Urheilevat matkailijat pelastivat Päijät-Hämeen matkailukesän

Suuret urheilutapahtumat keräävät niin paljon ulkomaisia matkailijoita, että turistivirran odotetaan kasvavan viime vuodesta. Tapahtumaturistit käyttävät myös runsaammin rahaa kuin monet muut matkailijat.
Kilpailija syöksymässä Vesijärveen pärskeiden saattelemana.
Kuvituskuva Lahden Ironman-kisoista vuodelta 2021. Kuva: Emilia Korpela / Yle
MIKA MOKSU

Koronavuosien jälkeen kotimaanmatkailu on hiipunut. Päijät-Hämeessä kesän suuret urheilutapahtumat ovat kuitenkin pitäneet turistivirran vuolaana. Esimerkiksi kesäkuussa järjestetty sorapyöräilykilpailu veti seudulle noin tuhat matkailijaa noin 40 maasta.

– Viime vuonna saavutimme kotimaan kysynnän ansiosta jopa vuoden 2019 lukuja. Jos pääsemme viime vuoden lukuihin, voimme olla todella tyytyväisiä, sanoo seudullisen matkailuyhtiön Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman.

Koko maassa ulkomaisten matkailijoiden määrä on kaukana koronaa edeltävistä ajoista. Suomessa turistivirta on viidenneksen pienempi kuin esimerkiksi Ruotsissa. Suurin syy on siinä, että venäläiset ja aasialaiset matkailijat puuttuvat.

Isot kisat tuovat turisteja

Forsmania ilahduttaa se, että kansainvälisten matkailijoiden määrä on ollut niin suuri, että se korvaa kotimaanmatkailun laskua. Hänen mukaansa Lahden seutu on koko maassa kärkikastia matkailijamäärissä.

Odotukset ovat korkealla etenkin loppukesän suhteen. Triathlonin Iron Man -maailmanmestaruuskisat tuovat alueelle runsaasti matkailijoita jo ennen varsinaista kilpailua, kun osallistujat saapuvat harjoittelemaan.

Forsman uskoo, että koko kesän matkailijasaldo nousee viime vuodesta. Forsmanin mukaan muodikkaiden urheilutapahtumien talousvaikutus on huomattava.

– Tämä huomattiin jo FNLD GRVL -sorapyöräilytapahtuman yhteydessä, että tämä väki jättää alueelle paljon rahaa.

Ensi vuoden matkailumarkkinointi on täydessä käynnissä. Vierumäen kylpyläinvestoinnin varmistuminen antaa vahvan uskon sille, että matkailijoita riittää myös vuoden päästä. Samalla esimerkiksi FNLD GRVL -pyöräilytapahtuman järjestäjät uskovat osallistujamäärän jopa kaksinkertaistuvan.

– Vierumäelle rakentuu urheilun ja hyvinvoinnin ympärille eteläsuomalaisessa mittakaavassa erittäin iso keskus, se tulee olemaan erittäin tärkeä vetonaula alueemme matkailulle, Forsman summaa. Lähde: yle