Sinilevä saapui jälleen uima­rannoille – varsinkin täällä on syytä pysyä tarkkana

Sinilevää on havaittu laajalti koko maassa, mutta erityisen runsaita havaintoja on tehty Etelä-Suomessa.JAAKOMMENTOIMuun maussa Helsingissä Munkkiniemen uimarannalla on todettu sinilevää.Sara GüvenSINILEVÄ on vuosittainen kesän merkki niin uimarannoilla kuin muissakin vesistöissä.Tänä kesänä sinilevää on myös havaittu jo paikoitellen koko maassa. Erityisesti Etelä-Suomen alueella on tehty runsaitakin sinilevähavaintoja kuluneen viikon aikana.Valtakunnallisen vesi.fi-palvelun mukaan tämän hetkinen tilanne on alkukesälle tyypillinen, mutta levähavaintoja uskotaan tulevan lisää, jos ilmat pysyvät kuumina ja tuulet heikkoina.HELSINGISSÄ sinilevää on havaittu kaupungin mukaan Munkkiniemen, Hietarannan, Mustikkamaan, Marjaniemen, Rastilan ja Puotilan rannoilla sekä seurakunnan ylläpitämällä Mustasaaren uimarannalla.– Tänä kesänä sinilevä on tullut hyvin aikaisin, ja poikkeuksellista on ollut myös, että yleensä levähavainnot on ensi tehty Laajalahden uimarannoilla, mutta tänä vuonna ensimmäiset levähavainnot tulivat Vartionlahden suunnalta, Helsingin kaupungin terveysinsinööri Sari Front kommentoi Ilta-Sanomille sähköpostitse.
Helsingissä Munkkiniemen uimarannalla sinilevä-havainnoista huolimatta rannalla riitti innokkaita uimareita.
Helsingissä Munkkiniemen uimarannalla sinilevä-havainnoista huolimatta rannalla riitti innokkaita uimareita.MUNKKINIEMEN uimarannalla tehtiinkin tiistain ja keskiviikon aikana runsaita sinilevä-havaintoja. Tämä ei kuitenkaan tuntunut haittaavan, vaan vedessä nähtiin useita innokkaita uimareita.Uimarannalle oltiin tuotu myös Helsingin kaupungin toimesta tiedotteet tilanteesta. Tiedotteissa kerrottiin, että uimista tulee välttää, jos sinilevää on selkeästi havaittavissa.Tiedotteita oltiin levitetty pitkin rantaviivaa alueella oleskelevien nähtäväksi.– Toki levätilanne uimarannalla voi vaihdella nopeastikin, esimerkiksi tuulen suunnan myötä, ja on syytä varmistaa aina ennen uimaan menoa onko vedessä sinilevää esimerkiksi keppi- tai lasitestillä, Front kertoo sähköpostitse.
Lasse, 45, oli käynyt uimassa heti rantaan saavuttuaan. Vasta uimarannalla kaikunut kuulutus sinilevästä sai havahtumaan tilanteeseen. Sinilevää Lasse ei ollut havainnut.
Lasse, 45, oli käynyt uimassa heti rantaan saavuttuaan. Vasta uimarannalla kaikunut kuulutus sinilevästä sai havahtumaan tilanteeseen. Sinilevää Lasse ei ollut havainnut.Munkkiniemen rannalla ei sinilevää ainakaan paljaalla silmällä pystynyt erottamaan keskiviikkoiltapäivällä. Aallot tosin näyttivät sekoittavan vettä tehokkaasti ranta-alueella.SINILEVÄHAVAINNOISTA voi pysyä ajan tasalla muun muassa oman kaupungin verkkosivujen tai mahdollisten havainnekarttojen avulla. Myös valtakunnallinen vesi.fi-palvelu näyttää tehdyt havainnot kartalla. Lisäksi tietoa löytyy koko Suomen ajankohtaisesta tilanteesta.Sinilevää voi olla vaikeaa erottaa vedestä ja yleensä se näkyy vedessä pieninä vihreinä hippuina. Kaikki sinilevä ei myöskään ole myrkyllistä, mutta myrkytöntä sinilevää ei pysty erottamaan silmämääräisesti myrkyllisestä.Sinilevässä uimista tulisi aina välttää, eikä sinileväistä vettä suositella käytettäväksi myöskään pesuvetenä tai saunan löylyvetenä. Jos kuitenkin on uinut sinileväisessä vedessä, on tärkeää huuhdella itsensä puhtaalla vedellä.Lähde ITA-SANOMAT