Keitä Karjalassa liikkuu?

Venäjän Karjalassa liikkuva Ivan puhuu matkailuyrittäjien kanssa. FSB:tä kiinnostaa, majoittuuko alueella ”epäilyttäviä henkilöitä”, jotka saattaisivat olla aikeissa paeta Suomeen.

Miten Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyy venäläisten arjessa? Siitä kirjoittavat Pietarista paennut Mihail, moskovalainen Jan ja Venäjän Karjalassa töitä tekevä Ivan.

Venäjän Karjalassa kesä päättyy syyskuun alkuun, sillä silloin alkaa koulujen syyslukukausi. On siis sopiva aika summata kesäsesongin kulkua. Puhuin siitä matkailuyrittäjien kanssa.

Maastamme ilmeni taas uudenlaisia epämukavia seikkoja.

Lomakeskuksen pitäjä Sortavalan pohjoispuolelta kertoi, että kesäkauden alettua ei kulunut edes viikkoa, kun rajavartijat saapuivat ja vaativat päästä näkemään kaikkien lomailijoiden henkilötiedot.

Lomakeskuksen pitäjä kertoi kieltäytyneensä, koska ensinnäkin henkilötietojen näyttäminen on laitonta ja toiseksi hän joutuu toimittamaan vieraiden passitiedot joka tapauksessa sisäministeriöön. Venäjällä tämä on pakollinen tehtävä oikeushenkilöille, jotka harjoittavat hotellitoimintaa.

Yrittäjä päätteli, että Karjalan rajavartijat valpastuivat sen jälkeen, kun kaksi ihmistä oli kesäkuun alkupuolella ylittänyt luvatta rajan Suomeen Rautjärven kunnan alueella ja hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Kuva rajavyöhykkeen tarkastuspisteeltä Venäjän Karjalasta Hiitolan ja Rintalan väliseltä tieltä on otettu kesällä 2022. Suomen rajalle on tästä noin 15 kilometriä, mutta ylityspaikkoja ei näillä seuduilla ole. Tästä eteenpäin tietä voivat jatkaa vain paikalliset asukkaat ja ne, joilla on erityislupa liikkumiseen.

Kuva rajavyöhykkeen tarkastuspisteeltä Venäjän Karjalasta Hiitolan ja Rintalan väliseltä tieltä on otettu kesällä 2022. Suomen rajalle on tästä noin 15 kilometriä, mutta ylityspaikkoja ei näillä seuduilla ole. Tästä eteenpäin tietä voivat jatkaa vain paikalliset asukkaat ja ne, joilla on erityislupa liikkumiseen.

Venäjän rajavartiolaitos on osa turvallisuuspalvelu FSB:tä, eivätkä tavalliset ihmiset halua asioida FSB:n kanssa. Eivät edes paikallisten rajavartijoiden, varsinkaan, kun näiden toimintaa on alettu kutsua noitavainoksi.

FSB:n virkailijat puhuvat kuulemma isänmaallisesti siitä, miten he suojelevat tavallisten kansalaisten rauhaa Nato-maan rajalla, mutta heidän teennäinen kohteliaisuutensa vain lisää pelkoa.

Yritin vaihtaa sanasen aiheesta erään rajavartijan kanssa. Satuimme samaan paikkaan, joimme teetä, juttelimme niitä näitä.

Hän kertoi, että rajavartijat olivat vastikään ottaneet kiinni Venäjän kansalaisen, ”jolla oli puhelimessa kiellettyjä symboleja”. Kysyin, mitä symboleja. ”Käytännössä natsin”, hän tarkensi.

En halunnut kysyä, miten he olivat voineet tutkia jonkun puhelinta ilman oikeuden määräystä. Ilmeisesti FSB:n merkki virkapuvussa riittää.

Enempää en uskaltanut udella.

On tietenkin sellaisiakin matkailupalvelujen omistajia, jotka haluavat tehdä yhteistyötä viranomaisten kanssa. He ilmoittavat rajavartijoille kaikista asiakkaista, jotka epäilyttävät heitä. Yleisin epäily on, että asiakas tulee majoittumaan paetakseen myöhemmin Suomeen. Rajavartijat reagoivat näihin ilmoituksiin niin, että he saapuvat ja keskustelevat ”epäilyttävien henkilöiden” kanssa.

Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että useimmat venäjänkarjalaiset matkailuyrittäjät haluavat pysyä kaukana Venäjän erikoispalveluista.

Hotelli Seurahuone toimii yhä Sortavalassa. Kuva on kesältä 2022, jolloin kaikki huoneet oli varattu elokuun loppuun saakka.

Hotelli Seurahuone toimii yhä Sortavalassa. Kuva on kesältä 2022, jolloin kaikki huoneet oli varattu elokuun loppuun saakka.

”Miksi kertoisin heille kenestäkään?” murahti eräs Sortavalan piirissä sijaitsevan majoitusliikkeen omistaja.

Hän ei osoittanut suurta kunnioitusta FSB:tä kohtaan: ”Jos heillä ei ole aivoja, antaa heidän juosta metsässä etsimässä karhua, jolla on EU-passi.”

Useimmat matkailuyrittäjät ovat edistyksellisiä ihmisiä. Heidän päätehtävänsä on pitää huoneet ja mökit varattuina eikä erottaa asiakkaita ”meihin ja muihin”.

Monille ulkomaalaiset vieraat ovat olleet erityisen tervetulleita, sillä he tuovat mukanaan ilmaista mainosta: merkin korkeasta palvelutasosta. Mutta onko ulkomaalaisia vieraita enää lainkaan?

”Meillä oli vastikään kaksi puolalaista ja perhe Latviasta. Olimme heille kiitollisia kuin vip-asiakkaille. Tuntui siltä, että olimme jälleen osa suurta maailmaa ja avoinna kaikille”, kertoo yrittäjä Sortavalasta.

Jotkut matkailuyrittäjät kertovat näkevänsä rajavartijoiden aktiivisuuden väliaikaisena ”hälinänä”, joka johtuu monimutkaisesta kansainvälisestä tilanteesta.

Jotkut ovat onnistuneet sopimaan, etteivät virkapukuiset turvallisuuspalvelun työntekijät kävisi paikalla, sillä se pelottaa lomalaisia. Tällaiset ”sopimukset” maksavat tietysti, mutta vielä kalliimpaa on menettää asiakkaita.

Jotkut eivät kiinnostu koko asiasta, ja jotkut nauravat sille avoimesti. Samalla he nauravat itselleen: tällaista täällä on. Jo viiden vuoden ajan Pietarin suunnasta Karjalan tasavaltaan saapuvien autoilijoiden riesana on ollut Venäjän federaation perustuslakia rikkova rajatarkastuspiste. Joka perjantai raidallisilla sauvoilla varustetut virkailijat, joilla siis ei ole laillista oikeutta tarkastaa kansalaisia, aiheuttavat kilometrin mittaisen liikenneruuhkan tarkastaessaan kansalaisia. Minne olette menossa, he kysyvät. Joskus he pyytävät näyttämään passin. Satunnaisesti he pyytävät avaamaan takakontin.

En tiedä, kuinka monta Suomeen aikeissa ollutta laitonta rajan ylittäjää on onnistuttu nappaamaan tällä tavoin.

Liikennettä Karjalan tasavaltaan kesällä 2023.

Liikennettä Karjalan tasavaltaan kesällä 2023.

Viime lomasesonkeina Venäjän Karjalaan on tietenkin tullut ennätysmäärin aivan tavallisia venäläisiä lomailijoita, sillä suurin osa venäläisistä matkailee nyt kotimaassaan. Harva pystyy ostamaan matkan esimerkiksi Turkkiin, Malediiveille tai Serbiaan, johon vielä pääsisi. Lentojen ja pakettimatkojen hinnat ovat vähintään nelinkertaistuneet.

Venäläinen turistiryhmä Sortavalassa kesällä 2022. Taustalla Alpo Sailon veistämä Runonlaulajan patsas, joka pystytettiin vuonna 1935.

Venäläinen turistiryhmä Sortavalassa kesällä 2022. Taustalla Alpo Sailon veistämä Runonlaulajan patsas, joka pystytettiin vuonna 1935.

Kysyntä kotimaan lomakohteissa on niin suurta, että myös Karjalan alueella hinnat ovat nousseet. Yksinkertainen kesätupa metsässä maksaa nyt noin 10 000 ruplaa eli sata euroa vuorokaudelta.

Olen kuullut, että Mustanmeren rannan kohteissa kuten Sotšissa yrittäjät ovat samalla laskeneet palvelutasoaan. Asiakkaita riittää joka tapauksessa.

Karjalassa en ole huomannut vieraanvaraisuuden vähentyneen. Monet turistit vertaavat tätä aluetta Suomeen, johon he aiemmin matkustivat. Luonto on sama. Ja Suomi on opettanut korkeatasoisen palvelun idean monille täkäläisille. Alueella yritetään.

Sen sijaan valtio on lopettanut lähes kaiken yrittäjien tukemisen. Karjalan pääkaupungissa Petroskoissa puhutaan, että nämä rahat menevät nyt rintamalle.

Lähde: HS.