Yhteistyökumppanit mahdollistavat satoja tuhansia euroja maksavan Helsinki Pride -tapahtuman, sanoo järjestäjä

Kesäkuussa vietetään Pride-kuukautta, joka huipentuu lauantaina 1.7 Kaivopuistossa järjestettävään Pride-puistojuhlaan. Pride tapahtumalla on lähes 200 yhteistyökumppania.

Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppaisen mukaan Helsinki Pride-tapahtuman kustannukset ovat kasvaneet vuosien varrella merkittävästi. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
EMMI SILJAMÄKI

– Tapahtuman kustannukset ovat kasvaneet älyttömästi. Kun väkijoukot kasvaa niin myös tapahtuman turvallisuuteen tulee voida laittaa enemmän resursseja. Kumppanuustuloilla rahoitetaan tätä kaikkea.

Helsinki Priden yhteistyökumppaneina on yritysten lisäksi useita järjestöjä. Kemppaisen mukaan erilaiset toimijat ovat tervetulleita yhteistyökumppaneiksi, kunhan he sitoutuvat samoihin tavoitteisiin tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

– Organisaatiot, joissa tiedetään olevan ihmisoikeusrikkomuksia eivät kelpaa Priden yhteistyökumppaneiksi.

Kevään 2023 aikana Helsinki Pride yhteisön hallitus teki linjauksen, että osa poliittisista toimijoista ei tänä vuonna saa kumppaninäkyvyyttä.

– Lainsäätäjillä on erityinen vastuu, mikä pitää lunastaa. Esimerkiksi transfobista puhetta ei voida sallia poliittisilta edustajilta, vaan siitä on sanouduttava irti. Tai jos ihmisoikeusasiat käsitellään omatunnon kysymyksinä. Se antaa väärän viestin meidän sateenkaariväestölle.

Helsinki Priden yhteistyökumppanit on jaettu eri kasteihin

Yhteistyökumppanit on jaoteltu eri kategorioihin sen mukaan kuinka ”isosti” yhteistyökumppani on mukana, ja saako se Helsinki Pride yhteisöltä näkyvyyden lisäksi esimerkiksi koulutuksia.

– Meillä on iso skaala erilaisia kumppanuuksia. Hyvin pienille vapaaehtoisuuteen perustuville sateenkaariyhteisöille halutaan taata näkyvyys ja mahdollisuus olla osa Helsinki Prideä ja ohjelmaa, vaikka ei varallisuutta olisikaan.

Kemppaisen mukaan Euroopan perusoikeusviraston tutkimuksen statistiikka kertoo huolestuttavaa viestiä suomen työelämästä, sillä sen mukaan vain kahdeksan prosenttia sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin kuuluvista ihmisistä uskaltaa olla täysin avoimia itsestään työpaikallaan.

– Me tarvitaan laaja liittolaisrintama, jotta ihmisoikeusasiat menevät eteenpäin. Meidän pitää tehdä tosi paljon töitä, jotta työelämä olisi inklusiivisempaa sateenkaariväelle.

Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppaisen koko 8 minuuttia -haastattelun voit katsoa Areenassa:

lähde Yle .