Oletko koskaan haaveillut seikkailusta pyörän selässä? Pyörämatkailu tarjoaa upean mahdollisuuden tutustua Suomeen omassa tahdissasi

Jokainen poljettu kilometri avaa uusia näkökulmia ja tarjoaa mahdollisuuden löytää piilotettuja helmiä matkan varrelta. Joten, jos kaipaat seikkailua ja haluat kokea Suomea uusista näkökulmista, tartu polkupyörään ja lähde matkaan. Pyörämatkailu tarjoaa elämyksiä, jotka ovat vertaansa vailla – ja ne odottavat juuri sinua polkemaan kohti tuntematonta.

Yksi pyörämatkailun hienoimmista puolista on vapaus. Voit suunnitella reittisi juuri sellaiseksi kuin haluat, pysähtyen mielenkiintoisissa paikoissa ja viettäen aikaa niin kauan kuin haluat tai voit valita valmiin reitin, jossa pysähdykset ovat valmiina. Voit valita polkupyörän, jalka- tai maastopyörän riippuen siitä, millaisesta seikkailusta haaveilet. Matkusta yksin tai yhdessä ystävien tai perheen kanssa – pyörämatkailu on mahdollista kaikenikäisille ja -tasoisille.

Pyörän valinnan perusteella on helpointa valita reitti koska reiteillä on erilaisia maastoja, joihin vain tietty pyörä soveltuu. Ne on myös suunniteltu kaiken ikäisille ja tasoisille pyöräilijöille. Reitin valinnassa kannattaa siis huomioida oma pyöräily taso ja maasto.

Mitä ottaa mukaan pyöräilymatkalle?

Tietenkin pyörä ja siihen tarvittavat varusteet. Tarkista pyörän kunto ennen reitille lähtöä ja ota mukaan tarvittavat korjausvälineet esimerkiksi pumppu ja pakkaussarja.

Mukaan tarvitsee myös kartan tai puhelimen, josta näkee reitin millä pyöräilee. Esimerkiksi pyöräilyyn tarkoitetuilla sivustoilla on kartat, joista näkee reitin pysähdykset ja muut tarvittavat tiedot maastosta

Sään mukaiset vaatteet ja varusteet on hyvä ottaa mukaan. Käytä kevyitä, hengittäviä vaatteita ja muista ottaa mukaan sateenkestävä takki ja aurinkosuoja.

Jos aiot yöpyä matkan varrella luonnossa, tarvitset mukaan majoitusvälineet. Voit harkita ottaa mukaan riippumaton tai teltan, mutta reiteille on suunniteltu muitakin majoitusvaihtoehtoja kuten hostelleita ja hotelleita.

Ensiapupakkaus on tärkeä ottaa mukaan, joka sisältää perustarvikkeet laastareita, desinfiointiainetta, kipulääkkeitä ja sidetarpeita. Toivottavasti et tarvitse sitä, mutta on parempi olla varautunut mahdollisiin vammoihin tai vaivoihin.

Ruokaa ja juomista on myös tärkeä ottaa mukaan. Pienet välipalat on hyvä ottaa mukaan, jotta saa pidettyä energia tason, mutta kannattaa etukäteen katsoa ne reitin pysähdyksien mukaan, kuinka paljon niitä tarvitsee. Reitillä on pysähdyksiä kaupoilla ja ruokapaikoissa, mutta kannattaa myös varautua omiin eväisiin. Myös vettä on tärkeää ottaa mukaan tarpeeksi, jotta ei tule nestehukkaa matkan varrella.

Älä unohda henkilökohtaisia tarvikkeita, kuten hygieniatarvikkeita, aurinkolaseja, aurinkorasvaa, hyttyskarkotetta ja mitä tahansa muita tarvikkeita, jotka tekevät matkastasi mukavan ja miellyttävän.

Muista, että mitä kevyempi reppusi on, sitä mukavampi matka on. Kannattaa harkita tarkkaan, mitä ottaa mukaan ja välttää turhien tavaroiden kantamista.