistaan, joissa yhdistyvät moitteettomasti toiminta, muoto ja ajaton estetiikka. Artekin ikoniset huonekalut, kuten Aalto Stool 60 ja Aalto Chair 69, ovat osoitus suomalaisen modernismin periaatteista, joissa yksinkertaisuus, toiminnallisuus ja ihmiskeskeinen muotoilu ovat etusijalla. Artekin sitoutuminen kestävien materiaalien ja tuotantomenetelmien käyttöön on vaikuttavaa, ja se on modernin muotoilun eturintamassa. Brändi jatkaa huonekalusuunnittelun tulevaisuuden muokkaamista ja kunnioittaa samalla merkittävää perintöään.

 

Fiskars: Fiskars: huippuluokan innovaatio, ajatonta käsityötaitoa

Fiskars perustettiin vuonna 1649 Fiskarsin kylässä Suomessa sijaitsevaksi rautatehtaaksi. Siitä on sittemmin kasvanut maailman johtava huippuluokan muotoilun ja innovaation yritys. Fiskarsin tuotevalikoima ulottuu ikonisista Fiskarsin saksista, jotka tunnetaan ergonomisesta muotoilustaan ja tarkasta leikkausjäljestään, innovatiivisiin Fiskarsin X-sarjan kirveisiin, jotka on suunniteltu kestäviksi ja suorituskykyisiksi. Yrityksellä on rikas perintö, joka ulottuu yli kolmen vuosisadan ajalta, ja se jatkaa muotoilun huippuosaamisen rajojen ylittämistä pysyen samalla uskollisena suomalaisille juurilleen.

Aluksi Fiskars valmisti erilaisia tuotteita, kuten nauloja, pyöriä, veitsiä ja kaivinkoneita. Vuonna 1783 Björkmanin perhe otti rautatehtaan haltuunsa ja siirsi painopisteen kuparimalmin louhintaan läheisessä kaivoksessa. Vuoteen 1802 mennessä suurin osa kaivoksesta oli käytetty loppuun, mikä johti masuunin sulkemiseen. Siitä lähtien Fiskarsin kylässä ei enää valmistettu rautaa.

Rautatehtaan ja kylän osti Johan Jacob Julin (myöhemmin von Julin) vuonna 1822. Kymmenen vuotta myöhemmin ensimmäisen ruokailuvälinetehtaan perustaminen mahdollisti tuotteiden, kuten haarukoiden ja sakset, tuotannon laajentamisen. Julinin johdolla Fiskars sai mainetta laadukkaista maatalous- ja kotitaloustyökaluistaan.

Vuonna 1915 yritys listautui Helsingin pörssiin. Fiskars jatkoi kasvuaan ja laajentumistaan teknisen kehityksen myötä. Suomen talous kärsi kuitenkin suuresti pörssiromahduksesta ja lamasta. Toisen maailmansodan lopulla Fiskars tajusi, että massatuotantoon oli sopeuduttava pysyäkseen hengissä.

Innovaatiot olivat edelleen Fiskarsin menestyksen kulmakivi. Yritys oli edelläkävijä muovikahvaisten saksien valmistuksessa, jotka ovat nykyään yksi sen tunnetuimmista tuotteista. Vuonna 1977 Fiskars laajeni Yhdysvaltoihin perustamalla saksitehtaan. Tämä mahdollisti kansainvälisen kaupan sekä kaupallisen arvon ja ammattikokemuksen kasvun.

Viime vuosikymmeninä Fiskars on kasvanut ostamalla erikoistuneita tuotemerkkejä, mikä on vahvistanut sen laajentunutta liiketoimintaa. Nykyään Fiskars Corporation on kansainvälinen yritys, joka keskittyy kodin, puutarhan ja ulkoilualan kuluttajapohjaisiin tuotteisiin, joita arvostetaan niiden toiminnallisuuden ja muotoilun vuoksi….

 

Marimekon värikkäistä painatuksista Iittalan ajattomiin lasitavaroihin suomalaiset designbrändit ovat valloittaneet maailman omaleimaisella estetiikallaan ja innovatiivisella käsityötaidollaan. Nämä ikoniset tuotemerkit ovat sitoutuneet kestävään kehitykseen, käsityötaitoon ja ajattomaan tyylikkyyteen, ja ne muovaavat edelleen muotoilun tulevaisuutta kunnioittaen samalla Suomen rikasta muotoiluperintöä. Kun juhlimme suomalaisen muotoilun kestävää perintöä, inspiroitukaamme ajattomasta kauneudesta, toiminnallisesta yksinkertaisuudesta ja innovatiivisesta hengestä, jotka määrittelevät nämä ikoniset tuotemerkit.