Pitkään vireillä ollut jättihanke Garden Helsinki loikkaa eteenpäin – Scandic Hotels lähtee mukaan

Maan alle. Havainnekuva näyttää, että iso osa Garden Helsingin tiloista on tulossa maan alle. Kuva: Helsinki Garden

Lähes 15 vuotta otsikoissa ollut hanke nytkähtää eteenpäin, kun Scandic Hotels lähtee mukaan. ”Tämä on aidosti merkittävä hanke”, Suomen-johtaja Laura Tarkka sanoo.

Helsingin Töölöön suunniteltu jättimäinen kiinteistökehityshanke Garden Helsinki ottaa loikan kohti toteutumista.

Yli kymmenen vuotta otsikoissa ollut jättihanke nytkähti keskiviikkona eteenpäin, kun Scandic Hotels ilmoitti lähtevänsä mukaan.

Hotelliketju avaa Helsingin vanhan jäähallin kylkeen rakennettavan viihde- ja urheilukeskuksen yhteyteen kaksi uutta, hieman eri konseptein toimivaa hotellia. Huoneita tulee yhteensä 459. Noin puolet huoneista tulevat perinteiseen hotelliin ja puolet uudentyyppiseen Scandic Go-hotelliin.

Hanketta ajava Projekti GH ja Scandic Hotels ovat solmineet pitkän leasingsopimuksen. Hotellit avautuvat noin vuonna 2028. Investoinnin arvoa osapuolet eivät kerro.

”Uskomme että Helsingin seutu tuottaa noin viisi miljoonaa hotelliyötä kolmen vuoden kuluttua, siksi kahden uuden hotellin avaaminen on iso askel meidän kasvustrategiallemme”, sanoo Scandic Hotelsin toimitusjohtaja Jens Mathiesen tiedotteessa.

Scandicin Suomen-johtaja Laura Tarkka uskoo vahvasti, että uusi tapahtumakeskus houkuttelee kävijöitä monipuolisesti. Helsingistä ovat tähän asti puuttuneet sellaiset suuret areenat, jotka Tampereella ovat elävöittäneet kaupunkia viime aikoina.

”Olen tosi innoissani, että hanke etenee, sillä tämä on pitkän suunnittelun tulos. Tämä on koko Scandicille aidosti merkittävä hanke”, Tarkka sanoo.

Osa tiloista maan alle

Jos kaikki menee nuottien mukaan, uudessa viihde- ja urheilukeskuksessa järjestetään jatkossa kansainvälisen tason konsertteja ja muita suurtapahtumia.

Hotellien lisäksi keskukseen tulee urheilulle ja musiikille tarkoitettuja harrastustiloja, asuntoja, kauppoja ja ravintoloita.

Areenakortteli nousee vanhan jäähallin ja sen parkkipaikan tienoille Helsingin Töölöön noin kahden kilometrin etäisyydelle ydinkeskustasta. Iso osa uusista tiloista on suunniteltu maan alle.

YIT peruutti vuosi sitten

Projekti GH:n hallituksen puheenjohtaja Timo Everi arvioi pari vuotta sitten hankekokonaisuuden arvoksi noin 600 miljoonaa euroa. Hankkeen eteneminen on ollut osin jäissä koronan vuoksi. Sijoittajien sitouttaminen on ollut ilmeisen vaikeaa.

Aiempien suunnitelmien mukaan hankkeessa ovat mukana Helsingin kaupunki ja urheiluseura HIFK, joille tulisi yksityisen investoinnin kautta käyttöön uudenaikainen monitoimiareena.

Hanketta ovat tähän mennessä rahoittaneet muun muassa pääomarahastoyhtiö Taaleri ja rakennusyhtiö YIT, sekä joukko yksityishenkilöitä. Vuosi sitten YIT kertoi vetäytyvänsä hankkeen päärakentajan paikalta. Liinojen kiinni vetämistä yhtiöjohto perusteli tuolloin uudella strategiallaan.

Helsingin kaupunginvaltuusto on hyväksynyt rakentamisen vaatiman asemakaavamuutoksen jo vuonna 2020.

Lähde: KL.