”Minulla on ollut aika yksinäinen ja ulkopuolinen olo” – Lotta Haralan nousukiito alkoi isoista oivalluksista, joita seurasi pop-tähden yllättävä soitto

Tampereen Pyrinnön Lotta Harala on palannut pitkältä kilpailutauolta tänä vuonna vakuuttavasti. Harala kokee, että ennätyksiä selittää eniten henkinen kasvu. Mielensä kanssa hän on tehnyt pitkään töitä, mutta nyt aituri on löytänyt rauhan.

Lotta Haralasta on ollut huojentavaa ja helpottavaa, että tänä vuonna hän on viimein saanut realisoitua potentiaaliaan kilpailuissa. Tiistaina Harala starttaa MM-alkuerässä Budapestissa, jota halkoo kuvassa näkyvä Tonava-joki. 

Aamulehti

ELOKUU 2022, yleisurheilun EM-kisat Münchenissä ja Suomen upeat kultajuhlat seiväshyppääjä Wilma Murron ja estejuoksija Topi Raitasen johdolla. Tuo ajanjakso on pika-aituri Lotta Haralalle merkityksellinen, vaikka hän katsoi kilpailuja Suomessa. Mestaruushumu tarjosi oivalluksia, joista alkoi hyvän kierre. Se on ollut osasyy sille, että Harala on aitonut elämänsä parhaan vuoden, vaikka takana on kahden ja puolen vuoden kilpailutauko sekä vaikea säärivamma.

Matka ennätyskuntoon on ollut pitkä, mutta Haralan usko omiin mahdollisuuksiinsa ei ole horjunut. Päinvastoin, järkkymätön usko on kantanut hänet vaikeiden aikojen yli.

Suurin muutos entiseen on ollut henkinen kasvu. Kokonaisuus on nyt paremmin tasapainossa kuin aiemmin, mikä selittää kovia tuloksia.

Tänä kesänä nähtyjä ennätysaikoja aituri on odottanut itseltään kauan. Jo parikymppisenä Harala ajatteli, että läpimurto aikuisten kansainväliselle tasolle on mahdollinen. Tavoitteiden eteen tuli selkäleikkaus, vaikea syömishäiriö ja se, ettei Harala tuntenut löytävän omaa paikkaansa urheilussa, minkä vuoksi valmentaja vaihtui parin vuoden välein.

”En löytynyt sellaista luottamussuhdetta kenenkään kanssa, minkä johdosta minulla olisi ollut olo, että teemme yhdessä tätä juttua. Minulla on ollut aika yksinäinen ja ulkopuolinen olo. Ja sen seurauksena paljon henkisiä haasteita”, Harala kertoo nyt.

Lotta Harala

Lotta Harala oli yllättynyt maanantaina siitä, ettei häntä jännittänyt MM-kisastartti juurikaan.

Lotta Harala oli yllättynyt maanantaina siitä, ettei häntä jännittänyt MM-kisastartti juurikaan. 

31-vuotias Tampereen Pyrinnön pika-aituri.

Ennätykset: 60 metrin aidat 8,00 ja 100 metrin aidat 12,85.

Valmentaa itse itseään, suunnittelee omat harjoitusohjelmansa ja fysiikkatreeninsä.

Fysiikkavalmentaja Kati Ala-Huikku on mukana alkuverryttelyissä ja huoltavissa harjoituksissa. Puoliso Matias Myttynen tukee päätreeneissä, kuten juoksu-, aita ja salitreeneissä.

Kilpaillut kolmesti aikuisten EM-halleissa, mutta startteja aikuisten ulkoratojen arvokisoissa ei vielä ole.

Kärsinyt säären rasitusmurtumasta pitkään. Vaiva alkoi oireilla syksyllä 2020. Onnistunut luudutusleikkaus toukokuussa 2021.

Kun Haralan potentiaali ei konkretisoitunut tulostaululle, aiheutti se hänessä vuosia sitten häpeää. Tuli pelko epäonnistumisesta ja siitä, että jotain pahaa tapahtuu, kun asiat menivät hyvin. Tunteet rajoittivat Haralaa, eikä hän uskaltanut heittäytyä tekemiseen.

”Minulla on välillä mennyt liian yksi yhteen se, että olen epäonnistunut ihmisenä ja olen huono ja surkea, jos minulla on urheilussa vaikeaa.”

Nyt hänen on vaikeaa edes päästä noihin tunteisiin kiinni. Harala on löytänyt rauhan ja seesteisyyden. Urheilua hän ajattelee mahdollisuuksien kautta.

”Nykyään kun menen kisaan, en pelkää mitään. En pelkää epäonnistumista tai mitä jos jotain tapahtuu. Jos jotain tapahtuu, niin sitten se on niin. Sitten se on epäonnistunut kisa ja tulee seuraava mahis.”

Aito ilo löytyi

Urheilu on Haralalle palava intohimo, jonka suola ovat kilpaileminen ja harjoittelu. Pitkän kilpailutaukonsa aikana hänestä tuntui pahalta katsoa kavereita kisaamassa.

Harala oli tehnyt kaiken voitavansa urheilu-uransa eteen. Silti tauko vain venyi ja venyi, mikä tuntui epäreilulta. Pintaan nousi myös kateutta starttaamaan päässeitä kilpakumppaneita kohtaan. Tunne oli tuttu ennestään.

”Kun olen ollut iloinen jonkun puolesta, olen samalla tuntenut kateuden tunteita. Se on ehkä sellainen hävettävä asia, ja vähän tabukin, josta ei puhuta. Mutta luulen, että aika moni ihminen tunnistaa kateuden tunteen elämässään jollain osa-alueella.”

Viime kesä oli Haralan vaikeinta aikaa. Kisapäivät olivat todella ahdistavia, ja hän ajautui ylipäätään negatiivisten tunteiden äärelle.

Vähän ennen EM-kisoja tapahtui käänne. Harala koki elämässään paljon kiitollisuutta ja rakkautta. Münchenin taianomaisia iltoja katsellessaan lumipallo lähti rytinällä vyörymään oikeaan suuntaan.

”Kun Wilma voitti, koin aidosti pelkkää iloa ja liikutusta ja pelkkää puhdasta onnea hänen puolestaan. Minulla ei noussutkaan sellainen olo, että miksen minä ole tuolla.”

Kaksi päivää myöhemmin Harala katsoi Topi Raitasen mestaruusjuoksun puolisonsa Matias Myttysen kanssa helsinkiläisessä hotellihuoneessa. Hurjan kannustuksen jälkeen kasvoja reunustivat onnen kyyneleet, ja kateus loisti poissaolollaan. Harala oivalsi, ettei muiden kilpaileminen ja menestyminen ole häneltä pois, päinvastoin.

”Jos pystyn iloitsemaan muiden onnistumisista, se itse asiassa antaa minulle.”

Yllättävä kontakti

Seuraavana aamuna Harala oli menossa hotellissa aamiaiselle, kun hän sai puhelun oudosta numerosta. Toisessa päässä tervehti laulaja Mikko Harju.

Omia kappaleitaan sanoittavalla ja säveltävällä Harjulla oli tullut aikaisemmin blokki biisinkirjoitukseen. Hän oli istunut alas muusikko Lasse Kurjen kanssa loppuvuodesta 2021. Siitä asti Harju oli työstänyt vaiheittain Voittamaton-kappaletta, joka julkaistiin viime lokakuussa.

Sanoitukseen innoitusta antoi muun muassa Harjun kummipoika Oskar, joka opetteli kävelemään välillä kaatuen ja aina uudelleen ylös nousten.

”Jokainen meistä on joskus ollut se sama pieni lapsi. Olemme uskoneet tulevaan niin paljon, että jaksamme nousta ja kaatua ihan loputtoman määrän kertoja”, Harju selittää kappaleen tematiikkaa.

Viime elokuussa Harjulta puuttui kappaleen kertosäkeestä loppu. Sen hän keksi EM-kisojen aikaan yöllä. ”Tänään uus mahdollisuus on, ei vuori korkeinkaan voi pysäyttää, kun tänään sä oot voittamaton”-säkeeseen Harjua innoittivat vaikeita aikoja kokeneet urheilijat, kuten Harala ja Murto.

Kertosäkeen valmistumista seuranneena päivänä Harju näki Instagramista, että Harala on Helsingissä. Se tuntui kohtalolta. Hän oli ehtinyt ajatella, että haluaisi laulaa kappaleen aiturille.

”Koin tosi vahvasti, että tämä biisi on sellainen, jonka haluan Lotalle esittää, koska siinä on sanoja juuri niistä asioista, joiden kanssa uskon hänen kamppailleen”, Harju kertoo.

Harju piipahti puhelun jälkeen Haralan ja Myttysen hotellihuoneessa. Paikalla hän esitti uuden kappaleensa akustisesti kera saatesanojen, jotka tekivät laulun ohella Haralaan vaikutuksen.

”Koin, että siitä muuttui jokin ja lähti sellainen hyvä energia minun elämässäni”, Harala sanoo ja kertoo uskovansa, että nykyinen rauha tekemiseen on peruja viime kesältä.

Mikko Harjun Anna mennä lennä -kappale soi Ylen lähetyksissä Pekingin olympialaisista. Kuva vuodelta 2022, jolloin Harju esiintyi Ylisfestareilla. Harju on harrastanut monipuolisesti liikuntaa lapsuudesta asti, nyt harrastuksiin kuuluvat padel, hiihto ja salitreenit.

Mikko Harjun Anna mennä lennä -kappale soi Ylen lähetyksissä Pekingin olympialaisista. Kuva vuodelta 2022, jolloin Harju esiintyi Ylisfestareilla. Harju on harrastanut monipuolisesti liikuntaa lapsuudesta asti, nyt harrastuksiin kuuluvat padel, hiihto ja salitreenit. 

Ennätysten vuosi

Nyt Harala on päässyt lunastamaan odotuksia, joita hänellä on itseään kohtaan ollut vuosia. Jo hallikauden alussa Harala höyläsi 17 sekunnin sadasosaa pois 60 metrin aitojen ennätyksestään, vaikka alla oli vain kuntouttavaa harjoittelua.

Maaliskuisten EM-hallien jälkeen Harala piti pitkän iskutustauon. Hän ehti juosta neljä viikkoa ennen kisakauden alkua. Heti ensimmäisessä kesän kilpailussa ennätys meni uusiksi.

Oikeanlainen tapa harjoitella on löytynyt sekä säären kipujen että Haralan hermostolle sopivaan harjoitteluun tutustumalla ja niitä oppeja toteuttamalla. Juoksutreenien määrän vähentäminen on palvellut hänen ominaisuuksiaan.

”Irtiottokykyni on minun yksi vahvuuteni. Itse asiassa luulen, että aiemmin olen treenannut liikaa. Minulle on tullut kaikenlaisia vammoja, vähän ylirasitusta, uupumusta ja kaikkea.”

Ideaalitilanteessa juoksutreenejä tulisi hieman enemmän, mutta tänä kesänä se ei ole mahdollista. Syksyllä 2020 alkanut säärivaiva piinaa yhä.

Sääriluuhun tehtiin luudutusleikkaus toukokuussa 2021. Harala punnitsee kivuista puhuttaessa sanojaan. Hän kertoo, että leikkaus onnistui, mutta murtumalinjaa on edelleen näkyvillä.

”Sen seurauksena sääri edelleen kipuilee ja iskutus on sille aika paha.”

”Mietin niitä sanoja, miten voi olla näin resonoiva ja puhutteleva”, Harala sanoo Voittamaton-kappaleesta. Biisi on kovalla soitolla, mutta aituri ei halua kuluttaa sitä loppuun.

”Mietin niitä sanoja, miten voi olla näin resonoiva ja puhutteleva”, Harala sanoo Voittamaton-kappaleesta. Biisi on kovalla soitolla, mutta aituri ei halua kuluttaa sitä loppuun. 

Kipuihin auttaa lepo, ja sitä säärelle tarjotaan kesän jälkeen.

”Käytännössä se tarkoittaa, että seuraamme kuvilla tilannetta koko ajan. Ennen kuin kuvat näyttävät, että se on täysin luutunut, en ala iskuttamaan. Piste.”

Aituri vakuuttaa, että nyt hänellä on malttia odottaa säären luutumista. Siinä auttaa se, että Harala on löytänyt hyvät keinot harjoitella 100 metrin aitojen vaatimia ominaisuuksia. Tässä ovat tukeneet hänen fysiikkavalmentajansa Kati Ala-Huikku ja puolisonsa Matias Myttynen.

Lue lisää: Kati Ala-Huikku, 48, on tuiki tuntematon tamperelais­valmentaja, joka saa yleisurheilu­tähdet juoksemaan saippua­kuplien perässä – nyt hänellä on painavaa sanottavaa nykynuorista

Vielä tiedossa ei ole, kuinka pitkän levon sääri vaatii, mutta ensi kesän kilpailut eivät ole vaarassa. Rooman EM-kisat ja Pariisin olympialaiset ovat Haralan päätavoitteet tulevalla kaudella.

Nauttimisen aika

Ennen lepoa on ohjelmassa kauan odotettu hetki. Harala kilpailee Budapestissa ensimmäistä kertaa urallaan ulkoradoilla aikuisten arvokisoissa.

MM-kisoja hän odottaa innolla, vaikka kisapaikan varmistuminen ei ollut mitenkään tunteellinen hetki. Harala oli hyvin tietoinen rankingin tilanteesta. Vahvistuksen kisapaikalleen hän sai Pirkkahalliin harjoituksiin, kun Haralan äiti lähetti näyttökuvan lopullisesta rankingista. Viestin luettuaan Harala heitti nyrkkitervehdyksen Myttysen kanssa ja jatkoi harjoitusta.

Budapestiin pääsemiseen Harala on luottanut siitä asti, kun hallikauden kilpailut alkoivat näyttää realistisilta.

”Asiat ovat menneet niin kuin niiden on pitänyt mennä.”

Harala uskoo, että ennätys 100 metrin aidoissa voi parantua vielä tänä kesänä, mutta se vaatii hyvät olosuhteet ja nappijuoksun.

Harala uskoo, että ennätys 100 metrin aidoissa voi parantua vielä tänä kesänä, mutta se vaatii hyvät olosuhteet ja nappijuoksun. 

MM-stadionilla pyrintöläisen tavoitteena on välieräpaikka. Tämä tarkoittaisi startteja kahtena peräkkäisenä päivänä. Kysyttäessä Harala vakuuttaa, että tarvittaessa sääri kestää startata vaikka kolmena päivänä peräkkäin.

”Otamme Budapestiin sähkölaitteen mukaan, joka auttaa minun jalkani palautumista. Minut leikannut lääkärikin on joukkueessa.”

Nuorena Harala ajatteli, että hänen uransa päättyy Pariisin olympialaisiin 2024. Nyt 31-vuotias on tullut hieman toisiin aatoksiin.

”Haluaisin voida useamman kauden ajan nauttia aikuisurheilijuudesta kovalla tasolla, eli kyllä täällä vielä Haralan plikkaa nähdään todennäköisesti vähän pidempään!”

Harala rakastaa kalenterointia ja suunnittelee mieluusti asioita pitkälle tulevaisuuteen. Nyt vaikeuksien kautta saavutettu rauha on tuonut uran päättämistä koskeviin ajatuksiinkin rentoutta. Hän ei halua asettaa takarajoja, vaan uskoo, että tietää sisimmässään, kun on valmis päästämään urheilu-urasta irti.

100 metrin aitojen alkuerät juostaan MM-kisoissa Budapestissa tiistaina kello 19.40 Suomen aikaa. Välierät keskiviikkona kello 21.40 ja loppukilpailu torstaina kello 22.22. Yle näyttää kisat.

”Ehkä nuo haasteet ovat loppujen lopuksi tuoneet minut sellaiseksi urheilijaksi, joka nyt olen ja minusta tämä on hyvä paikka tässä hetkessä”, Harala sanoo. Kuva tammikuulta 2022 Kauppi Sport Centeristä.

”Ehkä nuo haasteet ovat loppujen lopuksi tuoneet minut sellaiseksi urheilijaksi, joka nyt olen ja minusta tämä on hyvä paikka tässä hetkessä”, Harala sanoo. Kuva tammikuulta 2022 Kauppi Sport Centeristä. 

Ennen MM-starttia Harala ei ole ehtinyt käydä katselemassa maisemia Budapestissa. Videota hän taltioi Széchenyin ketjusillan kupeessa, jonne Sanoma vei hänet valokuvattavaksi.

Ennen MM-starttia Harala ei ole ehtinyt käydä katselemassa maisemia Budapestissa. Videota hän taltioi Széchenyin ketjusillan kupeessa, jonne Sanoma vei hänet valokuvattavaksi. 

Lähde: Aamulehti.