Tällaiset ovat Kuninkuusravit – nämä asiat houkuttelevat seuraamaan raveja

Kuninkuusravit tuovat Kouvolaan viikonlopuksi jopa  50 000 katsojaa.
Suven Sametti ravasi kuningatarkilpailun voittoon.
Viime vuonna Kuninkuusravit järjestettiin Forssassa. Kuva: Juho Hämäläinen / Hippos
NOORA PALOLA

Raveissa pääosassa on hevonen. Kuninkuusraveissa nimenomaan suomenhevonen, sillä ravikuninkuudesta ja kuningattaruudesta kilpailevat juuri tämän rodun edustajat.

Tämä seikka tekee tapahtumasta todella kotimaisen.

– Muissa lähdöissä voi olla myös ulkomailta saapuneita hevosia. Valtaosa on silti nimenomaan suomalaisia hevoskasvattajia ja ohjaajia, kertoo Kuninkuusravien tiedottaja Emma Willman.

Kuninkuusraveihin odotetaan noin 300 hevosta. Tämä tekee noin sata jokaiselle päivälle. Tallialueelle jokaisen hevosen mukana saapuu keskimäärin kaksi henkilöä.

Voittajan valinta pähkinänkuoressa

Ravikuninkuudesta kilpailevat suomenhevostammat ja -oriit. Lauantaina ravataan 2 100 metrin ja sunnuntaina 1 609 metrin ja 3 100 metrin matkat.

Hevosten lähtöpaikkaan vaikuttaa menestys edellisissä kilpailuissa. Menestynyt kilpailija saa valita paikkansa ensin.

Voittaja ratkeaa hevosten kaikilla kolmella matkalla saavuttamien kokonaisaikojen perusteella. Pienimmän yhteisajan saavuttanut ori on ravikuningas ja tamma ravikuningatar.

Hevosia julksemassa raviradalla.
Kuninkuusravien perusajatus pysyy samana, mutta tapahtumapaikka muuttuu vuosittain. Kuva viime vuoden kilpailuista Forssasta. Arkistokuva. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Toto kuuluu raveihin

Vedonlyönti ja ravit ovat kuuluneet yhteen jo pitkään lajien historiassa. Vedonlyönnillä on rahoitettu raviurheilua. Kuninkuusravit ovat vuoden suosituin pelikohde raviurheilussa. Pelaajia odotetaan paikanpäälle kymmeniätuhansia.

– Kyseessä on vuoden tunnetuin ravitapahtuma. Pelaamassa on siis myös henkilöitä, jotka eivät muulloin pelaa, kertoo Veikkauksen vedonlyönnin tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna.

Elävän eläimen suorituksesta vedonlyönti suo jännitystä, jota ei välttämättä löydy muista rahapeleistä.

– Vedonlyönnissä ja lajissa tapahtuu yllätyksiä. Etenkin raviurheilussa, kun urheilijat ovat hevosia. Hevoset ovat myös uljaita seurata, sanoo Ahjolinna.

Ohjastajat ovat yhä useammin ammattilaisia

Raviurheilussa menestyäkseen ei välttämättä tarvitse pitkää koulutusta. Hyvällä ajotaidolla voi menestyä pitkälle. Silti kovien lähtöjen hevosia ohjastavat yhä useammin ammattilaiset.

 Päästäkseen koviin lähtöihin pitää olla riittävä määrä startteja, ja laji vaatii systemaattista treenaamista. Ammattilaisia on koko ajan enemmän, sanoo Willman.

Myös he, joille ravit ovat vain harrastus eivätkä päivätyö, voivat silti ohjastaa. Kuninkuusraveissakin on erilaisia täytelähtöjä, myös nuoremmille ajajille.

Kuninkuusraveihin odotetaan jopa 50 000 katsojaa.

– Tyypillinen kävijä on noin 35–55-vuotias, kertoo Kuninkuusravien tiedottaja Emma Willman.

Viime vuoden tutkimuksen perusteella naisia oli 54 prosenttia kävijöistä.

Kuninkuusravien katsojia.
Kuninkuusravien yleisöä viime vuonna Forssassa. Arkistokuva. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Tärkeä asia kaupungille

Kuninkuusravit ovat tärkeät myös järjestävälle kaupungille. Kävijätutkimuksen mukaan ravikävijät toivat viime vuonna Forssan Kuninkuusraveista 10 miljoonan euron tuoton.

Ravitapahtuman läsnäolo näkyy ympäri Kouvolan kaupunkia. Yrittäjät varautuvat kiireiseen viikonloppuun. Keskustaan on myös pystytetty näyttötaulu, josta voi seurata ravilähtöjä. Lähde:Yle