Viehättävä Maarianhamina tarjoaa paljon nähtävää ja koettavaa – Listasimme Ahvenanmaan helmen parhaat nähtävyydet!

Vajaan 12 000 asukkaan Maarianhaminassa riittää nähtävää ja koettavaa. Kulttuuri on saanut vaikutteita Ruotsista, Ahvenanmaan merikaupungissa voikin tuntea olevansa kuin ulkomailla.
Maarianhaminassa kävellessään voi tutustua kaupungin arkkitehtuuriin. Ahvenanmaan kauneimpana katuna pidetään Södragatania. Kadun varrella voi ihailla Suomen ensimmäisen rakennusmestariksi valmistuneen naisen Hilda Hongellin suunnittelemia puuhuviloita.Toinen Maarianhaminassa vaikuttanut arkkitehti on Lars Sonck, jonka suunnittelemia rakennuksia ovat esimerkiksi Pyhän Yrjön kirkko ja Meripavilijonki.

Pyhän Yrjön kirkko MaarianhaminaLars Sonckin suunnittelema Pyhän Yrjön kirkko on Maarianhaminan kaupunginkirkko. © ISTOCk 
Virkistäytyä voi Mariebadin uimahallissa
Muutaman minuutin kävelymatkan päässä ydinkeskustasta sijaitsee Maarianhaminan uimahalli Mariebad, jossa on yli 65-metrinen vesiliukumäki. Uimahalli on erityisesti lasten mutta myös aikuisten mieleen. Siellä on myös oma hiekkaranta ja laituri, josta pääsee pulahtamaan meriveteen.

Mariebad, Österleden 68

Merikortteli on Ahvenanmaan käsityöläiskeskus

Merikortteli on osa Ahvenanmaan merellistä historiaa. Siellä on vierassatama, jonka laituri on yli 300 metriä pitkä. Merikorttelissa voi tutustua käsityötaitoihin esimerkiksi veneenveistoon ja myynnissä on myös ahvenanmaalaisia käsityötuotteita. Museossa voi perehtyä puulaivan- ja veneenrakennustyöhön eri aikoina.

Merikortteli, Österleden 110

Ahevenanmaan Merenkulkumuseo sijaitsee Länsisataman vieressä, johon saapuvat matkustajalaivat Helsingistä, Turusta ja Tukholmasta.

Koko kaupungin maamerkkinä pidetään museon tunnetuinta nähtävyyttä museolaiva Pommernia, joka on maailman ainut alkuperäiskuntoisena säilynyt nelimastomarkki. Museolaivassa pääsee kurkistamaan merimiesten elämään 1900-luvun alussa.

Ahvenanmaan Merenkulkumuseo, Hamngatan 2

Museolaiva PommernMuseolaiva Pommernia pidetään Maarianhaminan maamerkkinä © ISTOCK

Aahvenanmaan pannukakku on kahvihetken herkku

Maarianhaminassa kannattaa viettää kahvihetki Ahvenanmaan tyyliin, mikä muistuttaa ruotsalaista Fikaa, eli seurustelua kahvin ja leivonnaisen äärellä. Kahvin kanssa voi nauttia vaikka Ahvenanmaan pannukakkua. Kahvihetken voi viettää esimerkiksi kahvila Bagarstuganissa, joka sijaitsee Maarianhaminan vanhimmassa rakennuksessa.

Bagarstuga, Ekonomiegatan