Junalippujen hintauudistus lisää eriarvoisuutta ja hiilijalanjälkeä, arvioi kestävän kehityksen asiantuntija

VR päätti uudistaa junalippujen hintojaan. Etenkin opiskelijat ja lähityöntekijät ovat vaikeassa asemassa, sillä heidän mahdollisuutensa matkustaa ajoittuvat kalliiden lippujen aikaan.

Maiju Eskelinen on työskennellyt Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen asiantuntijana parin vuoden ajan.
EMILIA SAUKKONEN

Junalippujen hintojen nousu on ristiriidassa valtion hiilineutraaliustavoitteiden kanssa. Tätä mieltä on Itä-Suomen yliopiston kestävän kehityksen asiantuntija Maiju Eskelinen.

VR otti käyttöön, jolla tavoitellaan lisää matkustajia myös vähemmän suosituille junavuoroille. Nyt junalipun hinta voi kysyntätilanteen mukaan muuttua jopa useamman kerran saman päivän aikana.

Maiju Eskelisen mielestä junalippujen hintojen nousu on askel väärään suuntaan.

– Muutos hämmentää minua. Ihmisiä pitäisi kannustaa entistä enemmän kestävään matkailuun. Tällainen hintapolitiikka ei toimi kannusteena, Eskelinen sanoo.

Etenkin viime tinkaan ostetut, viikonlopuille sijoittuvat junaliput ovat huomattavasti aiempaa kalliimpia. Esimerkiksi Joensuu–Helsinki-välille ostettu seuraavan päivän lippu maksaa kalleimmillaan lähes 80 euroa, halvimmillaankin 50 euroa.

Pahimmillaan yksittäisestä junalipusta saa maksaa hintauudistuksen jälkeen liki 200 euroa.

Maiju Eskelinen uskoo, että kalliit junaliput kannustavat ensisijaisesti käyttämään linja-autoja.

– Jos hintamuutos ohjaa ihmisiä autoiluun tai pahimmillaan jopa lentämiseen, tulee tämä nostamaan hiilijalanjälkeä merkittävästi.

Haaste etenkin opiskelijoille

Kestävän kehityksen asiantuntija Maiju Eskelinen arvelee hintakorotuksen nostavan paitsi hiilijalanjälkeä, myös eriarvoisuutta matkustajien kesken.

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta suunnitella matkaa etukäteen tai arkipäivälle. Lähityötä tekevä tai opiskelija ei välttämättä voi matkustaa kuin perjantaina tai lauantaina, jolloin liput ovat erityisen kalliita.

Eskelinen on huomannut jo sosiaalisen median kanavilla opiskelijoiden huolen junamatkustuksen hintatasoa kohtaan. Keskustelujen sävyä leimaa huoli ja negatiivisuus VR:ää kohtaan. Myös ympäristönäkökulma on opiskelijoiden mielessä.

– Opiskelijoiden tilanne huolestuttaa minua. Varmasti moni joutuu harkitsemaan matkustusta, joka vaikuttaa myös hyvinvointiin, jos ei pääse sitten näkemään vaikka sukulaisiaan tai ystäviään, Maiju Eskelinen arvelee.

Lähde Yle