Aktiiviloma talvella
Hiihto ja laskettelu
Hiihtokeskukset
Yleistä hiihdosta
Hiihto on etenemistapa, jossa liu’utaan (yleensä lumella) eteenpäin suksilla ja usein lisäksi hallitaan liikkumista sekä työnnetään lisää vauhtia sauvoilla. Hiihto on alun perin kehitetty helpottamaan liikkumista talvella lumisessa maastossa. Nykyään hiihto on jakautunut useaksi alalajiksi, ja se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna liikuntamuotona. Nykyisestä urheiluluonteestaan huolimatta hiihtoa käytetään yhä myös vapaaseen liikkumiseen talvisen luonnon helmassa. Hiihto on aikain saatossa jakautunut erilaisiin urheilumuotoihin.
Laskettelu
Laskettelua voidaan pitää yleisnimityksenä kaikille talviurheilulajeille, joissa lasketaan lumen pinnalla rinteitä alaspäin. Laskettelu jakautuu useisiin erilaisiin lajeihin ja tekniikoihin. Yleisimpiä laskettelulajeja ovat:
- Alppihiihto
- Lumilautailu
- Telemark
- Freestylehiihto
Suomen suosituimpia hiihtokeskuksia ovat
Levi
Levi
Levi on lipunmyynnillään ja markkinaosuudella Suomessa suurin keskus. Paikalla pääsee nauttimaan hyvistä ja monipuolisista rinteistä ja kaiken ikäisille löytyy leviltä jotakin. Levi on maailmanlaajuisestikin tunnettu keskus maailman cupin osakilpailun ansiosta. Leviltä löytyy 44 rinnettä ja 26 hissiä. Levin pisin rinne on 2500 metriä. Levin sivuihin pääset tutustumaan Täältä
Ylläs
Ylläs on yksi suosituimmista hiihtokeskuksista Suomesa ja siellä on Suomen pisimmät rinteetkin. Korkealla pääsee tuntemaan kovan tuulen, nauttimaan maisemista ja raikkaasta ilmasta. Rinteitä ylläkseltä löytyy 62 ja hissejä 26. Ylläksen pisin rinne on 3000 metriä. Ylläksen sivuille pääset tutustumaan Täältä
Ruka
Rukalle pääsee laskettelemaan todella usein, jos haluaa sillä Ruka on jopa 200 päivää vuodesta auki, mikä onkin eniten suomessa. Rukalta löytyy paljon muutakin tekemistä, kuin laskettelu, sillä siellä on todella paljon monipuolista tekemistä. Joten koko perhekin voi mennä käymään rukalla monipuolisen tekemisen ansiosta. Rinteitä rukalla 39 ja hissejä 22. Rukan pisin rinne on 1300 metriä. Rukan sivuille pääset tutustumaan Täältä
Tahko
Tahko on yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista matkailukeskuksista, jossa tekemistä riittää ympäri vuoden. Erinomaisesti hoidetut rinteet, laadukkaat majoitus- ja ohjelmapalvelut sekä iloiset ja monipuoliset tapahtumat varmistavat, että Tahkolla viihtyvät niin perheet, ystäväporukat kuin yritysvieraatkin.
Tahko on helposti saavutettavissa mistä päin tahansa suomea, koska se sijaitsee keskeisellä alueella. Vaikka ei olisi niin kokenut laskija siitä ei ole haittaa, sillä tahkolla monipuoliset rinteet. Rinteitä Tahkolla on 25 ja hissejä 15. Tahkon pisin rinne on 1200 metriä. Tahkon sivuille pääset tutustumaan Täältä
Himos
Himoksella sijaitseva laskettelukeskus tarjoaa upeita rinteitä ja monipuolisia aktiviteetteja ympäri vuoden. Alueen kaunis luonto houkuttelee ulkoilmaihmisiä ja tarjoaa upeita maisemia niin talvella kuin kesälläkin. Himos on suosittu matkakohde aktiivilomaa etsiville ja tarjoaa monipuolisia elämyksiä niin perheille kuin seikkailunhaluisillekin matkailijoille. Himoksella on 26 rinnettä ja 17 hissiä. Himoksen pisin rinne on 1200 metriä. Himoksen sivuihin pääset tutustumaan Täältä
Kaikki Suomen hiihtokeskukset löydät sivulta Ski.fi
Moottorikelkkailu
Moottorikelkkailu, ice karting ja jäärata-ajot
Moottorikelkkailu hohtavilla hangilla on monelle loman kohokohta. Voit vuokrata moottorikelkan tai osallistua ohjatulle kelkkasafarille. Vauhdin ystäville tarjolla on myös ice kartingia ja jäärata-ajoa.Moottorikelkkailu urilla
Metsähallituksen urat ja kelkkailureitit
Pohjolan kelkkareittikartta
Viisi vinkkiä kelkkailijalle:- Aseta ajonopeus kelin, maaston ja tilanteen mukaan.
- Tutustu maastoon ja suunnittele reitti ennakkoon.
- Valmistaudu matkaan kunnon kypärällä ja asiaankuuluvalla ajovarustuksella.
- Paras pää kelkkailijallakin on selvä pää.
- Ryhmässä liikkuessasi pidä riittävä etäisyys edellä ajavaan.
Jääkiipeily
Jääkiipeily eroaa tavallisesta kalliokiipeämisestä siten, että sitä harrastetaan talvella. Jäiset seinämät antavat omaa jännittävää kiipeily haastettaan. Kohteisiin kuulu esim. jäätyneet vesiputoukset tai muut seinämät, joiden yli virtaava vesi on jäätynyt.
Pilkkiminen
Pilkkiminen Suomessa
Pilkkiminen on perinteinen suomalainen talviaktiviteetti, mikä on ollut monen nauttima jo vuosisatojen ajan. Tähän talviharrastukseen kuuluu reiän poraaminen jäähän ja syöttikoukun tai vieheen pudottaminen veteen kalan saamiseksi. Pilkki on paitsi hauska harrastus, myös monelle suomalaiselle tapa olla yhteydessä luontoon ja nauttia talvikaudesta.
Pilkkimisen välineet
Pilkki on perinteinen talvinen kalastusmuoto, joka vaatii tarkkoja ja kestäviä välineitä. Pilkkiessä käytetään yleensä lyhyttä ja jäykkää pilkkivapaa, joka mahdollistaa tarkan pilkin heittämisen ja kalan saamisen ylös vedestä. Pilkkiessä käytetään myös pilkkisiimaa, joka on ohuempaa kuin tavallinen siima, jotta se ei haittaa pilkin liikettä vedessä.
Pilkkimisen perusvälineisiin kuuluu myös pilkki, joka on pieni metallinen tai muovinen viehe, joka jäljittelee pienen kalan liikettä vedessä. Pilkkiä on saatavilla eri väreissä ja koossa, joten valinta riippuu kalalajista ja veden väristä. Lisäksi pilkkimiseen tarvitaan pilkkireppu tai -laatikko, johon voi säilyttää pilkkejä, siimaa ja muita tarvikkeita.
Lisää pilkkimisestä ja välineistä voit lukea alta
Pilkkimisen ABC – Pikavinkit pilkkimisen aloittamiseen
Lumikenkäily
Harrastelija oppii helposti lumikenkäilyn ja pääsee nauttimaan talviluonnon taiasta: reitin valinta ja mieli ovat vapaat hangella liikkuvalla. Korkeuserot, lumiolosuhteet ja etenemisnopeus tarjoavat haasteita lumikenkäilijän omien mieltymysten ja tavoitteiden mukaan. Jyrkkäpiirteinen ja vaihteleva metsä- ja tunturimaasto on lumikengin liikkuvan parasta ympäristöä. Metsähallitus merkitsee talveksi varsinaisia lumikenkäilyreittejä, joilla on helppoa tutustua lajiin. Usein ne johdattelevat kulkijan myös alueen hienoimmille luontokohteille. Ryhmässä liikuttaessa omien polkujen teko helpottuu, kun edellä kulkevat tasoittavat reitin jäljempänä tuleville ja uran aukaisijaa vaihdetaan sopivin väliajoin.
Varusteet
Lumikenkäilyssä tekniikan opiskelu ja välineiden valmistelu eivät vaadi paljon aikaa tai erityisosaamista. Lajia on erittäin helppo alkaa harrastaa.
Lumikenkiä on monen mallisia. Tärkein ominaisuus on kengän pinta-ala suhteessa kulkijan kokoon. Suuret kengät kannattelevat paremmin pehmeällä kuljettaessa ja suurikokoista kulkijaa, ja pakkaantuneelle lumelle ja pienempikokoiselle kenkäilijälle riittää puolestaan pienempikin malli. Hyvä ominaisuus ovat myös kenkien pohjassa olevat jääpiikit, jotka varmistavat hyvän pitävyyden myös jäisellä alustalla ja jyrkissä rinteissä.
Lumikengät kiinnitetään omiin kenkiin, joiden on hyvä olla lämpimät ja tukevat. Kannattaa myös varmistaa, että oma kenkä sopii hyvin lumikengän siteeseen.
Varusteiksi lumikenkäretkelle voi lisäksi ottaa sauvat, jotka tehostavat liikkumista ja antavat tukea. Suurisompaiset sauvat toimivat parhaiten pehmeässä hangessa.
Turvallisuus
Lumikengillä retki suuntautuu usein merkittyjen reittien ulkopuolelle, joten reitin suunnittelu, kartta ja kompassi sekä kartanlukutaito ovat tarpeen. Eksyminenkin on mahdollista, mutta useimmiten omia jälkiä takaisinpäin seuraamalla lähtöpaikka löytyy, vaikka hämäräkin yllättäisi.
Aktiivinen liikkuminen kylmissä olosuhteissa kuluttaa runsaasti energiaa, ja on hyvä ottaa mukaan välipalaa ja juomaa. Jäällä ja virtavesien äärellä on syytä olla kiinnittää erityistä huomiota turvallisuuteen. Erittäin jyrkissä rinteissä runsaslumisilla alueilla on hyvä muistaa myös lumivyöryn mahdollisuus.
Luistelu
Finland Ice Marathon
Luistelu
Luistelu on jäällä tapahtuvaa liikuntaa, jossa käytetään erityisesti tähän tarkoitukseen soveltuvia jalkineita eli luistimia. Luistimessa on joko kiinteä tai irrotettava metalliterä, joka liukuu kevyesti jään pintaa pitkin ja mahdollistaa siten nopean liikkumisen. Luistelun tekniikka on sittemmin siirtynyt myös hiihtourheiluun, jossa sitä kutsutaan luisteluhiihdoksi. Uusi luistelun muoto on myös rullaluistelu, jossa luistimessa on metalliterän asemasta pienet pyörät, jolloin luistelu on mahdollista myös asfaltilla tai muulla riittävän tasaisella alustalla.
Luistelu tekniikat Luistelutekniikan perusteet on tärkeää opetella oikein, oli laji sitten jääkiekko tai taitoluistelu. Oikeassa luisteluasennossa koko vartalo tekee töitä ja luistimet ottavat kunnon tuntuman jäähän. Luistelu kehittää tasapainoa ja vahvistaa keskivartalon ja jalkojen lihaksia. Luistellessa myös lihasten hapenottokyky ja vartalon koordinaatio kehittyvät. Oikea luistelutekniikka helpottaa suoritusta ja ehkäisee nivelten vääränlaista kuormitusta. Luistimet kannattaa sitoa tiukasti erityisesti kengän alaosasta sekä nilkan kohdalta, jotta niillä saa hyvän tuntuman jäähän.
Luistelupotku ja eteenpäin luistelu
- Potku lähtee lantion alta ja suuntautuu takaviistoon. Liukuvaiheessa paino on kokonaan liukuvalla jalalla.
- Potkun jälkeen jalka palautetaan vartalon alle, jossa vaihdetaan paino jalalta toiselle jalalle ja aloitetaan uusi potku.
- Kädet rytmittävät jalkojen liikettä. Liukuvan jalan ristikkäinen käsi tuodaan keskivartalon eteen samalla, kun ylävartalo kiertyy hieman liukuvan jalan suuntaan.
Avantouinti
Avannossa veden lämpötila on nollan paikkeilla. Avantouinti vaikuttaa ruumiin stressihormoneihin. Stressi vähenee, itsevarmuus lisääntyy, unenlaatu paranee ja fyysispsyykkinen vireystila kohoaa. Yleisten uskomusten mukaan avantouinti auttaa muun muassa astmaan, verenkiertovaikeuksiin, nivelreumaan, MS-tautiin, fibromyalgiaan ja nivelkulumista johtuviin kipuihin. Lisäksi avantouimarit kertovat hengitystieinfektioiden ja yleisen terveydentilan parantuneen. Avantouinnin vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. Jokainen voi itse päättää, montako kertaa käy avannossa, kauanko avannossa viipyy ja käykö saunassa avannon yhteydessä. Ruumiinlämmön täytyy hieman laskea, joten avantoon ei saa mennä suoraan saunasta. Kuumasta saunasta jääkylmään avantoon hyppääminen rasittaa voimakkaasti sydäntä ja verenpaineen vaihtelu saattaa aiheuttaa huimausta, mutta perusterveelle ihmiselle avantouinti ei ole holkkäämistä tai hiihtämistä haitallisempaa. Ennen avantoon menoa on syytä lämmitellä lihaksistoa. Vilustumisen ehkäisemiseksi lopuksi kannattaa pukeutua lämpimästi. Kylmä lisää tulehdusta hillitseviä tekijöitä veressä.
Huomioitavaa:
- Konsultoi lääkäriä, jos epäilet terveyttäsi. Avantouinti ei sovi esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta tai vaikeasta astmasta kärsiville.
- Käy saunassa ennen avantoa (ei ole välttämätöntä)
- Hanki uimatossut jalkojen suojaksi.
- Älä nauti alkoholia ennen avantouintia tai sen aikana.
- Säännöllinen uinti toimii parhaiten. Käy avannossa pari kertaa viikossa.
- On syytä muistaa, että kulkutiet ja portaat voivat olla liukkaita. Varovaisuus on tarpeen.
- Avantoon ei saa hypätä pää edellä. Pään kastelusta saattaa aiheutua alilämpöisyys.
- Voit pidentää uima-aikaa parista sekunnista pikku hiljaa aina reiluun puoleen minuuttiin asti. Avannossa vietetty aika on kuitenkin yksilöllistä ja harkinnanvaraista. Aluksi kannattaa vain kastautua, sillä tottumattomalle kylmä vesi saattaa aiheuttaa hengityksen salpautumista.
Lumilautailu
Lumilautailu tapahtumat
Lumilautailu on alppihiihdon kaltainen laskettelu- ja talviurheilulaji, jossa käytetään välineenä lumilautaa. Lumilauta koostuu varsinaisesta laudasta sekä siteistä ja kengistä, joilla lautailijan molemmat jalat kiinnitetään lautaan. Lumilautailu on yleistynyt huomattavasti 80-luvulta alkaen. Olympialajiksi tulivat vuonna 1998 lumilautailun lajit halfpipe ja suurpujottelu, joka sittemmin korvautui parisuurpujottelulla.
Lumilautailutyylit
Rinnelasku
Perinteinen rinnelasku (vapaalasku, freeride) on suosituin laskettelutyyli lumilaudalla. Rinnelasku tarkoittaa kaikenlaista peruslaskemista rinteessä. Rinnelasku sopii aloittelijalle parhaiten. Rinnelaskuun ei kuulu temppujen tekemistä eikä välttämättä hyppimistä. Aloittelijan kannattaa aloittaa rinnelasku laskemalla laudan kanteilla lumilauta poikittain, luisumalla menosuuntaan.
Freestyle
Freestyle laskeminen tarkoittaa kaikkea laskemista, johon kuuluu temppujen tekemistä lumilaudalla. Temppuja voi tehdä ilmassa ja lumessa. Maassa tehtävät temput voivat olla esimerkiksi kaidetta pitkin liukuminen. Ilmassa suoritettavat temput koostuvat pyörimisestä, laudasta otettavista otteista eli grabeista, sekä muista liikkeistä. Suurin osa nykyään valmistettavista lumilaudoista on freestyle-laskemiseen sopivia. Freestylerinnettä kutsutaan streetiksi ja kilpailulajia streetillä slopestyleksi. Lumilauta-freestylessä temppuja voi tehdä rinteen lisäksi lumilautaparkeissa lumikourussa (pipe), isoissa hyppyreissä (boxit) ja kaiteissa (reilit).
Ratalasku
Ratalasku (alpine Snowboarding, nykyisin myös carving) tarkoittaa nopeaa laskemista, jossa tehdään mahdollisimman leikkaavia käännöksiä. Tyyli vaatii paljon voimaa, sillä nopeita käännöksiä tehdään suuressa vaudissa. Hyvä lihas- ja kestävyyskunto onkin edelletys tyylille. Carving ei sovi aloittelijoille. Carving -tyylin laskuun on oma ratalauta. Lisäksi carving laskijat käyttävät kovia, tavallisia laskettelumonoja muistuttavia monoja. Kovat monot tukevat laskijaa paremmin mahdollistavat vahvojen siteiden kanssa kehon painon siirtelyn puolelta toiselle tehokkaammin. Ratalaskussa kilpaillaan lajiin tarkoitettuja portteja kiertäen, joko kelloa tai kilpakumppania vastaan rinnakkain aivan kuten laskettelulukilpailuissa. Freestylen ja ratalautailun yhdistelmä on boardercross, jossa useampi kilpailija kilpailee radalla, johon on sijoitettu tiukkoja mutkia ja hyppyreitä, yhtä aikaa toisiaan vastaan motocrossin tapaan.