Suosittu matkailunähtävyys suljettiin yllättäen, kun rakenteista löytyi lahopuuta – pari kuukautta meni ja näkötorni on taas auki

Suosittu näkötorni Kangasalan tunnetuissa maisemissa suljettiin kolmisen kuukautta sitten turvallisuussyistä. Korjauksiin upposi noin 10 000 euroa.

Vehoniemen punaiseen näkötorniin pääsee jälleen ihailemaan maisemia. Torniin johtaa 66 porrasta, ja 13 metrin korkeudelta avautuu näkymä Roineelle ja Längelmävedelle. 
PASI PUNKARI

Liki satavuotias Vehoniemen näkötorni Kangasalla sai Metsähallitukselta sulkutuomion helmikuussa, kun tornin kantavien rakenteiden todettiin heikentyneen.

Päätös tuli paikallisille täytenä yllätyksenä. Heti sulkemisen jälkeen käynnistyi pohdinta, miten suosittu nähtävyys saataisiin mahdollisimman nopeasti jälleen auki.

Nyt, vain vajaat kolme kuukautta myöhemmin Vehoniemen torni on taas avattu yleisölle.

Tornin kunnostamisesta otti vastuun kangasalalainen maanrakennusalan yrittäjä Jussi Haavisto.

– Kun alkoi näyttämään ettei Metsähallituksella ole rahaa kunnostustöihin, otimme pikapalaverin heidän kanssaan, että mitkä ovat etenemismahdollisuudet, Haavisto kertoo.

 Yrittäjä Jussi Haavisto, perinnetimpuri Heikki Kuusniemi ja museojohtaja Leila Suutarinen Vehoniemen näkötornin juurella.
Yrittäjä Jussi Haavisto, perinnetimpuri Heikki Kuusniemi ja museojohtaja Leila Suutarinen Vehoniemen näkötornin juurella. Kuva: Leila Suutarinen / Vehoniemen automuseo

Kangasalan kunnan vuonna 1927 rakennuttama näkötorni on suosittu vierailukohde. Vehoniemenharjun-Keisarinharjun Natura-alueella sijaitseva torni siirtyi Metsähallitukselle vuonna 1995. Metsähallituksen laskurin mukaan tornilla vierailee vuosittain noin 25 000 kävijää.

Torni oli huonossa kunnossa

Jussi Haavisto kertoo ensin epäilleensä, että torni laitettiin säppiin virkamiehen ylivarovaisuuden vuoksi. Tutustuttuaan Metsähallituksen raporttiin hän muutti mielensä. Runkorakenteista löytyi lahoa puuta.

Lahonnut puuosa näkötornin korjausten jäljiltä.
Lahonnut puuosa näkötornin korjausten jäljiltä on esillä tornin juurella. Kuva: Jussi Haavisto / Kangasala

– Kunnostustyöt olivat lopulta jonkin verran mittavammat kuin raportissa.

Torni tutkittiin yhdessä Metsähallituksen asiantuntijoiden kanssa. Varsinaisen kunnostustyön teki perinnetimpuri Heikki Kuusniemi Kangasalta.

Tornia on kunnostettu vuosien saatossa. Esimerkiksi vuonna 2009 siitä uusittiin ulkoverhoilu ja katto ja vuonna 2019 kunnostettiin portaita ja terassin kaiteet. Tornin tukirakenteita ei kuitenkaan ollut kunnostettu viime vuosina.

Jussi Haavisto kehuu Heikki Kuusiniemen työnjälkeä. Mitään ei jätetty piiloon.

– Heikki on sen verran ammattitaitoinen ja kunnianhimoinen, että menee vähintään 50 vuotta eteenpäin, ennen kuin näihin runkorakenteisiin tarvitsee kajota uudelleen.

Haaviston yritys maksoi noin 10 000 euron korjauskustannukset. Kunnostustöihin yritetään saada jälkikäteen rahoitusta eri tukirahoituksista.

Tornin vuokraamisesta neuvotellaan

Tornin vieressä toimii Vehoniemen Automuseo. Museota pyörittävä seura käy parhaillaan neuvotteluja siitä, että yhdistys ottaisi tornin vuokralle Metsähallitukselta pitkällä vuokra- ja huolenpitosopimuksella.

– Aika nopeasti tornin sulkemisen jälkeen asiat alkoivat toteutua, kertoo Vehonimen automuseon johtaja Leila Suutarinen.

Suutarinen on iloinen siitä, että suosittu matkailunähtävyys saatiin auki heti kesäsesongin alkuun.

Tornin kunnostuksen aikataulun tähtäimeksi otettiin museon 40-vuotissyntymäpäivä. Heti kun torni avattiin keskiviikkona kello 12.30, lähti nuoripari kipuamaan ylös torniin.

– Huikkasin heille, että tornissa voi helposti joutua kihlaushommiin. Tornissa on kuulemma käynyt paljon väkeä romanttisessa tarkoituksessa, Haavisto kertoo.

Lähde Yle .