Venäläiset myyvät nyt Suomen-mökkejään netissä – ostajille esitetään vaatimuksia

Myyntikohteita on esimerkiksi Etelä-Karjalassa lähellä itärajaa.Eteläkarjalaisten kiinteistönvälittäjien mukaan venäläisomisteisia mökkejä ei tule heille juurikaan myyntiin. Kuvituskuva on arkistosta. Kuva: Jarkko Riikonen / YleHANNA HOTTOLAJEVGENI BOGDANOV, JEVGENI BOGDANOV, ILONA PESUVenäläisellä nettimarkkinapaikalla myydään nyt useita Suomessa sijaitsevia kesämökkejä.Avito-sivustolla on julkaistu ainakin kymmenkunta uutta myynti-ilmoitusta sen jälkeen, kun Suomessa uutisoitiin viime viikolla suunnitelmasta tiukentaa maahantulon ehtoja kiinteistönomistajilta.Ilmoituksia on julkaistu yhteensä useita kymmeniä myös aiemmin kesällä. Myyntikohteita on esimerkiksi itärajan pinnassa Etelä-Karjalassa.

Vaihtokauppa tai ruplia

Useita ilmoituksia yhdistää se, että myyjät haluaisivat tehdä kaupat ruplissa tai ehdottavat vaihtoa Venäjällä sijaitsevaan kiinteistöön.Esimerkiksi Savitaipaleella vajaan 160 000 euron hintaisen talon myyjä korostaa, että talo maksetaan ruplissa Venäjällä.Rautjärvellä 62 000 euron hintaisen talon myyjä taas kertoo, että mökin voi hankkia ruplien sijaan myös vaihtokaupalla.Hän on kiinnostunut kiinteistöstä joko Pietarissa tai sitä ympäröivällä Leningradin alueella.Ruplilla voi ostaa myös ”yksiön hintaiseksi” kuvaillun mökin Imatralta tai yli miljoona euroa maksavan luksusmökin Puumalasta Etelä-Savosta.

Ei näy Suomessa

Lappeenrannan Remax-asuntomeklareiden yrittäjä Mika Laitinen tietää, että Suomessa sijaitsevia kohteita kaupataan Venäjän puolella ja kohteista ehdotetaan myös vaihtokauppoja.Hänen mukaansa Suomessa toimivalle kiinteistönvälittäjälle ei sen sijaan tule juurikaan toimeksiantoja, joissa myyjänä olisi Venäjällä asuva venäläinen.– Halukkaita myyjiä varmasti olisi, mutta käytännössä emme voi ottaa kohteita myyntiin, jos ei ole pankkitiliä, johon siirtää rahat, Laitinen sanoo.Myös Lappeenrannan Kiinteistömaailmasta ja OP-koti Etelä-Karjalasta kerrotaan, ettei venäläismyyjiltä ole tullut viime aikoina toimeksiantoja aiempaa enempää.

Rajoituksiin kiristyksiä

Venäläisten maahantulon rajoitukset olivat esillä tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisen ministerivaliokunnan (TP-UTVA) kokouksessa viime viikon tiistaina.Ulkoministeriön osastopäällikkö Jussi Tanner kertoi tuolloin, ettei kiristyksistä ole vielä varmoja linjauksia, mutta ne koskisivat suunnitelman mukaan esimerkiksi kiinteistönomistajia.– Suunnitelmissa on, että kiinteistönomistajien olisi jatkossa osoitettava, että kiinteistössä tehtävät huoltotyöt vaativat omistajan läsnäoloa, Tanner kertoi.Nykyisen linjauksen mukaan asunnon- tai kiinteistönomistaja saa matkustaa Suomeen välttämättömän huoltotyön takia.Lähde;Yle.