Nvidia on yhdeksäs yhtiö maailmassa, jonka markkina-arvo on kohonnut yli 1000 miljardin dollarin

Sijoittajat ovat nauttineet jo hurjia tuottoja ja nyt Nvidian markkina-arvo rikkoi jo biljoonan dollarin rajapyykin. Analyytikot ovat varsin yksimielisiä siitä, mitä tekoälyryntäyksen kirittämälle osakkeelle seuraavaksi tapahtuu.

NEW YORK

Kalifornialaisen siruvalmistaja Nvidian markkina-arvo kipusi tiistain pörssipäivän aikana yli 1000 miljardin dollarin rajan.

Wall Streetin kauppapäivän päätteeksi osakkeen nousuvauhti kuitenkin hieman hiipui, markkina-arvon jäädessä lopulta muutamalla miljardilla alle biljoonan dollarin rajapyykin.

Nvidiaa ennen kaikkiaan kahdeksan yhtiön markkina-arvo on kohonnut dollareissa 13–numeroiseksi. Kolme näistä, MetaTesla ja kiinalainen energiajätti PetroChina ovat sittemmin pudonneet kerhosta.

Osake on nyt alkuvuodelta noussut jo 180 prosenttia ja plussaa on kertynyt pelkästään viimeisen viikon kuluessa noin 30 prosenttia.

Viimeisimmän kirin aiheutti yhtiön viime viikon keskiviikkona. Nvidia antoi hurjan näkymän heinäkuussa päättyvän neljänneksen myynnistä. Myynti kasvaa kuluvalla kvartaalilla jopa 11 miljardiin dollariin, mikä on 53 prosenttia analyytikoiden odotuksia enemmän.

Myynnin räjähdysmäisen kasvun taustalla on tekoälyryntäys. Yhtiö hyötyy suuresti uusien generatiivisten tekoälymallien vauhdilla kasvavasta suosiosta. Se valmistaa tällä hetkellä markkinoiden tehokkaimpia siruja, joita tarvitaan pyörittämään runsaasti laskentatehoa vaativia tekoälymalleja.

EQ:n Sininen Planeetta -rahaston salkunhoitaja Esa Saloranta  Kauppalehdelle, että tulosjulkistus oli ”käänteentekevä”.

Salorannan mukaan Nvidian kehityksessä on tärkeää ymmärtää, miten tekoälybuumi on muuttanut datan käsittelyn markkinaa. Tämä näkyy muun muassa datakeskusten tilauskirjoissa.

”Tietokoneiden on kyettävä työstämään samaan aikaan suurta prosessointilastia, ja nyt datakeskukset tarvitsevat kiireellä tekoälysiruja sopeutuakseen niin sanottuun nopeutettuun tiedonkäsittelyyn”, Saloranta kertoo.

Tekoälystä kumpuava sijoittajien into ja Nvidian hurja ohjeistus ovat kirittäneet teknologiapainotteisen Nasdaq 100 –indeksin tältä vuodelta jo yli 30 prosentin nousuun, kun S&P 500 -indeksin kohdalla lukema on huomattavasti maltillisempi noin 10 prosenttia.

Tahti on sitäkin komeampi, kun ottaa talouden kasvavan taantumariskin yhdistettynä korkojen todennäköisesti kauan jatkuvaan korkeaan tasoon. Korkeat korot perinteisesti painavat ennen kaikkea teknologiaosakkeita, joissa arvostus painottuu usein vallitsevan kannattavuuden sijasta tulevaan kasvupotentiaaliin.

Nvidian vauhti on ollut niin kova, että moni sijoittaja saattaa epäröidä jääneensä nyt noususta paitsi. Analyytikoiden mukaan nousuvaraa näyttäisi kuitenkin edelleen olevan.

Esimerkiksi pankkijätit JP Morgan Chase ja Barclays antavat osakkeelle tällä hetkellä tavoitehinnaksi 500 dollaria. Korkein viime viikolla päivitetyistä tavoitehinnoista on jopa 600 dollaria, keskiarvon ollessa noin 460 dollarin tietämillä.

Laaja yleisindeksi S&P 500 jäi tiistaina nollille. Teknologiapainotteinen Nasdaq kohosi 0,3 prosenttia ja Dow Jones painui 0,2 prosenttia.

Markkinatunnelmia helpotti osaltaan viikonloppuna syntynyt sopu Yhdysvaltain liittovaltion velkakaton nostamisesta, jonka odotetaan etenevän äänestykseen tänään keskiviikkona kongressin edustajainhuoneessa. Velkakattosopu painoi myös Yhdysvaltain valtionlainojen korkoja loivaan laskuun.

Tiistaina tietotekniikkayhtiö Hewlett Packardin osake painui jälkikaupankäynnissä 4,3 prosentin laskuun, kun yhtiön ohjeistus kuluvan kvartaalin ja loppuvuoden myynnistä jäi markkinaodotuksia pehmeämmiksi. Uutinen lisäsi huolia kasvun hidastumisesta.

Lähde KL