Nauvon sydän on yhä paikallaan – Lanterna on vanha huvila, josta on sukeutunut Saariston rengastien kaunis putiikkihotelli

Nauvon sydän on yhä paikallaan – Lanterna on vanha huvila, josta on sukeutunut Saariston rengastien kaunis putiikkihotelli
Lanterna, Saariston rengastien yksi romanttisimmista hotelleista, sai uuden emännän. Absinttibaari hurmaa yksityiskohtaisella esineistöllään.
Teksti
Kuvat
Nauvo on ohittamaton, syöttäisi sitten Saariston rengastiellä kuinka raskaalla jalalla tahansa.

Nauvon kylän sydän löytyy kapeilta kujilta, vanhojen puuhuviloiden katveesta.

Kylän jalokivi on Lanternana tunnettu vanha huvila, joka on ollut viime vuosikymmenet matkalaisten käytössä hotellina ja ravintolana. Myös Lanternan piharakennuksissa on ollut ravintoloita sekä rakennuksen entisen omistajan, taiteilija Sussi Henrikssonin ateljee ja keramiikkapaja. Suoranaisena omana nähtävyytenä voi pitää Lanternan absinttibaaria, tiettävästi lajissaan Suomen ainoaa.

”Onneksi saimme ostaa tämän kiinteistön kalustettuna”, kertoo Lanternan rakennusten uusi omistaja Siv Eriksson.

”Esimerkiksi Absinttibaari on ennallaan. Fonteenit, kuten kaikki muutkin astiat, ovat tallella.”

Ne, kuten yleisten tilojen ja majoitushuoneiden sisustus ovat peruja Henrikssonin pitkiltä matkoilta muun muassa Ranskaan; jos jonkin niin Lanternan voi koristella putiikkihotelli-nimellä.

”Kaikkialla on valtavasti pieniä yksityiskohtia, peilejä, tauluja ja erilaisia huonekaluja. Mikään ei ole missään sattumalta.”

 

Nauvon vanhan kylän sydän on vierasvenesatama, jossa palveluista ja merimaisemasta kannattaa myös automatkalaisen käydä nauttimassa.
Nauvon vanhan kylän sydän on vierasvenesatama, jossa palveluista ja merimaisemasta kannattaa myös automatkalaisen käydä nauttimassa.

Saariston rengastie esiteltiin käsitteenä vasta 1996.

Reitin omailmeisin osuus alkaa myötäpäivään ajaen käytännössä Kaarinasta, josta ajetaan Paraisten keskustaan. Sieltä edetään Nauvon, Korppoon, Houtskarin, Iniön ja Kustavin pääsaarten kautta, kunnes saavutaan jälleen mantereelle Taivassalossa.

Lauttoja Saariston rengastien varrella on useita: Paraisten ja Nauvon välillä on pidempi, mutta koko ajan liikennöivä yhteys. Nauvon ja Korppoon välillä on lyhyt, niin ikään koko ajan liikennöivä lautta. Korppoosta joko pistokeikalle Norrskataan tai varsinaista reittiä pitkin Houtskariin on puoli tuntia kestävät, harvakseltaan päivittäin ympäri vuoden liikennöivät lautat, joihin kannattaa jo tähdätä aikataulun mukaan.

Houtskarista Iniöön puolestaan liikennöidään autolautalla vain keväästä syksyyn. Iniöstä Kustaviin kulkee jälleen pitkä lauttayhteys, nyt ympäri vuoden mutta harvoin vuorovälein, eli jälleen aikatauluun kannattaa perehtyä. Matkalla on myös useita pienempiä vaijerilosseja, jotka liikennöivät tarvittaessa koko ajan. Kustavista Taivassaloon matkataan nykyisin Kaitaisten salmen yli siltaa pitkin.

Tie on suosittu. Erityisesti koronakesinä koko Nauvon saari oli upota turistien alla.

Lanternan omistaja on vaihtunut, mutta tunnelma on ennallaan.
Lanternan omistaja on vaihtunut, mutta tunnelma on ennallaan.

Jo viime kesänä saariston rengastiellä oli selvästi väljempää. Silmämääräisen havainnon vahvistaa myös Eriksson, joka on syntyperäinen nauvolainen ja asuu edelleen saarella. Hän on nähnyt paikallisin silmin Nauvon nousun koko saariston suosituimmaksi kyläksi.

Nykyisellään Nauvon satamassa on puolensataa vierasvenepaikkaa. Siellä on tori ja kauppahalli, pari isoa elintarvikeliikettä, Alko sekä parikymmentä ravintolaa ja useita erityylisiä, mutta pienehköjä hotelleita.

”Suosio ei ole kovin vanhaa perua. Ravintola L’Escalen avaamisesta se alkoi, 1980-luvulla. Itse olen aina ollut sitä mieltä, että matkalaisia saa tulla. He tuovat tänne työpaikkoja ja palveluita.”

Erikssonilla ei ole aiempaa kokemusta matkailualalta, mutta yrittäjyydestä kyllä: Erikssonilla on Turussa kaksi apteekkia.

”Minulla on täällä kyllä hotelliemäntä erikseen. Lanternassa on iso puutarha, joten pääasiallinen tehtäväni on kiertää kastelukannun kanssa kukalta toiselle. Ja kertoa tarinoita saaristosta.”

Saaristossa vanhan sanonnan mukaan elämä on kovaa. Eriksson ei tätä allekirjoita.

Saattaa se ulkona luodoilla sitä toki olla, mutta meillä Nauvossa elämme kuin muuallakin. Mutta kenties leppoisammin. Tarkoitus on, että tämä paikka toisintaisi sitä elämäntyyliä, jota näemme muun muassa televisio-ohjelma Strömsössä.”
Lanternan viereiseltä kujalta löytyy muun muassa mainio luukku seinässä -ravintola, Food Fellows
Lanternan viereiseltä kujalta löytyy muun muassa mainio luukku seinässä -ravintola, Food Fellows
Kokonaan tuntemattomaan hyppyä matkailualalle ei tarvinnut tehdä, sillä mukaan yrittäjäksi lähti Erikssonin poika Tim. Hän on muutaman vuoden ajan pitänyt Lanternan piharakennuksessa kehuttua Food Fellows -ravintolaa.

Katuruokamaisesta ”luukku seinässä” -keittiöstä nousee hampurilaisia ja ribsejä. Ruokailu tapahtuu kadun tai kujan varrella, tai puutarhassa, ulkona – al fresco. Pahan sään varalta rakennuksen aikanaan omistaneen miehen autotalliin, jossa myöhemmin oli keramiikkapaja, on nyt avattu pieni ruokasali.

Food Fellowsin yrittäjät, viisi nuorta parikymppistä kundia, ovat kaikki syntyperäisiä nauvolaisia. Niinpä suosituin annos on ollut alusta asti nauvolaisburger, johon kaikki raaka-aineet tulevat saarelta – usein lähiruoan kanssa esteenä oleva saanti ei ole ollut heille ongelma, kun yhden äiti kasvattaa persiljat, toisen salaatit ja erään isä tuottaa pelloiltaan perunat.

”Suosiomme kasvoi nopeasti niin isoksi, että sellainen tuotantomalli ei onnistunut. Nyt hampurilaisessa on Nauvosta enää valitettavasti liha”, kertoo keittiössä piisin äärellä nauvolaisburgeria nostattava Vilhelm Blomberg, yksi Food Fellowsin yrittäjistä.

Absinttibaari on ollut suljettuna, mutta pian fonteeneista, eli lasista suihkulähteistä, lorotellaan jälleen vettä sokeripalan läpi absinttilasiin.
Absinttibaari on ollut suljettuna, mutta pian fonteeneista, eli lasista suihkulähteistä, lorotellaan jälleen vettä sokeripalan läpi absinttilasiin.

Itse Lanternan hieno ravintolasali on ollut viime vuodet enää vain hotellin vieraiden aamiaiskäytössä. Siihen on tulossa muutos, mikäli suunnitelmat toteutuvat. Erikssonit ovat avaamassa saliin sen tyyliin sopivaa ranskalaista ravintolaa.

”Olemme järjestäneet jo joitain yksittäisiä fine dining -iltoja.”

Absinttibaari, joka on ollut julkisuutta kaihtavien seurueiden kokonaan vuokrattavissa, on nyt omistajanvaihdoksesta johtuen suljettuna – mutta ei hätää, pian fonteeneista, eli lasista suihkulähteistä, lorotellaan jälleen vettä sokeripalan läpi absinttilasiin.

”Ilman muuta! Traditionaalinen tapa pitää vain ensin opetella itse. Olen jo etsinyt sopivaa baarimestaria, joka siitä osaa minulle ja vierailleni kertoa.”

Lanterna

Kylän jalokivi on Lanternana tunnettu vanha huvila, joka on ollut viime vuosikymmenet matkalaisten käytössä hotellina ja ravintolana.
Kylän jalokivi on Lanternana tunnettu vanha huvila, joka on ollut viime vuosikymmenet matkalaisten käytössä hotellina ja ravintolana.

Mikä

Pittoreski putiikkihotelli.

Missä

Nauvon vanhassa kylässä.

Erikoista

Vaikka Lanternan huoneet ovat kauniita ja yksilöllisiä, huoneisiin ei kannata jäädä jumittamaan. Nauvossa on nimittäin yli 20 erilaista ravintolaa, jopa yksi yökerho. Lanterna sijaitsee vanhan kylän kujalla heti vierassataman vieressä. Samppanja- tai rantabaarista voi aloitella, kunnes matka jatkuu puutarharavintolaan, mutkattomaan hampurilaispaikkaan, pizzalle tai vaikka hienommin ranskalaiselle illalliselle. Ilta päätetään cocktaililla yökerholaivassa.

Miten sinne pääsee

Matkaa Turun ja Helsingin väliseltä moottoritieltä tietä numero 180 (Saariston rengastie) Nauvoon on autolla noin 45 minuuttia. Matkalla on yksi lossiyhteys, jonka vetoisuutta on lisätty. Kesäperjantaisin ja lauantaisin saattaa silti olla jonoja.

P.S. Rengastien reissulle kannattaa varata pari yöpymispaikkaa. Yksi Nauvossa (esimerkiksi keskustasta Strandbo tai Lanterna, maaseudulta Tackork) sekä toinen myöhemmin matkalta Korppoosta (esimerkiksi Hjalmar’s) tai Houtskarista (esim. Hyppeis värdshus).

Lähde; Apu