Haavisto allekirjoitti Nato-liittymisasiakirjan — ”Suomi on suvereeni ja itsenäinen valtio”, sanoo Naton pääsihteeri

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Suomen liittyminen Natoon ei ole Ruotsin kannalta katkera päivä.
Asiakirjan talletustilaisuus on myöhemmin tänään Naton päämajalla, minkä jälkeen Suomi on Naton jäsen.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on allekirjoittanut Suomen liittymisasiakirjan Suomen Nato-edustustolla Brysselissä. Asiakirjan talletustilaisuus on myöhemmin tänään Naton päämajalla, minkä jälkeen Suomi on Naton jäsen.

Haavisto kuvaili allekirjoituksen jälkeen tunnelmia odottaviksi. Hän sanoi, että myöhemmin iltapäivällä on odotettavissa juhlallinen hetki, kun Suomen lippu nousee salkoon.

Ruotsin ulkoministerin Tobias Billströmin mukaan Suomen liittyminen Natoon ei ole Ruotsin kannalta katkera päivä. Päinvastoin iloitsemme veljesmaamme Suomen puolesta, Billström vastasi toimittajien kysymyksiin Naton päämajalla Brysselissä. Hänen mukaansa Suomesta tulee Natossa jälleen yksi vahva ääni lisää Ruotsin jäsenyyden puolesta.

Billströmin mukaan Ruotsi jatkaa väsymättä ponnisteluja sen eteen, että Ruotsista tulisi Naton jäsen mahdollisimman pian. Hänen mukaansa Ruotsi on kuitenkin tehnyt jo kaiken, mitä niin Nato kuin Turkki ovat siltä edellyttäneet.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg kuvaili aiemmin, että tänään on historiallinen päivä. Stoltenberg sanoi Naton ulkoministerikokoukseen mennessään, että jäsenyys tekee Suomesta turvallisemman ja Natosta vahvemman. Hänen mukaansa Suomen jäsenyys on myös paras tapa juhlistaa sitä, että Naton perustamisesta on tänään kulunut tasan 74 vuotta.

Stoltenberg sanoi olevansa ylpeä ja iloinen siitä, että jäsenyys toteutui juuri hänen ollessaan pääsihteerinä. Hän huomautti, että on itse Norjasta ja työskennellyt suomalaisten kanssa jo vuosia.

”Vielä muutama vuosi sitten Suomen Nato-jäsenyys tuntui mahdottomalta ajatukselta, ja nyt he ovat täysjäseniä. Se on todella historiallista ja osoittaa, että Suomi on suvereeni ja itsenäinen valtio, joka tekee omat päätöksensä.”

Kaikkonen: Erittäin hyvältä tuntuu

Suomesta tulee Naton jäsen tänään iltapäivällä sen jälkeen kun Suomi on tallettanut Pohjois-Atlantin sopimuksen liittymiskirjansa Yhdysvaltain hallitukselle Brysselissä.

Tämän jälkeen Suomen jäsenyyttä kunnioitetaan Naton päämajalla lipunnostoseremonialla, johon osallistuvat presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Haavisto sekä puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.).

Naton päämajaan saapuneen Kaikkosen mukaan tänään on suuri päivä niin Suomelle kuin Natolle. Kaikkosen mukaan Suomen seuraava tavoite on varmistaa se, että myös Ruotsista tulee pian Naton täysivaltainen jäsen.

Hymyilevältä Kaikkoselta tiedusteltiin myös henkilökohtaisia tunnelmia, johon hän vastaisi lyhyesti, että tuntuu erittäin hyvältä.

Naton ulkoministerikokoukseen niin ikään osallistuva Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba onnitteli saapuessaan Suomea Nato-jäsenyyden toteutumisesta ja totesi, että myös Ukraina pyrkii kohti samaa tavoitetta.
Lähde MT.