Ensimmäinen hyvinvointialue päätti pistää kampoihin keskittämiselle — vanhoja terveysasemia kieltäydyttiin lakkauttamasta

Aluehallituksen nokkamiehen Lasse Hautalan (kesk.) mukaan sote-palveluiden verkostoa Etelä-Pohjanmaalla tarkastellaan lähivuosina samalla, kun digitaalisia palveluita kehitetään.

Etelä-Pohjanmaalla ei haluta lähteä rajuihin sote-palveluiden keskittämisiin. Asiasta linjasi eilen tiistaina aluehallitus, jonka esitys siirtyy seuraavaksi aluevaltuuston päätettäväksi. Kuva: Johannes Tervo

Etelä-Pohjanmaan aluehallitus päätyi eilen tiistaina säästöesitykseen, joka supistaa alkuperäistä virkamiesesitystä huomattavasti vähemmän lähipalveluita maakunnassa.

Aluehallitus päätti, ettei sote-keskuksia eli vanhoja terveysasemia toistaiseksi olla lakkauttamassa Etelä-Pohjanmaalla. Kiirevastaanotot säilyvät niin ikään entisellään eli kaikilla kahdeksalla paikkakunnalla, jossa ne nykyäänkin sijaitsevat.

Virkamiesesityksessä esitettiin alun perin, että kiirevastaanotto olisi säilynyt Etelä-Pohjanmaalla neljällä paikkakunnalla. Pieniä sote-pisteitä olisi lisäksi suljettu runsaasti. Esityksen oli laatinut konsulttitoimisto FCG.

Asiasta päätettiin aluehallituksessa tiistaina äänestyksen jälkeen äänin 12–1.

”Seuraavaksi asia etenee ensi maanantaina Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustolle”, aluehallituksen puheenjohtaja Lasse Hautala (kesk.) kertoo.

Hautalan mukaan sote-palveluiden verkostoa Etelä-Pohjanmaalla tarkastellaan lähivuosina samalla, kun digitaalisia palveluita kehitetään.

”Painopiste on nyt digitaalisten palveluiden kehittämisessä. Aiomme määräajoin tarkastella tilannetta sote-palveluiden verkoston osalta, kun digipalveluita saadaan otettua käyttöön”, Hautala kommentoi.

”Palvelurakenteeseen ja asumispalveluihin tulee muutoksia. Muutoksia on kuitenkin parempi tehdä maltilla.” Lasse Hautala

”Selvää kuitenkin on, että digitaalisten palveluidenkin tultua tarvitaan riittävän kattavasti eri puolilla maakuntaa fyysisiä tukikohtia sosiaali- ja terveyspalveluille. Tarvitaan kontaktipaikkoja, kotisairaanhoidon tukikohtia sekä hoitotarvikkeiden jakelupisteitä”, Hautala sanoo.

Hautalan mukaan Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen tavoitteena on vähentää 20 prosenttia käytössä olevasta sote-toimitilojen neliömäärästä vuoteen 2026 mennessä.

”Tullaan tarkastelemaan, millaisia palveluita kussakin terveysasemalla on. Se voi olla näytteenottoja ja sairaanhoitajan vastaanottoja joinakin päivinä viikossa. Valmistelutyö asiassa käynnistyy.”

Tehostamistoimilta ei Etelä-Pohjanmaallakaan vältytä, aluevaltuuston puheenjohtaja painottaa.

”Palvelurakenteeseen ja asumispalveluihin tulee muutoksia. Muutoksia on kuitenkin parempi tehdä maltilla”, keskustalainen Hautala muotoilee.

Päätöksen takia säästöjä on pitänyt etsiä toisaalta.

”Henkilöstöpuolelta oli alkuperäisessä esityksessä 300 000 euroa, mutta me nostimme sitä miljoonaan. Eli sieltä tulee se katettua, mitä kiirevastaanotolta tulee laskua”, Hautala selventää.

Hautalan mukaan Suomen hyvinvointialueilla toimitaan tällä hetkellä suurten taloudellisten paineiden alla.

Petteri Orpon (kok.) hallituksen päätös säästää sosiaali- ja terveyspalveluista 1,4 miljardia euroa on hyvinvointialueille hyvin haasteellinen.”

Lähde: MT.