Tulli epäilee: Näin Venäjä-pakotteita kierretään – ”Jopa satoja prosentteja”

Tulli uskoo, että Venäjän eteläisiin naapureihin vietävää pakotetavaraa jää tosiasiassa Venäjälle.

Uusia pakotteita. Tulli pyrkii tiukemmin puuttumaan kielletyn tavaran vientiin Venäjälle. Kuvituskuva. Kuva: Tulli

Tullissa on havaittu, että Venäjä-pakotteita pyritään kiertämään sekä EU:n ulkopuolisten maiden kautta että ilmoittamalla viennistä Venäjän eteläisiin naapurimaihin. Tosiasiassa tavaraa jäänee Venäjälle.

”Seuraamme myös viennin kasvua Venäjän eteläisiin naapurimaihin, kuten Kazakstaniin, Kirgisiaan ja Armeniaan, ja näiden maiden vientimäärät ovat kasvaneet merkittävästi, jopa satoja prosentteja. Oletettavaa onkin, etteivät kaikki tuotteet päädy määränpäähänsä”, sanoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit tiedotteessa.

”Havaintojemme perusteella osa pakotteiden alaisista tuotteista saattaa jäädä kauttakulun aikana Venäjälle.”

Tulli on paljastanut muun muassa tapauksia, joissa kuljettajalla on ollut vientiasiakirjat sekä EU:n ulkopuoliseen maahan että Venäjälle.

EU julkaisi juuri kymmenennen Venäjä-pakotepaketin. Se laajentaa vienti- ja tuontikieltoja, mutta pyrkii puuttumaan myös pakotteiden kiertämiseen.

Paketissa kielletään niin sanottujen kaksikäyttötuotteiden sekä ampuma-aseiden ja -tarvikkeiden vienti EU:sta Venäjän läpi kolmansiin maihin. Kaksikäyttötuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joita voi käyttää sekä siviili- että sotilastarkoituksiin.

Kiellon tarkoituksena on estää tuotteiden jääminen kauttakulun aikana Venäjälle.

Uudet vientikiellot koskevat uusia terästuotteita, sähköisiä ohjauslaitteita sekä entistä kattavammin kameroita, antenneja ja optisia laitteita. Myös moottorikelkat lisättiin vientikiellon piiriin ja niiden vieminen Venäjälle on arvosta riippumatta kiellettyä.

Tuontikieltojen osalta pakotteiden piiriin tuli lisää öljytuotteita ja -jalosteita, kuten synteettinen kumi ja bitumi. Vienti- ja tuontikieltojen tiukennukset lisäävät pakotteiden vaikuttavuutta ja valvottavuutta.Lähde:Te