Suomeen havitellaan lisää urheilutapahtumia eikä vain huippu-urheiluun – joukko suomalaiskaupunkeja lisää yhteistyötään

Lahden, Helsingin, Tampereen, Turun ja Jyväskylän yhteistyö nojaa Suomen ja kaupunkien omiin vahvuuksiin. Kaupunkien toiveena on mieluummin monta keskisuurta tapahtumaa kuin harvemmin järjestettävä suurkilpailu.

Kilpailijoita uimassa Vesijärvessä. Taustalla tarkkailija kanootissa.
Kilpailijat uivat Lahden Vesijärvessä Ironman-kisassa kesällä 2021. Kuva: Emilia Korpela / Yle       Petri Niemi 

Viisi suomalaiskaupunkia tiivistää yhteistyötään Suomen tunnettavuuden lisäämiseksi urheilutapahtumien isännöinnissä.

Hanketta koordinoivan Lahden lisäksi mukana ovat Helsinki, Tampere, Turku ja Jyväskylä. Sport Event Management Finland -hanketta hallinnoi matkailuyhtiö Lahti Region Oy.

– Markkinoimme Suomea ja sen osaamista tapahtumamaana. Kaupungit tekevät yhteistyötä ja jakavat tietoa toisilleen. Kaikki kaupungit eivät myöskään kilpaile keskenään kaikista tapahtumista, sanoo Sport Event Management Finlandin projektipäällikkö Jani Backman.

Hanke on saanut opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitusta vuodesta 2019 lähtien. Tarkoitus on tuoda esiin esimerkiksi Tampereen osaamista kansainvälisissä jääkiekkokisoissa tai Lahden kokemusta suurista hiihtotapahtumista. Hankkeen osallistujakaupungit esittäytyvät omalla englanninkielisellä internetsivustolla(siirryt toiseen palveluun).

Kyse on myös Suomen maakuvan viestimisestä.

– Suomella on haastetta kilpailla globaalissa tapahtumamarkkinassa isoilla stadioneilla. Esimerkiksi Lahden seudulla korostuvat luonto ja sen tarjoamat tapahtumaolosuhteet. Suomen vahvuuksia ovat turvallisuus ja luotettavuus, kertoo Visit Lahden urheilumatkailun johtaja Mikko Saarinen.

Tasainen tapahtumavirta tuo miljoonien matkailutulot

Hankkeen tavoite on, että Suomeen saadaan kansainvälisiä urheilutapatumia eri kaupunkeihin ja Suomen tunnettuus urheilutapahtumamaana kasvaa. Jatkuvuus on tärkeää.

– Erilaiset tapahtumat tuovat jo miljoonia euroja matkailutuloa alueille. On parempi, että keskisuuria tapahtumia on joka vuosi ja siitä lähtee suurempi lumipallo vyörymään, kuin että odotetaan vuosia yhtä isoa, arvioi Jani Backman.

Sakari Manninen nostaa MM-pokaalia yleisön nähtäväksi
Tampere isännöi jääkiekon MM-kisoja keväällä 2022. Kisat päättyivät Suomen kultajuhlaan. Kuva: Petri Saarelainen / AOP

Tavoitellut tapahtumat eivät keskity pelkästään huippu-urheiluun, vaan kirjo on laajentunut. Alalle on syntynyt myös kansainvälisiä tapahtumajärjestäjiä, oikeuksien omistajabrändejä, joita kannattaa houkutella.

– Kaveriporukat liikkuvat ja junioriturnaukset tuovat vaikuttavuutta ja ulkoilmatapahtumat luonnossa lisäävät suosiotaan, tietää Mikko Saarinen.

Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman myöntää, että kansainvälinen kilpailu tapahtumista kiristyy koko ajan.

– Tarvitaan Suomi-kuvan rakentamista ja sporttiosaamisemme markkinointia. Esimerkiksi ensi kesän Ironman -MM-kisoihin jokainen urheilija tulee Lahteen tekemään elämänsä suoritusta. Lahdella on 100-vuotista kokemusta vastuullisesta palvelumuotoilusta, jolloin ravintola- ja majoituspalvelut ja koko ketju toimivat urheilijan parhaaksi ja tätä halutaan kehittää edelleen.