Etelä-Savoon rakennetaan yksi Pohjoismaiden suurimpia kerrosviljelmiä – juvalaista kerrosviljeltyä salaattia voi saada pian kaupasta

Järvikylä-brändistä tunnettu Famifarm kertoo, että kyseessä on yrityksen historian suurin investointi.

Juvalle kerrosviljelmä rakennetaan tuotantohalliin, jonne viljelypinta-alaa tulee 2 700 neliömetriä. Kuva: Famifarm

Etelä-Savoon Juvalle nousee tiettävästi yksi Pohjoismaiden suurimmista salaattien kerrosviljelmistä. Järvikylä-brändistä tunnettu Famifarm kertoo, että kyseessä on yrityksen historian suurin investointi.

Vertikaali- eli kerrosviljelyssä salaatit kasvavat useassa kerroksessa led-valojen alla suljetussa tilassa.

Kerrosviljely on energiatehokas viljelymuoto, jossa pienessä tilassa voi kasvattaa runsaasti kasveja. Esimerkiksi viime vuonna Yle kertoi, että vertikaaliviljely kuluttaa vettä noin 90 prosenttia vähemmän kuin perinteinen kasvihuoneviljely.

Juvalle kerrosviljelmä rakentuu tuotantohalliin. Kaikkiaan sen viljelypinta-ala on 2 700 neliömetriä, ja se työllistää noin kymmenen ihmistä.

Ensimmäisten Juvalla kerrosviljeltyjen Järvikylä-salaattien odotetaan saapuvan kauppojen hyllyille kuluvan syksyn aikana.

Famifarmilla on ennestään 5,5 hehtaaria kasvihuoneviljelyalaa Pohjois-Savossa Joroisissa.

Vertikaaliviljely, konttiviljely tila jossa kasvait ovat viljely päällekäin ja valo tuodaan ledeillä.
Kerrosviljelyssä salaatit kasvavat useassa kerroksessa suljetussa tilassa. Kuva otettu Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian Jämsänkosken yksiköstä. Kuva: Isto Matias Janhunen / Yle

Tehokasta viljelyteknologiaa

Kerrosviljelystä on povattu ratkaisua ilmastonmuutoksen ja luontokadon tuomiin haasteisiin ruoantuotannossa.

Luonnonvarakeskus Luken mukaan suljetun kasvatusympäristön ansiosta kerrosviljely mahdollistaa kasvituotannon tuotteiden puhtauden ja turvallisuuden, sää- ja satoriskin hallinnan, tuotannon tehostumisen ja tasaisuuden.

Famifarmin mukaan kontrolloitu ympäristö mahdollistaa kiertotalouden mukaisen tuotannon, jossa ravinteita, vettä ja energiaa sekä kasvatuspinta-alaa käytetään tehokkaasti. Lisäksi kasvuympäristöä säädellään automaattisesti, jolloin olosuhteet ovat aina parhaat mahdolliset.

 Uskomme vakaasti kerrosviljelyn tulevaisuuspotentiaaliin. Se on yksi ratkaisu kotimaisen ruoantuotannon ja maatalouden tulevaisuuden turvaamiseen, Famifarmin toimitusjohtaja Caroline Grotenfelt-Fyhr kertoo tiedotteessa.

Vuonna 1987 perustettu Famifarm tuottaa vuodessa yli 25 miljoonaa yrtti- ja salaattituotetta Järvikylä-brändinsä alla. Noin joka kolmas ruukkuyrtti Suomessa tulee Famifarmilta.

Lähde; Yle.