Näillä tavoilla AKT:n lakko näkyy arjessamme – vaikutukset ulottuvat Alkosta jätekuljetuksiin

Auto- ja kuljetusalan työntekijöiden työtaistelu näkyy muun muassa jäteastioiden tyhjennyksessä ja ruokakauppojen hedelmätiskeillä. Tukilakko viivästyttää pakettien ja kirjeiden kulkua.

Jäteauton kuljettaja Pasi Jäntti tyhjentää roska-astioita jäteautoon.
Useilla alueilla kehotetaan mahdollisuuksien mukaan pitämään roskat kotona siihen asti, kunnes lakko on päättynyt. Jäteauton kuljettaja Pasi Jäntti tyhjesi roska-astioita jäteautoon 27. joulukuuta. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle   
ELISA KALLUNKILAURA KANGAS

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT aloitti tänään keskiviikkona lakon, joka voi vaikuttaa jokaisen arkeen. AKT hylkäsi tiistaina sovintoesityksen, sillä ei pitänyt esimerkiksi palkankorotuksia riittävinä. Lakon piiriin kuuluvat satamissa työskentelevät ahtaajat sekä tietyt autoalat.

Näin työtaistelu näkyy kuluttajille.

Ruokakaupoissa lakko näkyy ensimmäiseksi tuontihedelmissä
Banaaneita ruokakaupassa.
Lakon vaikutus voi alkaa näkyä muun muassa tuontihedelmien saatavuudessa. Kuva: Aalto Puutio / Yle

Kuljetusalan lakon vaikutus voi alkaa näkyä ruokakaupoissa muutaman päivän sisällä.

Ruokakaupoissa lakko tulee ensimmäiseksi näkyviin hedelmä- ja vihannesosastojen tuontituotteissa, esimerkiksi banaanien, appelsiinien ja kiivien kohdalla. Jos lakko pitkittyy, ulkomaiset hedelmät voivat loppua. Myös tuoretuotteiden saatavuus voi heikentyä.

Ruuan hamstraukseen ei ole Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan tarvetta, sillä 80 prosenttia kaupoissa myytävistä elintarvikkeista on Suomessa valmistettuja.

Ensin loppuvat ehkä banaanit, mutta hamstrata ei tarvitse, sanovat kauppiaat kuljetusalan lakosta

Jäteastioiden ja kierrätyspisteiden tyhjentäminen vähenee
roskakatoksessa jäteastioita
Lakko vaikuttaa jäteastioiden tyhjentämiseen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Työtaistelu vaikuttaa merkittävästi jäteastioiden ja kierrätyspisteiden tyhjentämiseen eri puolilla maata.

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden, HSY:n, mukaan työtaistelu vaikuttaa huomattavasti jäteastioiden tyhjentämiseen pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella. HSY kehottaa mahdollisuuksien mukaan pitämään roskat kotona siihen asti, kunnes lakko on päättynyt.

Lakko vaikuttaa jätteidenkeruuseen myös esimerkiksi Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

Kierrätyspisteitä ylläpitävä Rinki puolestaan kertoo, että lakko vaikeuttaa kierrätyspisteiden tyhjennystä etenkin Uudellamaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Rinki toivoo, että ihmiset pitäisivät kierrätyspakkauksia kotona, jos pystyvät.

Alkon hyllyiltä voi puuttua yksittäisiä tuotteita

Alkoissa voi tulla pulaa yksittäisistä tuotteista, sillä lakot aiheuttavat viiveitä kuljetuksiin.

Alkossa tuotteiden saatavuus on tällä hetkellä hyvä, mutta joitakin juomia voi jäädä lakon vuoksi saamatta.

Ei vaikutusta lääkkeisiin

Esimerkiksi apteekkien lääkehyllyillä lakon vaikutukset sen sijaan eivät juuri näy. Lääkkeet on rajattu lakon ulkopuolelle sekä satamissa että kuljetuksissa.

Lääkkeiden ja terveystuotteiden jakelu Suomen sisällä pystytään hoitamaan näillä näkymin pääosin normaalisti, kertovat lääketukkukaupat Oriola ja Tamron. Lakot saattavat kuitenkin hieman viivästyttää joidenkin lääkkeiden toimituksia.

Tukilakko viivästyttää pakettien ja kirjeiden kulkua

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU on aloittamassa tukilakon ensi yönä.

Postin arvion mukaan pakettien, kirjeiden, lehtien sekä ulkomailta saapuvien ja lähtevien lähetysten kulku viivästyy AKT:n lakon aikana useita päiviä tai yli viikon.

Tukilakon ulkopuolelle rajataan turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät työt. Lakko ei myöskään koske postinjakelua.

Esimerkiksi Kela suosittelee nyt ensisijaisesti verkkoasiointia. Asiakkaiden postitse Kelaan lähettämät hakemukset ja liitteet voivat saapua perille viiveellä, mikä puolestaan voi hidastaa etuuskäsittelyä. Kela pyrkii joustamaan määräajasta, jos liite tai lisäselvitys viivästyy lakon vuoksi.

Bensan hinta kohosi samaan aikaan lakon kanssa

Monella asemalla bensan hinta on noussut yhdessä yössä noin parikymmentä senttiä. Tämä osuu samaan ajankohtaan, jolloin AKT:n lakko alkoi.

Osa polttoaineen myyjistä on varautunut täydentämällä huoltoasemien säiliöitä. Esimerkiksi Teboilin ja ST1:n mukaan hinnannousun syynä ei kuitenkaan ole lakko, vaan normaali hinnanvaihtelu.

Bensan hinta pomppasi monella asemalla parikymmentä senttiä, mutta se ei johdu lakosta, sanovat yhtiöt

Finnairin lennoissa voi olla myöhästymisiä

Lentoyhtiö Finnairin liikenteeseen lakolla ei näillä näkymin tule olemaan merkittävää vaikutusta, arvioi Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner. Myöhästymisiä voi kuitenkin tulla. Myöhästymisten syynä ovat Finnairin mukaan vähäiset tankkausresurssit.

Finnair on lisännyt polttoainetta varastoihinsa ja tehnyt erityisjärjestelyitä, jotka mahdollistavat sen, että polttoaineen kuljetus lentokentälle voi lakon aikanakin osittain jatkua.Lähde: Yle