Pieni rengastie täyttää 20 vuotta – Suomen tunnetuimmat matkailulliset reitit avautuvat yleisölle tänään

Tänä vuonna Turun saariston reiteille odotetaan lähes 60 000 kävijää.

Finferriesin uusi hybridilautta liikennöi Paraisten Nauvon ja Korppoon välillä. 
ARI WELLING

Saariston rengastie ja Pieni rengastie, avautuvat yleisölle perjantaina 12. toukokuuta. M/S Antonia aloittaa liikennöinnin Iniön ja Houtskarin välillä Saariston rengastiellä ja M/S Östern liikennöinnin Nauvon, Seilin ja Rymättylän välillä Pienellä rengastiereitillä.

Paraisten matkailupäällikkö Benjamin Donner kertoo kaupungin tiedotteessa vuoden olevan täynnä positiivisia odotuksia.

– Paljon parannettu lauttakapasiteetti Saaristotiellä Paraisten ja Nauvon välillä edesauttaa sujuvaa matkaa rengasteillä nyt kun ympäristöystävälliset Elektra- ja Altera-hybridilautat hoitavat liikenteen. Tämän lisäksi kapasiteettia on nostettu myös Nauvo-Korppoo-yhteydellä uuden L-317-lossin myötä.

Ulkomaalaisia ryhmiä reitillä on vielä vähän. Tämä johtuu siitä, että joidenkin lauttojen aikataulut selviävät vasta vähän ennen kauden alkua, sanoo matkailuun erikoistunut tietokirjailija Lauri Hokkinen Raisiosta.

Matkanjärjestäjien ei ole mahdollista ottaa riskejä ja tästä johtuen ulkomaalaisia bussiryhmiä ei rengastiellä kierrä oikeastaan olleenkaan.

– Varsinkin bussiryhmille on vaikea myydä matkoja, ellei jo kaksi vuotta etukäteen ole tietoa miten kullakin ylityspaikalla lautat kulkevat.

Rengasteiden kokonaiskävijämäärä vuonna 2021 oli 58 700, ja samantapaista määrää odotetaan vuodelle 2023. Kävijämäärät ovat kasvaneet huimasti viime vuosina, ainoana poikkeuksena oli vuosi 2022, jolloin koronatilanteen kääntyminen parempaan suuntaan sai suomalaisia matkustamaan paljon ulkomaille.

Pienen rengastien pyöräilijämäärä on neljässä vuodessa melkein kolminkertaistunut ja Saariston rengastien pyöräilijämäärä enemmän kuin tuplaantunut. Lähde Yle