Saariselän Kuukkelin avajaiset viivästyvät, kauppakeskus avataan ensi kesänä

Kuukkeli-kauppakeskuksen tulipalon jälkeen sen piti avautua marraskuun lopulla joulusesonkia varten. Kuitenkin rakennussuunnitelmien muutos viivästyttää avajaisia.

K-Market Kuukkelin rakennustyömaa
Kauppakeskus Kuukkelin työmaa Saariselällä on vielä hiljainen, mutta ensi viikolla pitäisi alkaa näkyä toimintaa. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle’

SARI PÖYHÖNEN

Saariselällä uusi Kuukkeli-kauppakeskus avataankin vasta ensi kesäksi, vaikka avajaisten piti olla 23. marraskuuta joulusesongin alla. Kauppakeskus Kuukkeli paloi tulipalossa helmikuussa 2022.

– Tämänhetkisten tietojen mukaan kauppakeskuksen avajaiset ovat 1. kesäkuuta ja valmistuminen on huhtikuun puolivälissä, kertoo kauppias Antero Ylävaara Saariselältä.

Ylävaaran mukaan rakennuslupa on vahvistunut tällä viikolla. Suunnitelmia piti muuttaa turvallisuussyistä.

Rakennusvirasto ei Ylävaaran mukaan hyväksynyt aiempaa suunnitelmaa siitä, että huolto ja tavaroiden purku sekä lastaus tapahtuisivat katutasosta samalla alueella, josta asiakkaat kulkevat sisälle liikkeisiin. Huolto pitää tehdä toiselta puolelta taloa.

– Rekat ovat pitkiä ja tavarapurkaus olisi vaikeaa katutasosssa. Asiakasturvallisuuden vuoksi, kun on kansainvälisiäkin asiakkaita. Rekkaliikenne saadaan sitten alapuolelle taloa. Kaikkien tilojen hiominen sellaisiksi, kuin halutaan, on vienyt aikaa. Jouduttiin tekemään aika iso työ, kun tavarahuolto siirtyi pohjakerrokseen. Se muutti suunnitelmia aikalailla.

Rakennustyöt alkanevat näkyä työmaalla ensi viikolla, kun urakoitsija aloittaa työt.

Myös matkailuautot tullaan ottamaan uudessa kauppakeskuksessa huomioon.

– Rakennuksen alapuolelta varataan matkailuautoille runsaasti tilaa. Lapissa kuljetaan entistä enemmän matkailuautoilla, Ylävaara toteaa.

K-Market Kuukkelin väistötilat sateisena päivänä ulkona.
Tulipalon jälkeen Kuukkeli, tai siis ”Pikku-Kuukkeli” on toiminut Siula-kauppakeskuksessa pienemmissä tiloissa. Kuva: Timo Metsäjoki / Yle

Ei suuria tappioita viivästymisen takia, sanoo kauppias

Suuria tappioita ei yrittäjä sano kärsivänsä avajaisten viivästymisestä. Kauppias Antero Ylävaara sanoo päässeensä ”Pikku-Kuukkelissa” eli väistötiloissa Siula-kauppakeskuksessa ruokakaupassa erittäin hyvään myyntiin.

– Matkamuistomyyntiä ja ravitsemuspalveluita on toki ollut huonommin tarjolla, mutta ruokakaupan puolella ollaan päästy lähes samoihin lukuihin kuin aikaisemmin. Viime kesänä Lapin matkailu oli alavireinen, ja silloin oli miinusta. Mutta joulukuun jälkeen on myynti kasvanut.

Kuukkeli-kauppakeskuksen uusiin tiloihin tulee suunnitelmien mukaan päivittäistavarakauppa, Alko, asiamiesposti ja ravintoloita sekä tilaa pienemmille myymälöille, yhteensä 2 800 neliötä. Lähde: Yle