Kallavesi. Itkonniemen kaupunginosaan, aivan vesistön ääreen, on rakentunut huomattava määrä uusia ja neliöhinnoiltaan todella hintavia kerrostalokohteita viime vuosien aikana. Kuva: Antti Nikkanen
Suhdannetilanteesta huolimatta yritykset panostavat kasvuun
Kuopion Kauppakamarin toimitusjohtaja Kaija Savolainen kertoo Kuopion seudun elinkeinoelämän tilanteen olevan suhdannetilanteesta huolimatta hyvä ja toiveikas.
Kauppakamarin selvityksen mukaan alueen suurimpien talousvetureiden investointihalukkuus on kasvanut huomattavasti vuodentakaisesta.
Ennen Venäjän suurhyökkäyksen alkamista vuoden 2022 helmikuussa 40 alueen veturiyritystä kertoi aikeistaan investoida 1,9 miljardia euroa alueelle seuraavan viiden vuoden aikana. Nyt vastaava lukema on 2,2 miljardia euroa.
Savolainen vaikuttaa yllättyneen selvityksen tuloksista.
”Odotin hyökkäyssodan ja kustannusten nousun näkyvän vahvemmin investointihalukkuuden lopahtamisena. Nyt olemme kuitenkin ennätystasolla.”
Elinkeinoelämän edunvalvoja. Kuopion Kauppakamarin toimitusjohtajan Kaija Savolaisen mukaan terveysteknologia on vahvasti edustettuna alueen toimialarakenteessa. Taustalla näkyy Kuopion tunnetuin maamerkki Puijon torni.Kuva: Antti Nikkanen
Yritykset ovat joutuneet kyselemään tonttien perään kasvavissa määrin viime vuosien aikana. Kaupungin kaavoitusprosessien tehostamisessa olisikin parannuksen varaa, kommentoi Savolainen.
”Kaupungin on kyettävä reagoimaan nopeammin yritysten kasvutarpeisiin ja markkinatilanteiden muutoksiin. Pyrimme löytämään yhdessä kultaisen keskilinjan.”
Kehityskohteeksi Savolainen mainitsee myös saavutettavuuden.
”Sekä tiestöihin että raideliikenteeseen on tehtävä merkittäviä panostuksia lähitulevaisuudessa.”
Kauppakamari tavoittelee Pohjois-Savon vientiyritysten lukumäärän tuplaamista nykyiseltä tasolta vuosikymmenen loppuun mennessä.
Kunnianhimoisen tavoitteen saavuttaminen vaatii merkittäviä panostuksia sekä alueen elinkeinoelämältä että kaikilta kaupungin toimielimiltä.
Fakta
Savilahti on kaupungin seuraava suuri projekti
Kuopion Savilahteen valmistuu lähivuosien aikana 36 000 toimijan uusi kaupunginosa, jonka investointien mittaluokka arvioidaan olevan noin 1,5–2,0 miljardia euroa.
Savilahden kolmen koulutusasteen kampusalueella sijaitsee sekä Savon ammattiopisto, Savonia-ammattikorkeakoulu että Itä-Suomen yliopisto. Yhteensä opiskelijoita on noin 20 000.
13 500 neliömetrin Liikunta- ja tapahtumakeskus Luolan rakentaminen alkoi kalliorakennusurakan osalta vuoden 2021 kesällä. Kaupungin 45 miljoonan euron arvoinen suurprojekti valmistuu loppukesästä 2024.
Savilahden alueelle suunnitellaan noin 700000 neliömetrin edestä uutta rakentamista vuoteen 2030 mennessä. Vuonna 2015 alueella asui vain 30 henkilöä, mutta lukeman odotetaan nousevan jopa 8 000 vuosikymmenen loppuun mennessä.
Investointihalukkuudesta konkreettisiin tekoihin
Biolääkealan kasvuyritys FinVector on täydellinen esimerkki alueen yritysten investointihalukkuudesta ja kaupungin kaavoitusprosessin onnistumisesta.
Yhtiö on panostanut noin 50 miljoonaa euroa 25 000 neliömetrin lääketehtaaseen, jonka on määrä valmistua Savilahden kaupunginosaan ensi vuoden alkupuolella.
Rakennus pystyyn. Vuonna 1993 perustetun FinVectorin uuden lääketehtaan on määrä työllistää noin 500 henkilöä. Kansalaisuuksia yhtiön listoilta löytyy jo ennestään yli 40 kappaletta. Kuva: Antti Nikkanen
Yhtiön toimitusjohtajan Matthias Kriegerin mukaan investointipäätös oli huolella harkittu. Mahdollisia polkuja olisi ollut tarjolla sekä Yhdysvalloissa että Israelissa, mutta lopullinen investointipäätös kohdistui kuitenkin Kuopioon.
”Kuopio on kieltämättä melko etäinen kaupunki sijainniltaan Suomen mittakaavassa. Tästä huolimatta emme ole havainneet logistiikan kanssa mitään suurempia ongelmia”, Krieger kommentoi.
”Yhtiön liiketoiminta on todella high-tech, joten tarvitsemme paljon osaavia työntekijöitä. Tällainen osaajapohja meillä oli jo valmiiksi Kuopiossa.”
FinVectorin henkilöstöjohtaja Tiina Bies kertoo, että yhtiö aikoo tulevaisuudessa laajentaa yhteistyötään alueen koulujen kanssa. Huippuosaajien lisäksi myös tuotantotekijöitä tullaan tarvitsemaan yhtiön kasvutavoitteisiin pääsemiseksi.
”Tulemmekin keskittymään yhä enemmän ja enemmän Savon ammattiopiston ja Savonia-ammattikorkeakoulun opiskelijoiden suuntaan tulevaisuuden rekrytointiprosesseissamme”, Bies tiivistää ajatuksiaan.
Krieger yhtyy Biesin sanomaan ja huomauttaa, että yhteistyö kaupungin, oppilaitosten ja yritysten välillä hyödyttää lopulta kaikkia osapuolia. Suuri tehdasinvestointi houkuttelee kaupunkiin varmasti myös lisää veronmaksajia.
Kasvuinvestointi. FinVectorin henkilöstöjohtaja Tiina Bies, lääketehtaan projektijohtaja Tony Lönnbäck ja yhtiön toimitusjohtaja Matthias Krieger uuden lääketehtaan katolla. Kuva: Antti Nikkanen
Naapurikunnan kaivostoiminta laajentuu lähitulevaisuudessa
Kuopion keskustasta alle puolen tunnin ajomatkan päässä Siilinjärvellä sijaitsee Yaran fosfaattikaivos, jonka yhteydessä on myös yksi Suomen suurimmista avolouhoksista sekä norjalaisyhtiön neljä eri tuotantolaitosta.
Yaran Siilinjärven-tehtaiden yhteenlaskettu vuosittainen lannoitteiden ja happojen tuotantokapasiteetti lasketaan miljoonissa tonneissa.
Yara on Kuopion alueella merkittävä teollinen työnantaja. Yhtiön mukaan Siilinjärven toimipaikka työllistää välittömästi noin 400 henkilöä, mutta arvioitu kokonaistyöllisyysvaikutus alihankkijat mukaan lukien on yli 2 200 henkilötyövuotta.
Nyt yhtiö selvittää kaivostoiminnan jatkamisen mahdollisuuksia aina 2060-luvulle saakka, sillä 4 000 hehtaarin kokoisen alueen nykyiset malmivarat mahdollistavat kaivostoiminnan jatkumisen vain vuoteen 2035 asti.
Myös noin 60 kilometrin päässä Kuopion keskustasta sijaitseva ympärivuotinen Tahkon matkailukeskusalue laskettelurinteineen työllistää merkittävän määrän kuntalaisia.
Matkailutilastopalvelu Visitoryn mukaan Tahkon markkinaosuus kaikista Suomen rekisteröidyistä yöpymisistä on noin puoli prosenttia.
Laajennusprojekti. Tahkon laskettelurinteiden huipulle noin 200 metrin korkeuteen rakentuu uusi Panorama Landscape Hotel & Lähde Forest Spa. Vasemmalla näkyy vanha Panorama Bar & Cafe, jonka laajennuksena uusi kokonaisuus tulee toimimaan. Kuva: Antti Nikkanen
FinVectorin, Yaran ja Tahkon lisäksi Kuopion ja kaupungin lähialueiden suurimpiin työllistäjiin lukeutuvat muun muassa Kuopion yliopistollinen sairaala KYS , Lujatalo , Lujabetoni , Osuuskunta KPY ja Savon Kuljetus.
Kaupungissa on noin 12 500 terveys- ja sosiaalipalveluiden työpaikkaa, mikä on lähes 25 prosenttia koko seudun 54 000 työpaikasta. Toiseksi suurin toimiala on noin kymmenen prosentin osuudella tukku- ja vähittäiskauppa.
Osaajavajeeseen vastataan koulutuslaajennuksin
Osaavan työvoiman löytäminen ja houkutteleminen on haastavaa, kommentoidaan Kuopion Kauppakamarista.
”Elinkeinoelämän keskusliiton heinäkuun suhdannebarometrin mukaan Pohjanmaalla ja Pohjois-Savossa on tällä hetkellä pahin osaajapula”, Savolainen tiivistää.
Viime vuonna alueen yritykset kertoivat tarvitsevansa mitä pikimmiten 600 koodarin palveluksia. Viiden vuoden sisällä lukeman uskotaan nousevan noin tuhanteen.
Sekä kaupunki, oppilaitokset että elinkeinoelämä ovat yhdessä reagoineet tilanteeseen täysin uusilla tietotekniikan ja tuotantotalouden koulutusavauksilla. Opintopolkujen uskotaan houkuttelevan tulevaisuuden osaajia kaupunkiin.
”Myös uusi yksityinen koodauskoulu Sisu aloittaa toimintansa vuoden 2024 aikana. Koulutus ei automaattisesti johda tutkintoon, mutta sen uskotaan takaavan tulevaisuuden työllistymismahdollisuudet”, Savolainen kertoo.
Kyseessä on yritysvetoinen koulu, jonka taustalla vaikuttavat tunnetut suuryritykset kuten esimerkiksi vieremäläinen metsäkonevalmistaja Ponsse ja iisalmelainen louhintalaitevalmistaja Normet .
Yliopistokaupunki. Itä-Suomen yliopiston Kuopion kampuksella voi syksystä 2023 alkaen opiskella myös teknillisen fysiikan diplomi-insinööriksi. Teknologiateollisuus ry:n vuonna 2021 teettämän selvityksen mukaan Suomessa tarvitaan seuraavan 10 vuoden aikana noin 130 000 uutta teknisen alan työntekijää. Kuva: Antti Nikkanen
Kuopio on ihmisen kokoinen kaupunki
Kaupunginjohtaja Lahden mukaan Kuopio erottuu muista Suomen suurkaupungeista monipuolisuudellaan, kaupunki on tasavahva kokonaisuus.
Kuopiosta löytyy työpaikkoja, vapaa-ajan aktiviteetteja, monipuolisia luontoalueita ja yhteisö, joka T-Median tutkimuksen mukaan on merkittävä elinvoimatekijä.
Kun haastateltavilta kysellään mielipiteistä kaupunkia kohtaan, on sanottavaa paljon. Kaikki kuitenkin tiivistyy yhteen lauseeseen: Kuopio on ihmisen kokoinen kaupunki, ei liian suuri, ei liian pieni.
Kaupungin kehityskohteeksi mainitaan saavutettavuus, johon Petteri Orpon (kok) uusi oikeistohallitus on puuttumassa hallituskaudellaan. Hallitusohjelmaan on budjetoitu muun muassa valtatie 5:n 140 miljoonan euron tiekehitysprojekti.
Kuhina käy. Kalakukkoleipomo Hanna Partasen myymäläkärryllä on ihmisiä jonoksi asti. Maankuuluja kukkoja, liha- ja riisipiirakoita sekä munkkeja valmistava yritys on paikallisten ylpeys kaupungin katukuvassa. Kuva: Antti Nikkanen
Lähde; KL.