Varmista lemmikin turvallinen matkustaminen – vapaana autossa oleva koira on turvallisuusriski

Joka neljäs suomalainen koiranomistaja ei käytä koirallaan mitään turvavälineitä automatkan aikana, kertoo Agria Eläinvakuutuksen tutkimus. Kyselyyn vastasi 810 suomalaista koiran- ja kissanomistajaa.
Autossa mukana matkaavan koiran on hyvä päästä säännöllisesti jaloittelemaan. 

Yli 90 prosenttia lemmikinomistajista kertoi Agria Eläinvakuutuksen teettämässä kyselytutkimuksessa tuntevansa eläinten kuljetusta koskevat turvallisuusmääräykset. Tästä huolimatta 28 prosenttia kuljettaa koiraansa vapaana autossa.

Takakontissa matkustavan koiran ja auton matkustamon välin tulee olla avoin, mutta suojattu. Oikein asennettu koiraverkko säilyttää tarkkailuyhteyden lemmikkiin, mutta estää koiraa siirtymästä vaarallisesti tavaratilasta matkustamon puolelle kesken ajon.

Pienemmät koirat voivat matkustaa myös häkissä. Turvallisin paikka häkille on tukevasti tavaratilaan tai penkkiin kiinnitettynä. Matkustamossa matkaava koira voidaan kytkeä penkkiin turvavyövaljailla. Valjaat ja häkki myös estävät lemmikin loikkaamisen pysähtyneestä autosta.

Koiran hyvinvoinnista tulee huolehtia matkan aikana. Erityisesti helteet voivat olla lemmikille vaarallisia: Reilu +20 asteen ulkolämpötila voi nousta auton sisällä aurinkoisella säällä yli +85 asteeseen. Ajoittamalla kesäsäällä pitkät automatkat aamuun tai iltaan, helpotat lemmikkisi oloa ja vältät lämpöhalvauksen riskin.

Lähde MT