Suomi aikoo kiristää venäläisten matkustusrajoituksia – kiinteistönomistajan olisi jatkossa osoitettava läsnäolon vaatimus

Valtiojohto linjasi asiasta tänään kokouksessaan. Suunnitelmissa on kiristää ainakin kiinteistönomistajien matkustamista sekä liikematkustamista Suomeen.

Ei-välttämätöntä matkailua Venäjältä Suomeen rajoitetaan jo nyt. Periaatepäätökseen saattaa kuitenkin tulla pian kiristyksiä väärinkäytösten estämiseksi. Kuvassa Inarin Raja-Joosepin rajanylityspaikka. Kuva: Kirsti Länsman / Yle
ANNI KAVANDER

Tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta (TP-UTVA) on kokouksessaan tiistaina käsitellyt Venäjän kansalaisten matkustamiseen liittyviä rajoituksia.

TP-UTVA:n mukaan Venäjän kansalaisten matkustusrajoituksia Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle on syytä jatkaa ja kiristää väärinkäytösten estämiseksi. TP-UTVA arvioi, että venäläisten matkustaminen vaarantaa edelleen Suomen kansainvälisiä suhteita.

Suunnitelmissa kolmenlaisia kiristyksiä

Ulkoministeriön osastopäällikkö Jussi Tanner kertoo, ettei kiristyksistä ole olemassa vielä varmoja linjauksia. Suunnitelmissa kuitenkin on, että rajoituksia kohdistetaan venäläisiin kiinteistönomistajiin.

– Suunnitelmissa on, että kiinteistönomistajien olisi jatkossa osoitettava, että kiinteistössä tehtävät huoltotyöt vaativat omistajan läsnäoloa, Tanner kertoo.

Suomessa on tällä hetkellä voimassa valtioneuvoston aikaisempi periaatepäätös syyskuulta 2022. Nykyisen linjan mukaan henkilöt, jotka omistavat asunnon tai kiinteistön Suomessa saavat matkustaa maahan välttämättömien huoltotöiden takia.

Sen lisäksi suunnitelmissa on, että Suomeen pääsykokeisiin tulemista rajoitettaisiin siten, että se sallittaisiin vain tutkintoon johtavien koulutusohjelmien kohdalla. Tämä rajaisi pois esimerkiksi kansanopistot.

Kolmanneksi suunnitelmissa on rajoittaa liikematkustusta. Tannerin mukaan yksityiskohdat ovat vielä auki, mutta rajoituksia voitaisiin tehdä esimerkiksi sallimalla nimenomaan Suomeen kohdistuva liikematkailu.

– Tämä siksi, että se on oikeastaan ainoaa liikematkustamista, jota voimme valvoa, Tanner sanoo.

Uusi periaatepäätös tulossa lähiaikoina

Venäjän kansalaisiin kohdistuvista poliittisista matkustusrajoituksista tehdään valtioneuvoston periaatepäätös. Käytännössä periaatepäätöksen tekee hallitus.

Tanner arvioi, että syksyn 2022 periaatepäätös uudistetaan pikimmiten TP-UTVA:n käsittelyn pohjalta.

– Olettaisin, että päätös tehdään viikon, kahden sisällä, Tanner sanoo.

Valtioneuvoston periaatepäätöksessä linjataan poliittiset suuntaviivat. Viranomaiset päättävät sen, miten linjauksia toteutetaan.

Viikonlopun Wagner-kapina Venäjällä ei Tannerin mukaan vaikuttanut linjaukseen kiristää venäläisten matkustamista Suomeen.

– Linjaus olisi tullut joka tapauksessa. Venäjän tilannetta on kuitenkin seurattu tarkkaan ja kehitystä seurataan jatkossakin.

Lähde Yle