Pormestari Minna Arve on arvostellut voimakkaasti Venäjän valtion läsnäoloa Turussa. Hän kiittelee Suomen päätöstä sulkea Venäjän Turun-pääkonsulaatti.
Päätös sulkea Venäjän Turun-pääkonsulaatti ei tullut yllätyksenä Turun pormestari Minna Arvelle. Hän oli aavistanut jo heinäkuun alkupuolella näin käyvän. Silloin Venäjä päätti sulkea Suomen Pietarin-pääkonsulaatin sekä karkottaa yhdeksän suomalaista diplomaattia maasta vastatoimena Suomen päätökselle karkottaa yhdeksän tiedustelutehtävissä toiminutta venäläistä diplomaattia.
”Tasavallan presidentti Sauli Niinistökin tuolloin twiittasi, että Pietarin pääkonsulaatin vastinpari on Turun pääkonsulaatti. Se oli melko selkeä viite”, Arve toteaa.
Arve on aiemmin todennut julkisuudessa, että Turun kaupungissa ei kaivata Venäjän valtion läsnäoloa. Nyt hän luonnehtii sulkemispäätöstä asialliseksi ja hyväksi.
Pääkonsulaatti sijaitsee Vartiovuorenkadulla. Tontti ja rakennus ovat Suomen valtion omistuksessa, ja kiinteistöä hallinnoi Senaatti-kiinteistöt. Sairashuoneenkadulla taasen sijaitsee pääkonsulin virka-asunto.
Ulkoministeriö maksaa pääkonsulaatin vuokran, kuten diplomaattiseen vastavuoroisuussopimukseen kuuluu.
Arve uskoo, että hyvällä paikalla keskustan tuntumassa olevalle rakennukselle löytyy varmasti käyttöä, vaikka Turun kaupunki ei kiinteistöä omistakaan.
”Varmasti siellä on elämää tulevaisuudessa.”
Tp-utva eli tasavallan presidentti ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kertoi keskiviikkona tiedotteessa, että Suomi peruu Venäjän Turun-pääkonsulaatin toimiluvan 1. lokakuuta alkaen. Venäjä sulkee Suomen Pietarin-pääkonsulaatin niinikään lokakuun alussa. Maa sulki aiemmin heinäkuussa konsulaattinsa Lappeenrannassa.
Pääkonsulaatin henkilökunnan käytössä on ollut Kakskerrassa sijaitseva vapaa-ajan mökki, jota Arve kuvailee vaatimattomaksi. Turun kaupunki on maksanut mökin vuokran, mutta siihen tulee nyt muutos.
”Tarkistamme vuokrasopimuksen, mutta irtisanomme mökin niin nopeasti kuin mahdollista.”
Turussa on suuri venäläistaustaisten maahanmuuttajien joukko. Pormestari uskoo, että Helsingissä sijaitseva suurlähetystö pystyy tarjoamaan heille riittävät palvelut Turun pääkonsulaatin sulkemisen jälkeen.
”Kyse ei ole jokapäiväisistä tarpeista, ja Helsinki ei ole kohtuuttoman matkan päässä.” Lähde:HS