Uhatulle kalalle löytyisi koti korven kätköistä – Itärajan kosket kiehtovat jo nyt kalastajia, mutta monimuotoisuuden ja matkailun kehittäminen lupaavat vieläkin enemmän

Ruunaalla on vapaiden koskien reitti, jonka potentiaali matkailun ja monimuotoisuuden kannalta on nykyistä suurempi.

Ruunaan retkeilyalueen vapailla koskilla elvytetään vaelluskalakantoja. Samalla Lieksanjoen vesistö on Metsähallituksen suosituin kalastuspaikka. Yhtälö vaatii kalastusrajoituksia ja huomion uhanalaisiin kaloihin. Järvilohi ja taimen ovat rahoitettuja. Kuha, ahven, hauki ja säyne kestävät kalastusta. Istutetun kirjolohen voi ottaa ruoaksi.

Metsähallitus tekee alueella ennakoivaa elvytystyötä. Elinympäristön halutaan olevan kunnossa, kun kalojen nousu tulevaisuudessa mahdollistuu. Ruunaan koskien monimuotoisuuden esteenä ovat Lieksankosken ja Pankakosken voimalapadot, jotka torppaavat kalojen vaeltamisen Pielisestä.

Metsähallituksen asiantuntija Eetu Karhunen korostaa, että Lieksanjoki on yhä voimaloiden yläpuolelta melko luonnontilassa, joten luonnonkierto on toteutettavissa, jos ylös- ja alasvaellus patojen osalta ratkaistaan. Ala-Koitajoessa ja Pielisjoessa näin ei ole, koska vesirakentaminen tuhosi koskien lisääntymis- ja poikasalueet. Lieksanjoki onkin luonnonkierron ”paras kortti”.

”Järvilohen elinvoimaisuuden palauttamisella on kalastuksen ja matkailun näkökulmasta suuri potentiaali Pohjois-Karjalassa, mutta myös koko Saimaan alueella”, Karhunen tiivistää.

Luontomatkailua. Metsähallituksen ja Lieksan kaupungin luontomatkailuun keskittyvä, juuri vahvistettu Ruunaan retkeilyalueen ranta-asemakaavaa keskittyy palvelu- ja majoitustoimintaan. Tavoitteena on suurempien matkailijamäärien palveleminen.

1 Ruunaa

Ruunaa on Lieksasta 30 kilometriä itään eli tämän korvempaan näin etelässä pääsee. Retkeilyalueen koskireitillä kalastus on vain yksi monista elämyksistä. Karjalan sydänmailla voi nauttia retkeilyn, pyöräilyn ja melonnan lisäksi koskivenekyydeistä. Tänne tehtiin viime vuonna reilut 64 000 käyntiä, mikä toi miljoonia euroja ja kymmeniä henkilötyövuosia. Juuri vahvistettu kaava parantaa entisestään alueen matkailubisnestä.

Luonnon ehdoilla. Metsähallituksen hallinnoimilla Ruunaan koskilla panostetaan luontaisiin kalakantoihin, joten virkistyskalastajan on syytä tutustua kalastusrajoituksiin ja käyttää väkäsettömiä koukkuja vieheissään.

2 Vieheet

Ruunaan kalastajan viehepakista löytyvät Finlandia-uistimen Bete Lotto ja Kuusamon Uistimen Helmi-Räsänen. Kirjolohi kelpuuttaa pienet ja värikkäät mallit. Kokeiltavana ovat paikallisen  kirppuvaappu, oululaisen Tiura-Uistimen Neiden Junior ja kotkalaisen .Lutikka”. Mörköpajan viehe viipotti virrassa niin houkuttelevasti, että se toi kolme mutjakkaa kirjolohta. Testivoittaja-ainesta siis.

Ottipelejä? Ruunaan koskikalastajan viehepakista löytyvät esimerkiksi Bete Lotto, Helmi-Räsänen, Tiuran Neiden Junior, Ruunaan Uistimen kirppuvaappu ja Mörköpajan ”Lutikka”.KUVA: ANTTI MUSTONEN

3 Vapapäivä

Ruunaan Neitikoskella vietetään lasten Vapapäivä-tapahtumaa lauantaina 10. 6. Metsähallitus avaa lapsille yhdeksi päiväksi yhteensä yli 30 kalastuskohdetta ympäri Suomen. Opastetuilla kohteilla (kello 10-15) saavat kalastaa ainoastaan alaikäiset. SVK:n ohjaajat tarjoavat vinkkejä. Ruunaalla on panostettu esteettömyyteen. Kolmivuotinen hanke parantaa entisestään retkeilyalueen maastorakenteita, opasteita ja kalastuksen puitteita.

Rajakorpi. Pohjois-Karjalan itäosissa kohisevat Ruunaan kosket ovat otollinen kalastuskohde, jossa nappaa esimerkiksi kirjolohi.
Lähde KL