Uutissuomalainen: Puolet tolppa­kameroista käräyttää vasta isosta ylinopeudesta

Vain noin 35 kameraa kuvaa myös alempia ylinopeuksia.

Uudenmallinen nopeusvalvontakamera Nelostiellä Sysmässä. 

Noin puolet Suomessa päällä olevista poliisin tolppakameroista käräyttää vasta varsin isosta ylinopeudesta, kertoi Uutissuomalainen torstaina.

Nämä kamerat kuvaavat ajokin vasta sitten, kun ylinopeutta on vähintään 21 kilometriä tunnissa eli päiväsakkokynnys ylittyy.

Ylinopeuksien puuttumiskynnystä nostamalla on voitu vähentää työkuormaa poliisin liikenneturvallisuus­keskuksessa. Asiasta kertoi Uutissuomalaiselle Helsingin poliisin liikennevalvonta­toiminnon johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein.

”Puuttumiskynnystä muutetaan säännöllisesti sen perusteella, kuinka paljon liikenneturvallisuus­keskuksessa on henkilökuntaa”, Pasterstein lisäsi.

Keskus käsittelee tolppakameroiden kuvat ja lähettää niiden perusteella seuraamuksen ajoneuvon haltijalle.

Suomessa on yli tuhat kameratolppaa, joissa poliisi kierrättää kameroita. Tolpissa on samanaikaisesti päällä keskimäärin noin 70 kameraa.

Nyt ilmeni, että niistä vain noin 35 kuvaa sakkonopeuksien ohella myös alempia ylinopeuksia. Nämä lievemmät rikkeet tuovat kuljettajalle joko liikennevirhemaksun tai huomautuksen.

Kameroille silti uusia tehtäviä?

Liikenneturvallisuuskeskus pystyi viime vuonna käsittelemään noin 130 000 ylinopeustapausta. Määrään vaikutti vuonna 2020 voimaan tullut tieliikennelain uudistus. Siihen liittynyt tietojärjestelmän muutos hidasti seuraamusten käsittelyä, minkä lisäksi keskuksen työntekijöitä on ollut Uutissuomalaisen mukaan myös sidottuna muihin töihin.

Poliisihallituksesta kerrottiin heinäkuussa STT:lle, että poliisi valmistelee tolppakameroilla tehtävän liikennevalvonnan laajentamista.

Ylinopeuksien lisäksi peltipoliiseilla pyritään vastedes kuvaamaan kännykän käyttöä, liian lähellä toista ajokkia ajamista sekä turvavyön käytöstä laistamista.

Poliisitarkastaja Heikki Ihalainen sanoi tuolloin, että peltipoliisien entistä monipuolisempi käyttö on valmisteilla uudemman mallisiin kameratolppiin. Niitä on Suomen maanteillä nykyisin noin 300.

Poliisihallitus ei vastannut torstaina iltapäivään mennessä STT:n kommenttipyyntöön juttua varten.

Lähde: Aamulehti.