Kaikki bensiiniautot saa jatkossa muuntaa etanolikäyttöisiksi – huomioi nämä seikat muutoskatsastuksessa

Aiemmin bioetanolimuunnoksen sai tehdä vain yli 15 vuotta vanhoihin bensiiniautoihin
Jatkossa myös uusia bensiiniautoja saa muuntaa bioetanolikäyttöisiksi.  Kuva: Rami Marjamäki
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on tehnyt päätöksen uudesta määräyksestä, jolla mahdollistetaan kaikkien bensiiniajoneuvojen muuntaminen bioetanolikäyttöisiksi. Määräys perustuu päivitettyyn ajoneuvolakiin.

”Uusi määräys mahdollistaa viimeinkin kaikkien bensa-autojen muuntamisen etanolille ilman kalliita päästömittauksia tai raskaita hyväksyntämenettelyitä. Tämä on valtava muutos, joka tuo ympäristöystävällisen autoilun ihan jokaisen ulottuville”, iloitsee Etanoliautoilijoiden toiminnanjohtaja Antti Grönlund yhdistyksen tiedotteessa.

Aiemmin bioetanolimuunnoksen sai tehdä vain yli 15 vuotta vanhoihin bensiiniautoihin, mutta uuden määräyksen myötä se on nyt mahdollista myös uusiin autoihin. Uusi määräys astuu voimaan 19.6.

Tiedotteen mukaan uudessa määräyksessä muutoskatsastukseen riittää konversiosarjan valmistajan todistus sarjan yhteensopivuudesta kyseiseen ajoneuvoon sekä siitä, että ajoneuvossa joko on tai siihen on vaihdettu pääosin etanolista koostuvan polttoaineen jatkuvaa käyttöä kestävät osat.

Nämä todistukset saa valmiina konversiosarjan valmistajalta tai asentajalta, ja sen jälkeen auton voi viedä muutoskatsastukseen, jossa tehdään määräaikaiskatsastusta vastaava päästömittaus.

Muutoskatsastuksen vaatimukset

1. Konversiosarjan valmistajan todistus yhteensopivuudesta kyseiseen autoon

2. Etanolin jatkuvaa käyttöä kestävät osat

”Tämä tekniikka on ollut olemassa jo 15 vuotta ja se on jo todettu hyvin toimivaksi ja toimintavarmaksi vaihtoehdoksi. Etanolin osuuden kasvua on käytännössä rajoittanut vain tarpeettoman jäykkä sääntely ja kalliit päästömittausvaatimukset, ja nyt nämä esteet vihdoin poistuvat”, kertoo Grönlund.

Grönlund sanoo tiedotteessa, että etanolilla on valtava potentiaali, joka on jo nyt saatu käyttöön esimerkiksi Ranskassa ja Ruotsissa. Siellä liikenteessä on jo satoja tuhansia etanolikäyttöisiä autoja.

Lähde MT