Suomi jatkaa Venäjän kansalaisten matkustusrajoituksia ja kiristää niitä liikematkustajien, kiinteistönomistajien ja opiskelijoiden osalta

Uudet venäläisten matkustamista Suomeen koskevat kiristykset ovat tulleet voimaan maanantaina 10.7.

Sallan tulli ja raja-asema ulkoapäin kuvattuna: rakennus ja puomeja.
Sallassa Kelloselän rajanylityspaikalla on rauhallista. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle
JARI PELTOPERÄ

Venäjän kansalaisten ei-välttämätöntä matkustusta Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle rajoitetaan edelleen toistaiseksi. Samalla rajoituksia kiristetään liikematkustajien, kiinteistönomistajien ja opiskelijoiden osalta.

Uudet venäläisten matkustamista Suomeen ja Suomen kautta muualle Schengen-alueelle koskevat kiristykset tulivat voimaan maanantaina.

Vuoropäällikkö Jarkko Uusisalmi Sallan raja-asemalta kertoo, että tähän mennessä venäläiset rajanylittäjät ovat tienneet aika hyvin, millä perusteilla Suomeen tulo sallitaan.

– Yksittäisille venäläisille muutokset voivat tulla yllätyksenä ja opiskelujuttuihin liittyvät asiat voivat tulla monelle uutena asiana.

Kiristykset koskevat esimerkiksi liikematkustamista, joka sallitaan jatkossa vain Suomeen. Kauttakulku muihin maihin kielletään. Lisäksi liikematkustajilla tulee olla välitön syy asioida Suomessa henkilökohtaisesti.

Venäjältä Suomeen tuleville opiskelijoille sallitaan jatkossa vain tutkintoon johtavaan koulutukseen tai osana tutkintoa tehtäviin opintoihin, kuten esimerkiksi vaihto-opiskeluun, osallistuminen, mutta ei esimerkiksi kansanopistojen kursseja.

Venäläisiltä, jotka omistavat kiinteistöjä Suomessa, edellytetään jatkossa perustetta henkilökohtaiselle läsnäololle Suomessa.

– Rajalla arvioidaan tapauskohtaisesti henkilön esittämä peruste, onko se riittävä maahan tulolle. Esimerkiksi koko perhe ei välttämättä pääse Suomeen kiinteistöä kunnostamaan, vaan tapaukset arvoidaan henkilö kerrallaan, muistuttaa vuoropäällikkö Jarkko Uusisalmi.

Ulkorajaliikenne on ollut rauhallista Lapin itärajalla

Kesäkuussa Sallan ja Raja-Joosepin kansainvälisillä rajanylityspaikoilla tehtiin yhteensä 584 rajatarkastusta (Sallassa 456 ja Raja-Joosepissa 128). Se on noin 96 % vähemmän kuin ennen koronapandemiaa kesäkuussa 2019, jolloin Lapin itärajalla tehtiin yhteensä 16 583 rajatarkastusta.

– Uudet rajoitukset eivät lisää työtaakkaa. Olemme kuitenkin viime syyskuun lopulta lähtien selvittäneet rajanylittäjiä tapauskohtaisesti.

Lapissa Venäjän vastaisia raja-asemia ovat Sallassa Kelloselän ja Ivalossa Raja-Joosepin raja-asemat.Lähde: Yle