Maakunnissa riemuitaan 38 miljoonan euron lahjasta: Valtio jatkaa lentoliikenteen tukemista ainakin 2,5 vuotta – Näitä kaupunkeja se koskee

Kainuussa kiitellään päätöksen pitkäjänteisyyttä. Keski-Suomen Kauppakamarilla on yksi toive operoijan suhteen.

Norra operoi.Finnairin osaomistama Norra operoi tällä hetkellä suurinta osaa maakuntalennoista.

Kuva: Karoliina Vuoremäki

Hallitus päätti budjettiriihessä taata ostopalveluliikenteellä maakuntalennot vuoden 2026 maaliskuun loppuun saakka.

Kajaanin kaupungin kehitysjohtaja Risto Hämäläinen on tyytyväinen lentojen jatkumiseen.

”Lennot ovat erinomaisen tärkeitä meidän elinkeinoelämällemme ja kansainväliselle matkailulle. Kajaanin lentoaseman vaikutusalueen lentoliikenteestä riippuvaisten yritysten vuotuinen liikevaihto on 1,7 miljardia euroa.”

Hämäläinen pitää päätöstä pitkäjänteisenä. Alueen yritykset, mukaan lukien matkailuala, pystyvät suunnittelemaan liiketoimintaansa kevääseen 2026 asti.

Kajaanin tavoitteena on ollut koko ajan päästä takaisin markkinaehtoiseen liikenteeseen. Liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen mukaan Kajaani on tuetuista lentoyhteyksistä lähimpänä markkinaehtoisen yhteyden toimimista.

”Matkustajaluvut näyttävät hyviltä. Odotamme, että pääsisimme sille tasolle, että voitaisiin keskustella Finnairin kanssa markkinaehtoisesta liikenteestä, vaikka heillä onkin omia kannanottoja asiaan.”

Kumppanuus Finnairin kanssa avain markkinaehtoisuuteen?

Myös Keski-Suomen Kauppakamarin toimitusjohtaja Ari Hiltunen on tyytyväinen päätökseen. Hiltunen korostaa Finnairin merkitystä kumppanina yhteyden markkinaehtoistumisen kannalta. Hiltusen toiveena olisi saada operaattoriksi Finnair tai jokin taho, jolla on matkayhteyden samaan lippuun takaava sopimus Finnairin kanssa.

80 prosenttia Jyväskylän kentältä lentäjistä ottaa Helsinki-Vantaalta jatkoyhteyden ja näistä 90 prosenttia käyttää Finnairia jatkolennollaan.

Matkayhteys Finnairin kanssa sujuvoittaa jatkoliikennettä. Jos matkayhteyttä ei ole, ihmiset joutuvat ottamaan matkatavaransa koneesta ja tekemään uuden lähtöselvityksen. Myöskään myöhästyneen lennon takia ohi menneistä jatkoyhteyksistä ei saa korvausta.

”En usko, että markkinaehtoisuutta on kunnolla rakennettavissa ilman Finnair-kumppanuutta.”

Vajaan kolmen vuoden aikaikkunan aikana ehditään käydä neuvotteluita valtion korvausasteesta, Hiltunen arvioi.

Asiaan palataan todennäköisesti vuonna 2025

Valtio maksaa tuettujen lentoyhteyksien osalta keskimäärin 97 euron tuen matkustajaa kohti välillä lokakuu 2022 – toukokuu 2023.

Maakuntalentojen ostopalveluliikenne valtion täysimääräisesti tukemana päättyy keväällä 2026. Jatkoneuvottelussa haetaan kaupunkeja yhdenvertaisesti kohtelevaa sopimusmallia. Hallitus todennäköisesti palaa asiaan vuoden 2025 puoliväliriihessä, jolloin se tarkastelee Suomen sisäisen lentoliikenteen osalta kaupunkien saavutettavuutta.

On mahdollista, että hallitus pyrkii tuolloin tekemään päätöksen niin sanotun Savonlinnan mallin käyttöönotosta. Mallissa valtio maksaa puolet ostopalveluliikenteen kuluista tiettyyn rajaan asti ja loput kulut jäävät kunnalle.

Lähde Tekniikka&Talous