VR uudisti hinnoitteluaan – junalippu Helsingistä maakuntakaupunkiin voi maksaa suosittuna aikana melkein 200 euroa

Ruuhkaisimpina matkustuspäivinä lentomatka voi olla halvempi kuin junalippu, mutta toisaalta junalla voi matkustaa edullisemmin kuin aiemmin.

Lappeenrantalainen Jiri Musto sanoo huomanneensa lippujen hintojen kallistuneen, mutta myös halventuneen. Vaihtoehto junalle on oma auto, kun matkassa on useampia henkilöitä. 
JARI TANSKANEN

Lappeenrannasta Helsinkiin sunnuntaina iltapäivällä lähtevän junan kyytiin pääsee maksamalla vajaat 70 euroa. Korkea hinta johtuu siitä, että myynnissä on enää muutamia paikkoja kallimmassa Extra-luokassa.

Hieman myöhemmin lähtevällä junalla matkaan pääsee toistakymmentä euroa edullisemmin. Opiskelijabudjetista kalliit liput vievät ison osan, vaikka opiskelija-alennus laskeekin hintaa, harmittelee lappeenrantalainen Tiia.

– Opiskelijan näkökulmasta se tuntuu aika kauhealta, ja minunkin on mietittävä, että jää rahaa myös ruokaan, sanoo Lappeenrannan ja Turun väliä säännöllisesti matkustava Tiia.

Tiian lailla moni miettii nyt tarkkaan milloin ja miten kannattaa matkustaa. Kotimaan junamatkojen hinnoissa on nyt kymmenien eurojen ero jopa saman päivän lähdöissä. Toisaalta junamatkat eivät ole olleet yhtä halpoja kertaakaan aiemmin.

– Hieman ovat lippujen hinnat nousseet, jos ottaa lipun viime hetkellä. Mutta jos on ajoissa liikenteessä, ne on halvempia. Suositut vuorot ovat näköjään kalliimpia, sanoo Lappeenrannasta Lahteen matkustava Jiri Musto.

Iltapäivän kalliiseen junaan saa myös 9,90 euroa maksavan lipun, mutta silloin lähtö on elokuun lopulla. Äkkilähdöt varsinkin viikonloppuisin tulevat kalliiksi.

– Viikonloppuisin on enemmän kysyntää junissa, ja vapaa-ajan lähdöt näyttäytyvät kalliimpina, sanoo VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä.

Vaaleahiuksinen nainen katsoo kameraan ja hymyilee.
VR:n kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä sanoo, että eniten Suomessa matkustetaan junilla erityisesti perjantaisin ja sunnuntaisin. Kova kysyntä nostaa junalippujen hintoja viikonloppuisin.

Tekoäly nostaa ja laskee junalippujen hintoja

Hinnoittelun uudistuksella VR haluaa lisätä matkustusta vähemmän suosituilla junavuoroilla.

Junamatkan hinta voi muuttua jopa saman päivän aikana moneen kertaan, jos kysyntätilanne muuttuu.

Junalipun hinta vaihtelee paitsi reitin ja matkan pituuden, myös varausajankohdan ja ennustetun kysynnän mukaan. VR hyödyntää suunnittelussa tekoälyä. Järjestelmä analysoi suuria määriä dataa, junalippujen myyntietojen lisäksi varaus- ja matkustajamääriä eri päivinä ja eri reiteillä. Lisäksi ennusteisiin vaikuttavat kausittainen kysynnän vaihtelu.

– Tekoäly ja algoritmit ovat apuna, mutta kuten muissakin yrityksissä, niin ihminen viime kädessä ohjaa hinnoittelua, ja luomme itse hinnoittelun periaateet, sanoo kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä.

Lentolippu voi olla edullisempi kuin junamatka

VR otti hintauudistuksen yhteydessä käyttöön uuden hintaporrastuksen. Nyt hintaportaita on 25, kun aiemmin niitä oli käytössä kahdeksan. Sen seurauksena ajoissa matkaa varaavan on mahdollista ostaa matka edullisesti, mutta viime hetkellä lippua ostavan kannattaa vilkaista muitakin vaihtoehtoja.

Äkkilähdön sattuessa samalle päivälle juna voi osoittautua kalleimmaksi kulkuneuvoksi. Juttua varten haettiin hintatietoja maanantaina 29. toukokuuta. Samana päivänä kallein yhdensuuntainen junamatka Helsingistä Vaasaan maksoi 196 euroa, kun lentäen ilman matkatavaroita perille olisi päässyt 144 eurolla.

– En kiistä, etteikö jonkun sesonkihuipun aikana näin ole mahdollista, että junalipun hinta tulee lähelle lennon hintaa, sanoo kaukoliikennejohtaja Piia Tyynilä.

Tyynilä kuitenkin muistuttaa, että jos asiakas on valmis joustamaan matkustusajankohdassa, niin junalla matkustaminen on edelleen lentomatkustamista edullisempaa – myös ruuhkahuippuina.

Hintaerot eri kulkuneuvoilla lähilähdöillä ja kuukauden kuluttua

Ylen tekemä hintavertailu osoittaa, että hintaero edullisimman ja kalleimman lipun välillä saman päivän lähdöillä voi olla suuri. Jos matkan voi ostaa noin kuukautta ennen matkapäivää, lipun saa yleensä edullisesti.

Taulukossa olevat hinnat olivat voimassa aamulla 29. toukokuuta. Siinä on kerrottu kyseisen päivän edullisin ja kallein hinta kyseisellä kulkuneuvolla.

Hinnat euroja (29.5)Helsinki-Vaasa (29.5)Helsinki-Vaasa (2.7)Helsinki-Oulu (29.5)Helsinki-Oulu (2.7)Helsinki-Kuopio (29.5)Helsinki-Kuopio (2.7)
Juna (VR)56,90 – 196,9013,90 – 197,8036,40 – 197,8025,90 – 55,9055,90 – 93,1017,00 – 55,90
Bussi (Onnibus)26,40 – 40,8016,40 – 24,8034,90 – 49,9024,90 – 36,0036,90 – 43,3016,80 – 23,80
Lento (Finnair)144,95 – 188,9573,45 – 166,95316,5563,55 – 179,05118,55 – 157,0574,55 – 206,55
Onnibussin vuoro lähdössä Lappeenrannasta Tampereelle
Äkkilähdön sattuessa samalle päivälle edullisin vaihtoehto on usein bussimatka. Lappeenrannasta Tampereelle bussilla matkanneista osa kertoi päätyneensä bussiin, koska junamatka oli kallis. 

Bussilla matkustaa edullisimmin

Junamatkustajien määrä on ollut alkuvuoden hyvässä kasvussa, vaikka kalliit junaliput ovat saaneet osan matkustajista vaihtamaan junasta bussiin, varsinkin jos matkaa ei ole tullut ostaneeksi ajoissa.

– Mä olen aina niin myöhässä, etten yleensä saa säästölippuja junaan. Mutta bussiin saa säästölippuja vielä muutamia päiviä etukäteen, pohtii Lappeenrannasta Tampereelle bussilla matkustava Aino.

Myös kimppakyydit kasvattavat suosiota. Vuokra-autojen lisäksi yhä useampi opiskelija-asuntosäätiö tarjoaa asukkaiden käyttöön yhteiskäyttöautoja. Varsinkin täyssähköautolla matkustaminen on edullista, kun vuorokausihintaan sisältyy yleensä rajoittamaton määrä kilometrejä.

– Kun lähden liikenteeseen jonkun muun kanssa, ensijainen vaihtoehto on auto, koska silloin saa heti kulut puoliksi, sanoo Jiri Musto.

Milloin on edullisinta matkustaa

Liikennevälineestä riippumatta edullisimmat liput saa ostamalla ne hyvissä ajoin ennen matkaa. Junamatkojen osalta kannattaa katsella vähintään viikon tai parin viikon päähän osuvia arkipäivän lähtöjä.

Myös matka-ajalla on merkitystä. Työmatkalaisten suosimilla reiteillä kannattaa välttää matkustamista aamupäivisin ja iltaisin. Myös ruuhka-aikojen ulkopuolella liput ovat halvempia.

Esimerkiksi kotimaan lennoilla eniten työmatkustajia on liikkeellä aamuisin maakuntakentiltä Helsinki-Vantaalle lennettävillä vuoroilla ja vastaavasti iltaisin Helsinki-Vantaalta maakuntakentille lennettäessä.

Rautateillä vilkkainta matkustaminen on viikonloppuisin, mikä näkyy lippujen hinnoissa.

Lähde Yle.